Ha a szerelmesek napjára összedobnál egy szexi vacsit a párodnak, mindenképp készíts desszertet is. Jó hírem van: nem kell tovább keresned! Ez a szaftos, puha, nagyon csokis, látványos torta megkoronázza majd az estét! És ami még jobb: nincs vele macera.

Te sem szeretsz aggodalmaskodva és tikkadtan órákat állni a konyhapultnál? Inkább a frizuráddal foglalkoznál a szerelmes randi napján? Olyasmit keresel, amitől mindenki boldog? Egyedül töltöd az estét, és feldobna egy kis süti? Éhesek a barátnők? Itt a megoldás!
Nincs más dolgod, mint követni ezt a szupi kis receptet, és teljesen instaképes leszel, már ami a sütis tányért illeti. Nekem nem volt ilyen szerencsém, ki kell raknom a #csúnyafotóalert-et, de szeretettel várom a szebbnél szebb képeket erről az édes kis csodáról!
Glutén- és laktózmentes recept, amely természetesen sima lisztből is kitűnően elkészíthető.

Hozzávalók a piskótához:

180 ml hidegen sajtolt napraforgó olaj
3 tojás
1 tk vanília kivonat
250 gr nyers nádcukor
40 g kakaópor
190 gr gluténmentes lisztkeverék/rizsliszt
1,5 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
300 gr főtt cékla (A levét tedd félre!)
1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

15 dkg jó minőségű, laktózmentes étcsokoládé
3 evőkanál erős feketekávé
1 teáskanál vanília esszencia
3 evőkanál méz

A díszítéshez:

250 gr porcukor
a cékla főzőleve
1 ek rózsaszirup (opcionális)
sótlan pisztácia apróra vágva
esetleg kandírozott rózsaszirom

Abbahagyhatatlan.

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát bélelj ki erre a célra kapható kerek sütőpapírral. Pucold meg, vágd nagyobb darabokra és főzd meg a céklát. A főzővizet tedd félre, ez kell majd a máz elkészítéséhez. A céklát aprítógépben turmixold le. Add hozzá a tojást, a cukrot és a vaníliát. Elektromos habverővel keverd össze, közben lassan csurgasd bele az olajat is.
  2. A kakaót, a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót keverd el, majd szitáld át (ha nagyon ráérsz), és végül több részletben forgasd bele a céklás masszába. Öntsd a tortaformába, és tedd a sütőbe kb. 50 percre. Tűpróbával ellenőrizd. Ha úgy érzed, elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni. (Hozd haza a gyereket a suliból. Menj el hajat mosni. Lakkozd ki a körmödet. )
  3. Amikor a torta teljesen kihűlt, szúrd bele a nagykést az oldalába, úgy a közepe táján, és szépen vágd körbe, hogy két piskóta lapot kapj. (Legjobb a piskótát forgatni hozzá.) Boríts rá egy vágódeszkát vagy tányért, vagy a tenyeredet, és ily módon óvatosan szedd két felé (kérhetsz segítséget).
  4. Készítsd el a krémet: olvaszd fel a csokit (csinálhatod vízgőz felett), majd húzd félre a tűzről. Ezután add hozzá a mézet, a vaníliát és a kávét. Ha elkeverted, 15-20 percig pihentesd, majd kend meg vele az alsó piskótát. Borítsd rá a tetejét – jöhet a díszítés!
  5. Ehhez keverd el a porcukrot a cékla főzőlevével, esetleg adj hozzá rózsaszirupot. Jó sűrű cukormázat készíts, hogy ne folyjon le a tortáról. Vond be a felével a sütit, és rakd kicsit a hűtőbe. Ha valamelyest megdermedt, öntsd rá a másik felét (a torta közepétől indulj, körkörös mozdulatokkal dolgozz). Várd meg, míg ez is megszilárdul kissé, de még nem teljesen kemény (hűtőben kb. 5-10 perc, mondjuk, amíg felrakod a sminked.) Szórd rá a pisztáciát, vagy a rózsaszirmokat, és legyél nagyon büszke magadra!

További glutén- és laktózmentes finomságokat találhatsz a Kajtár Macska gasztroblogon: https://kajtarmacska.blog.hu/

A Mum Park kedvenceiért pedig ide kukkants be: https://mumpark.hu/category/mar-megint-a-konyhaban/


Photo by: Kajtár Macska Gasztroblog