Ahogy haladunk a nyárból kifelé, és megjelennek a hűvösebb reggelek/esték, gondolkodás nélkül kezdünk el rétegesen, melegebben öltözködni. Ilyenkor még nem kerül elő az őszi-téli ruhatár, csak egy-két kiegészítő, melegebb pulcsi, ami feldobja a hangulatot és melegséggel tölti fel a fázós végtagokat.

A főzés számomra kicsit olyan most, mint az öltözködés: a szezonális és meglévő alapanyagokhoz hozzáadok egy-két kiegészítőt, és az ízvilág rétegzésével hangolom finomra az ételt: jelen esetben a nyári slágert, a lecsót!

Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

A klasszikus lecsó ízélményt megcsavarom a római kömény (nem összekeverendő a hagyományos köménnyel!) csodálatosan illatos ízével, és eredményül egy nagyon tartalmas, melegítő és könnyebben emészthető egytálételt kapunk. Ez a shakshuka, amit hagyományosan reggelire tojással fogyasztanak a Közel-Keleten.

A római kömény az ayurvéda szerint az első és legfontosabb emésztést segítő gyógy-fűszer-növény. Ezért is kiváló társítás a paradicsom alapú ételekhez, mert ellensúlyozza a paradicsom savasságát, ami megnehezítheti sokak számára az emészthetőségét.

Ahogy én szoktam készíteni: (4 fő részére)

Hozzávalók:

  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • egy nagyobb gerezd fokhagyma
  • két szép kápia paprika
  • két-három nagyobb érett (!) paradicsom, vagy 1 paradicsom konzerv
  • ha van elfekvőben mehet bele padlizsán, cukkini, vagy akár főzőtök is
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 1 kk őrölt koriander (kihagyható)
  • só, bors
  • 1 tojás / fő – aki szereti

Elkészítés:

Felvágom a hagymát, fokhagymát és olíva olajon elkezdem üvegesre párolni. Hozzáadom a római köményt, koriandert, sót és borsot, és figyelve arra, hogy ne égjen le, pár keverésig együtt hevítem.

Jöhet hozzá a felaprított paprika, és a többi zöldség – ha van. Kicsit megpirítom. Ezután jön a paradicsom bele. Kisebb lángon hagyom összefőni a hozzávalókat.

Ha elkészült kis mélyedéseket készítek a raguban és egyesével a mélyedésekbe ütöm a tojásokat. Lefedve csak addig hagyom főni, hogy a tojás sárgája folyós maradjon.

Szeretek rászórni frissen vágott petrezselyem zöldet.

Eredetileg pitával tálalják, mi legutóbb barnarizzsel ettük (én ebédre és vacsorára is?).

Jó étvágyat!

Photo by Manny NB on Unsplash