A húsvéti asztalra is kerülhet ez a pikáns, feledhetetlen fogás. Az almás tormakrémleves melengető, mégis friss tavaszi leves. Ha elismerő pillantásokra hajtasz, mindenképpen javaslom elkészíteni!

Mert ugye, már vágyjuk az új ízeket, kell nekünk valami, ami még nem volt. Lehet, hogy a gyerekeid megkóstolják, de nekik inkább kenj egy szelet vajas kalácsot előételként! 🙂

HOZZÁVALÓK

  • 2 szál újhagyma
  • 1 nagy krumpli
  • 4 közepes alma (ha lehet, savanykásabb)
  • 1 kis üveg ecetes torma (Nem biztos, hogy az egész üveget bele kell tenni! Kezdd a felével, és kóstolgasd.)
  • 1-2 ek libazsír
  • 1-2 szelet házi szalonna, szalonnabőr
  • 2 ek (gluténmentes) liszt
  • 2 dl (laktózmentes) főzőtejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1-1,5 l víz
  • 1 bio tyúkhúsleves kocka
  • só, frissen őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • Feltét: apróra vágott alma és füstölt sonka/csülök, reszelt füstölt sajt, pirítós

ELKÉSZÍTÉS

Az újhagymát és a krumplit mossuk, pucoljuk meg, majd aprítsuk föl, és pirítsuk meg a libazsíron. Két szem almát mossunk, pucoljunk meg, majd reszeljük le, és tegyük a lábosba. Szórjuk meg a gluténmentes liszttel.Öntsük rá a főzőtejszínt, a bort és a felforralt vizet (először csak 1 litert, ha túl sűrű, a végén higíthatjuk még). Tegyük bele a tyúkhúsleves kockát, reszeljünk bele szerecsendiót és szórjuk meg frissen őrölt borssal. Adjuk hozzá a tormát- egyelőre csak a felét, aztán kóstolgassuk, szeretnénk-e még bele. Forraljuk föl, majd főzzük fedő alatt kis lángon, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor húzzuk félre a tűzhelyről, és turmixoljuk le kézi mixerrel. Ezután beledobjuk a szalonnát és a szalonnabőrt ( a főzés végén vegyük ki!), s addig főzzük, míg kellemesen füstös ízt kap. Amikor kész, tegyük bele a maradék apróra vágott almát és a felkockázott sonkát/csülköt, majd főzzük még 5-10 percig. A sonkát megpirítva a tetejére is tehetjük. Nagyon megy hozzá a füstölt sajt és a pirítós is, így egy komplett vacsit is kitesz.

Ebből a mennyiségből minimum 1,5 l leves lesz, ami azért bőven elég szokott lenni 4 személyre, és még marad is.

Jó étvágyat!

Kajtár Macska mindenmentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk receptjeit pedig itt olvashatod.