Kifutottál az időből, vagy már nem akarsz sokat pepecselni a buli előtt? Ilyenkor szoktam elkészíteni ezt az 5 perces töltött datolya receptet. Amennyire egyszerű, annál inkább különleges étel, ezért a vendégeket biztosan el fogod kápráztatni vele.
A datolya az egyik legősibb gyümölcsünk, már az időszámításunk előtti Mezopotámiából is maradtak fenn róla írásos emlékek. Ugyan cukortartalma jelentős, ezt ellensúlyozza kiemelkedően magas vitamin- és ásványianyag-tartalma. Úgy hallottam, hogy még afrodiziákumnak is csodás…
De inkább a lényegre térek. A datolyás finomságot többféleképpen variálhatod, attól függően, hogy milyen alapanyagod van otthon. Ám én most csak a leggyorsabb, legegyszerűbb változatokat mutatom meg.
Mascarpone-s változat
Hozzávalók:
- 5 szem datolya/fő
- mascarpone (kb. 5 tk/fő)
- dió/mandula/pisztácia
Elkészítés
Amennyiben a datolya nincsen kimagozva, tedd meg ezt te, azaz hasítsd be hosszában a datolyát és emeld ki a magját. Tegyél a mag helyére, a résbe egy kiskanálnyi mascarpone-t, majd helyezz a tetejére egy kis diót, vagy mandulát, de akár pisztáciát is. Kész is.
Kéksajtos változat
Ez csupán csak abban különbözik az előzőtől, hogy kéksajttal töltöd meg.
Kecskesajtos változat
A kecskesajtot keverd el lágy krémsajttal. Tehetsz bele apróra vágott diót. A pekándió remekül passzol hozzá, de természetesen az egyszerű és nagyszerű dió is.
A kecskesajtos változatot lehet még tovább fokozni
Tekerj köré prosciutto-t!
Azt hiszem, már megyek is a konyhába. Neked is jó étvágyat!
Még több 5 perces és mindenféle, izgalmas receptet a Már megint a konyhában rovatunkban találsz.
Kiemelt kép: Schronisko Bukowina