Kifutottál az időből, vagy már nem akarsz sokat pepecselni a buli előtt? Ilyenkor szoktam elkészíteni ezt az 5 perces töltött datolya receptet. Amennyire egyszerű, annál inkább különleges étel, ezért a vendégeket biztosan el fogod kápráztatni vele.

A datolya az egyik legősibb gyümölcsünk, már az időszámításunk előtti Mezopotámiából is maradtak fenn róla írásos emlékek. Ugyan cukortartalma jelentős, ezt ellensúlyozza kiemelkedően magas vitamin- és ásványianyag-tartalma. Úgy hallottam, hogy még afrodiziákumnak is csodás…

De inkább a lényegre térek. A datolyás finomságot többféleképpen variálhatod, attól függően, hogy milyen alapanyagod van otthon. Ám én most csak a leggyorsabb, legegyszerűbb változatokat mutatom meg.

Mascarpone-s változat

Hozzávalók:

  • 5 szem datolya/fő
  • mascarpone (kb. 5 tk/fő)
  • dió/mandula/pisztácia

Elkészítés

Amennyiben a datolya nincsen kimagozva, tedd meg ezt te, azaz hasítsd be hosszában a datolyát és emeld ki a magját. Tegyél a mag helyére, a résbe egy kiskanálnyi mascarpone-t, majd helyezz a tetejére egy kis diót, vagy mandulát, de akár pisztáciát is. Kész is.

schroniskobukowina.pl
Kéksajtos változat

Ez csupán csak abban különbözik az előzőtől, hogy kéksajttal töltöd meg.

thetastybiteblog.com
Kecskesajtos változat

A kecskesajtot keverd el lágy krémsajttal. Tehetsz bele apróra vágott diót. A pekándió remekül passzol hozzá, de természetesen az egyszerű és nagyszerű dió is.

food.com
A kecskesajtos változatot lehet még tovább fokozni

Tekerj köré prosciutto-t!

themountainkitchen.com

Azt hiszem, már megyek is a konyhába. Neked is jó étvágyat!

Még több 5 perces és mindenféle, izgalmas receptet a Már megint a konyhában rovatunkban találsz.

Kiemelt kép: Schronisko Bukowina