December 5-én este végre nyugovóra tértek a gyerekek. Ekkor izgatottan elkezdtem keresgélni a mikuláscsomag kellékeit. Már csak a csokimikulás hiányzott, amit társaival együtt hamarosan meg is találtam. Valamiért azonban nagyon gyanúsak voltak. Úgy emlékeztem, hogy nem ezeket tettem a bevásárlókosárba pár napja. Hát nem is. Ezek a tavalyi kollégák voltak…

Konkrétan az összes családtagomnak szánt csokimikulás ott heverészett már egy éve a soha nem használt ruhák között, a szekrényem legfelső polcán. Mivel nem ez az első eset, hogy ilyet élek át, ezért szorongva kezdtem el kutatni a szememmel a lejárati dátumot.

Természetesen lejárt a szavatossága mindegyiknek. Lehet, hogy már két éve várakoznak az öregfiúk a szekrényben? Ezt már sohasem fogom megtudni. No, de mi a szösz romolhat meg egy csokimikuláson? Gyorsan letörtem az egyik fejét. Semmi baja nem volt – legalábbis szerintem. Arra gondoltam, hogy hasznosítom szegényeket, ha már ennyit vártak rá, hogy megegyék őket.

És ekkor kipattant a szikra: legyen narancsos csokis keksz! Ezt fogom karácsonyra adni édesszájú barátaimnak. Már csak reménykednem kell, hogy a családom nem gondolja ezt másképp. Hiszen rendre előfordul, hogy alig nézek félre egy kicsit, aztán volt süti, nincs süti. Hiába fogják Prézlire, a macskára, aki ráadásul – valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag – fumigálja az édességet.

Térjünk is a lényegre, nézzük a hozzávalókat!
 • 20 dkg liszt
 • 1 csomag sütőpor
 • 1 csipet só
 • 12 dkg puha vaj
 • 12 dkg (barna) cukor
 • 1 db tojás
 • 20 dkg húsklopfolóval ripityára tört mikuláscsokoládé*
 • 2 pálinkáspohárnyi narancslé
 • 1 narancs reszelt héja, vagy kandírozott narancs
*”Mikulás killer” technika alkalmazása

Ez az egész sütési procedúrában a legjobb rész. Gondolj valakire, akit éppen nem bírsz! Fogd erősen a húsklopfolót, hogy ki ne repüljön a kezedből. Üss! Csapj le a csokimikulásokra! A csokimiki szigorúan maradjon a ruhájában, mert akkor nem pattan, hullik szét ezerfelé. Utána vetkőztetheted…

Készülj fel arra, hogy ezeket mind mixelned kell!
 1. Először a vajat habosítsd a cukorral, majd mehet bele a tojás és a narancslé. Keverheted is tovább.
 2. A lisztet, a csipet sót és sütőport keverd össze, majd ismertesd össze a vajas keverékkel! Bírni fogják egymást.
 3. Ha szépen elkészült a keverék, akkor jöhet bele a valaha csokimikulás formájú, törött csokihalom és a narancshéj. Kevergess szépen tovább!
Jöhet a kanalazás!

Ha szépen összeállt minden, akkor két evőkanál segítségével – nem, most ne zenélj velük – helyezz kis halmokat a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Készülj fel rá, hogy sütés közben szét fognak terülni egy kicsit, ezért ne szorosan tedd őket egymás mellé.

Süsd meg!

175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésre állítva) sütkérezzenek 10 percig. Ilyenkor a kekszek még puhák, ezért várd meg, amíg teljesen kihűlnek.

Csomagold be!
 • Ha kihűltek a kekszek, akkor csomagold be őket pl. kis celofánzacskókba és díszítsd a kis csomagokat kedvedre! Kész is a karácsonyi ajándék.

Egyéb remek recepteket itt találsz.

A képeket én készítettem…