Ha kell valami finom hétvégére, és nem akarsz vele sokat vacakolni – igazi téli finomság ez a sütőtökös kuglóf!
Hosszú idő után ez volt az első, amit végre enni tudtam ebben a műfajban, miután kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok. És ami a legjobb, nem csak finom, de gyönyörű is! A sütőtököt helyettesítheted almával (ha tudod enni, FODMAP diétán pl. nem javasolt), vagy banánnal is. Bár nem a kedvencem a glükonon, sütéshez néha beleférhet – használatával a recept cukormentessé tehető, a mennyiségeken sem kell változtatni. Se dagasztás, se kelesztés, ez egy csoda!
HOZZÁVALÓK:
- 225 gr laktózmentes vaj/margarin
- 225 gr cukor/glükonon
- 225 gr rizsliszt
- 3 tojás
- 1,5 tk fahéj
- 300 gr sütőtök püré (sült vagy főtt, nem számít)
- ízlés szerint laktózmentes (vagy cukormentes) reszelt étcsoki (elhagyható)
- 1,5 bio narancs reszelt héja (vagy zacskós narancshéj, de az sokszor cukrozott!)
- 1/2 zacskó sütőpor
A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tököt, a tojást és az elkevert szárazanyagot. Néhány percig tovább keverjük. Kivajazott-lisztezett vagy szilikon kuglóf formába öntjük, 180 fokon sütjük minimum 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük! Ezzel a mennyiséggel a magas, 23,5 cm-es kuglófformám nem lett teli, de így is nagyon szép lett. Várjuk meg,míg kihűl a formában, utána óvatosan rácsra boríthatjuk.
Reggelinek is tökéletes 🙂
A receptet innen lőttem: glutenerzekeny.hu (Kohári Évi receptje)
További kipróbált, glutén- és laktózmentes finomságokat találhattok itt: https://kajtarmacska.blog.hu/
Csillag Enikő, spirituális konzulens
Photo by Csillag Enikő, kajtarmacska.blog.hu