Ahogy haladunk a nyárból kifelé, és megjelennek a hűvösebb reggelek/esték, gondolkodás nélkül kezdünk el rétegesen, melegebben öltözködni. Ilyenkor még nem kerül elő az őszi-téli ruhatár, csak egy-két kiegészítő, melegebb pulcsi, ami feldobja a hangulatot és melegséggel tölti fel a fázós végtagokat.
A főzés számomra kicsit olyan most, mint az öltözködés: a szezonális és meglévő alapanyagokhoz hozzáadok egy-két kiegészítőt, és az ízvilág rétegzésével hangolom finomra az ételt: jelen esetben a nyári slágert, a lecsót!
Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?
A klasszikus lecsó ízélményt megcsavarom a római kömény (nem összekeverendő a hagyományos köménnyel!) csodálatosan illatos ízével, és eredményül egy nagyon tartalmas, melegítő és könnyebben emészthető egytálételt kapunk. Ez a shakshuka, amit hagyományosan reggelire tojással fogyasztanak a Közel-Keleten.
A római kömény az ayurvéda szerint az első és legfontosabb emésztést segítő gyógy-fűszer-növény. Ezért is kiváló társítás a paradicsom alapú ételekhez, mert ellensúlyozza a paradicsom savasságát, ami megnehezítheti sokak számára az emészthetőségét.
Ahogy én szoktam készíteni: (4 fő részére)
Hozzávalók:
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- egy nagyobb gerezd fokhagyma
- két szép kápia paprika
- két-három nagyobb érett (!) paradicsom, vagy 1 paradicsom konzerv
- ha van elfekvőben mehet bele padlizsán, cukkini, vagy akár főzőtök is
- 1 kk őrölt római kömény
- 1 kk őrölt koriander (kihagyható)
- só, bors
- 1 tojás / fő – aki szereti
Elkészítés:
Felvágom a hagymát, fokhagymát és olíva olajon elkezdem üvegesre párolni. Hozzáadom a római köményt, koriandert, sót és borsot, és figyelve arra, hogy ne égjen le, pár keverésig együtt hevítem.
Jöhet hozzá a felaprított paprika, és a többi zöldség – ha van. Kicsit megpirítom. Ezután jön a paradicsom bele. Kisebb lángon hagyom összefőni a hozzávalókat.
Ha elkészült kis mélyedéseket készítek a raguban és egyesével a mélyedésekbe ütöm a tojásokat. Lefedve csak addig hagyom főni, hogy a tojás sárgája folyós maradjon.
Szeretek rászórni frissen vágott petrezselyem zöldet.
Eredetileg pitával tálalják, mi legutóbb barnarizzsel ettük (én ebédre és vacsorára is?).
Jó étvágyat!