Ha kell valami finom hétvégére, és nem akarsz vele sokat vacakolni – igazi téli finomság ez a sütőtökös kuglóf!

Hosszú idő után ez volt az első, amit végre enni tudtam ebben a műfajban, miután kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok. És ami a legjobb, nem csak finom, de gyönyörű is! A sütőtököt helyettesítheted almával (ha tudod enni, FODMAP diétán pl. nem javasolt), vagy banánnal is. Bár nem a kedvencem a glükonon, sütéshez néha beleférhet – használatával a recept cukormentessé tehető, a mennyiségeken sem kell változtatni. Se dagasztás, se kelesztés, ez egy csoda!

HOZZÁVALÓK:

  • 225 gr laktózmentes vaj/margarin
  • 225 gr cukor/glükonon
  • 225 gr rizsliszt
  • 3 tojás
  • 1,5 tk fahéj
  • 300 gr sütőtök püré (sült vagy főtt, nem számít)
  • ízlés szerint laktózmentes (vagy cukormentes) reszelt étcsoki (elhagyható)
  • 1,5 bio narancs reszelt héja (vagy zacskós narancshéj, de az sokszor cukrozott!)
  • 1/2 zacskó sütőpor

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tököt, a tojást és az elkevert szárazanyagot. Néhány percig tovább keverjük. Kivajazott-lisztezett vagy szilikon kuglóf formába öntjük, 180 fokon sütjük minimum 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük! Ezzel a mennyiséggel a magas, 23,5 cm-es kuglófformám nem lett teli, de így is nagyon szép lett. Várjuk meg,míg kihűl a formában, utána óvatosan rácsra boríthatjuk.

Reggelinek is tökéletes 🙂

A receptet innen lőttem: glutenerzekeny.hu (Kohári Évi receptje)

További kipróbált, glutén- és laktózmentes finomságokat találhattok itt: https://kajtarmacska.blog.hu/

Csillag Enikő, spirituális konzulens

banner

Photo by Csillag Enikő, kajtarmacska.blog.hu