Év eleje van, és ki-ki vérmérséklettől függően kuckózik, hajt, vagy fogadalmakat tesz. Ebben az időszakban én az összegzéssel, évtervezéssel és hatékonyságnöveléssel vagyok elfoglalva. Utóbbiban nagy segítség, ha van kéznél egy-egy praktikus kis lajstrom, amivel időt és pénzt spórolhatok, valamint elkerülhetem a bosszankodást. Elhoztam nektek a kedvenceimet!

Ülünk a kocsiban, én elvetemült fejjel körmölök. A pasas nem bírja ki, rákérdez:
Mit csinálsz?
Listát írok.
Mire ő:
Bevásárló, vagy halál?

E röpke bevezető után talán térjünk is a lényegre. Imádok listát írni, tervezni és szervezni. Örömmel tölt el és könnyebbé teszi az életem. Időnként klienseimmel is dolgozunk a rendteremtésen, márpedig ennek szerves része nálam az ilyesmi. Hoztam néhány listát, amit érdemes megírni: segítségükkel minden sokkal gördülékenyebb lesz.

Bevásárló lista (heti és szezonális)

A legkézenfekvőbb mind közül, mégis viszonylag kevesen használják. Praktikuma több dologban is mérhető. Ha követed, takarékosabban vásárolhatsz. Ha társad is van a beszerzéshez, vele megosztva kétszer olyan gyorsan haladhattok, és nem kell darabonként elmagyarázni, mit szeretnél. Én általában rászánok tizenöt percet a heti bevásárlás előtt, hogy körülnézzek, mi van otthon, és tételesen felírjam a beszerezni valókat. Haladók heti menüt is tervezhetnek!
Van egy jegyzetem (már nagyrészt fejben) azokról az alapvető élelmiszerekről és egészséges választásokról, amelyek jó, ha mindig vannak otthon. Útravalónak nyers szeletek, magok és aszalt gyümölcsök, az inzulinrezisztens barátnőmnek stevia, egyik-másik vendégemnek koffeinmentes kávé, a szombati fröccsözéshez szódavíz.
Aztán ott vannak a fűszerek, szószok, chutney-k, amelyekkel minden ételt feldobhatunk és újraértelmezhetünk. A maradék sült hús például a club sandwich magaslataiba emelhető egy jó uborkás majonézzel és worchestershire szósszal. De gyorsan összedobhatunk egy indonéz fogást is némi másnapos rizsből, darvadt sárgarépából, mogyoróból és tojásból, ha van otthon hal- és szójaszósz.

Ahogy gördül az év kereke, rendszerint szezonális igények is adódnak. Jó ötlet lehet az évszak kezdetén leülni és átgondolni, mi mindenre lesz szükség. Van a gyereknek szandálja? (Van elég táskám a cipőimhez? – Badass Mum megjegyzése) Új füzetekre van szükség, vagy a tavalyiak is használhatóak? Működik az égősor? A tengerparton szükség lesz ABC felszerelésre némi vidám snorkelezéshez? Van mit felvenni az unokatesód esküvőjére? Mindenkinek egyszerre van a szülinapja májusban? Mindezt jó ötlet lehet előre tervezni, így nem fogja megdobni egy-egy hét, vagy hónap költségvetését olyan extrém módon a beszerzések garmada. (Arról nem is beszélve, hogy így időben utánakérdezhetünk a helyi anyukás csoportban, kinek lenne egy-egy jó állapotú darabja kölcsön, vagy olcsón?)

Enélkül el se indulok a boltba!

Könyv- és filmlista

Annyi mindent szeretnék elolvasni, hogy ha megvenném, nem férnénk be a házba. Ráadásul a könyvekre irányuló impulzus vásárlás szerintem másfél hónap alatt csődbe vinné az egész családot. Állandóan gyűjtöm a jobbnál jobb szakmai könyveket, spirituális olvasmányokat és fantasykat. Ezért inkább összeírok mindent, amit megszerezni vágyok – és utánajárok, mi lesz jó a barátnőmtől, vagy a könyvtárból is. A maradékot pedig megveszem, és a lakásban fellelhető résekbe tömködöm…
Vagy letöltöm szépen, és úgy olvasom. A lényeg: mindig lesz kéznél olyasmi, ami megakadályozza a tévénézést, és segít a pad alá pislogva végigülni a szülőit.
A filmek esetében pedig közös listánk van, ami mindenféle hangulathoz illeszthető. Családi mozik, művészfilmek, dokuk és sorozatok egyaránt szerepelnek rajta. Így lettem én Star Trek rajongó, és remélem, a kedvemért Tarr Béla is sorra kerül majd egyszer… Tudok várni.
A jegyzéket folyamatosan bővítjük, és sokszor mozizunk péntek esténként. A férfim kiépített egy menő hangrendszert és beszerzett egy projektort is, így már tényleg teljes a moziélmény – és sose azzal megy el az idő, hogy órákig böngészünk valami nézhető után.

Finomságok listája

Rendszeresen felírom, mi mindent szeretnék megfőzni és megsütni – így sosem lesz unalmas a családi menü, az ünnepek pedig új dimenzióba emelkedhetnek egy-egy begyakorolt és kreatív étellel.

A konyha egy nagyon kreatív hely…

Úticél lista

Most minek magyarázzam…? Imádok utazni. Ez a lista mégsem a népszerű külföldi üdülőhelyeket tartalmazza (azok fejből is mennek), sokkal inkább a hazai lehetőségekre fókuszál. Ha a szomszédom jó helyen volt wellnesselni, felírom. Ha mindenmentes étteremről hallok, várostól függetlenül felírom (ételérzékenyként bármikor mentőöv lehet). Ha fürödhető tavakról, bejárható kísértetvárosról olvasok, ha útközben csillagvizsgálót és borvidéket, netán épp egy gyönyörűen felújított apátságot látok, felírom. Ha közeleg a hosszúhétvége vagy a szünet, máris van miből válogatni!

Alig várom, hogy mindent kipipálhassak rajta!

Lista arról, mit vigyünk magunkkal?

Minden utazás alkalmával, de különösen kempingezéshez jól jön egy részletes csomagolási terv. Ilyenkor ráadásul nagyon kreatív megoldásokat találhatunk, amelyek máskor is jól fognak jönni, és abszolút előtérbe kerül a minimalista énünk. Bevallom, az egyik kedvenc fantáziám arról szól, hogyan készülnék el egy óra alatt, pusztán egyetlen utazótáskával A Világ Körüli Kalandhoz.

Ajándék lista

Akár vásárolsz, akár készítesz ajándékot az ünnepekre, egy ilyen jegyzet mindenképpen jól jön. Egyszerűen csak felírok mindent, ami év közben szembejön velem, és úgy gondolom, valakinek örömet szerezne. (Meg, amit hallok a majdani ünnepelt saját szájából.) Így nem kell törnöm a fejem a szülinapok vagy karácsony előtt – mindig lesz néhány ötlet a tarsolyomban. Nem nagy dolgok ezek: néha már az is elég, ha tudod, milyen bort szeret az ünnepelt.

Szülinap és névnap, egyéb ünnepek listája

És ha már itt tartunk, ez a dátumokat tartalmazó lajstrom is rendkívül hatékony. Elkerülhető vele a megfeledkezés és a kapkodás egyaránt, tervezhetővé válnak a dolgok.

Mindez ma már nem csak papíralapon elérhető, hiszen számos alkalmazás segíti az életünket – de ami engem illet, hiába a Google naptár, sosem fogok tudni ellenállni egy-egy szépséges kalendáriumnak, jegyzetfüzetnek. Legalább lesz miből megírni a memoárjaim…

Csillag Enikő, spirituális konzulens

További írások a szerzőtől: https://magikusno.wordpress.com/blog-2/

Facebook: https://www.facebook.com/magikusnoutja


Photo by pixabay.com