Ahogy haladunk a nyárból kifelé, és megjelennek a hűvösebb reggelek/esték, gondolkodás nélkül kezdünk el rétegesen, melegebben öltözködni. Ilyenkor még nem kerül elő az őszi-téli ruhatár, csak egy-két kiegészítő, melegebb pulcsi, ami feldobja a hangulatot és melegséggel tölti fel a fázós végtagokat.

A főzés számomra kicsit olyan most, mint az öltözködés: a szezonális és meglévő alapanyagokhoz hozzáadok egy-két kiegészítőt, és az ízvilág rétegzésével hangolom finomra az ételt: jelen esetben a nyári slágert, a lecsót!

Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

A klasszikus lecsó ízélményt megcsavarom a római kömény (nem összekeverendő a hagyományos köménnyel!) csodálatosan illatos ízével, és eredményül egy nagyon tartalmas, melegítő és könnyebben emészthető egytálételt kapunk. Ez a shakshuka, amit hagyományosan reggelire tojással fogyasztanak a Közel-Keleten.

A római kömény az ayurvéda szerint az első és legfontosabb emésztést segítő gyógy-fűszer-növény. Ezért is kiváló társítás a paradicsom alapú ételekhez, mert ellensúlyozza a paradicsom savasságát, ami megnehezítheti sokak számára az emészthetőségét.

Ahogy én szoktam készíteni: (4 fő részére)

Hozzávalók:

  • egy nagyobb fej vöröshagyma
  • egy nagyobb gerezd fokhagyma
  • két szép kápia paprika
  • két-három nagyobb érett (!) paradicsom, vagy 1 paradicsom konzerv
  • ha van elfekvőben mehet bele padlizsán, cukkini, vagy akár főzőtök is
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 1 kk őrölt koriander (kihagyható)
  • só, bors
  • 1 tojás / fő – aki szereti

Elkészítés:

Felvágom a hagymát, fokhagymát és olíva olajon elkezdem üvegesre párolni. Hozzáadom a római köményt, koriandert, sót és borsot, és figyelve arra, hogy ne égjen le, pár keverésig együtt hevítem.

Jöhet hozzá a felaprított paprika, és a többi zöldség – ha van. Kicsit megpirítom. Ezután jön a paradicsom bele. Kisebb lángon hagyom összefőni a hozzávalókat.

Ha elkészült kis mélyedéseket készítek a raguban és egyesével a mélyedésekbe ütöm a tojásokat. Lefedve csak addig hagyom főni, hogy a tojás sárgája folyós maradjon.

Szeretek rászórni frissen vágott petrezselyem zöldet.

Eredetileg pitával tálalják, mi legutóbb barnarizzsel ettük (én ebédre és vacsorára is?).

Jó étvágyat!

Photo by Manny NB on Unsplash

Tags :