Ünnepeld te is a Föld napját ezzel az ünnepi vegán recepttel! Ha esetleg kifutnál az időből, az sem baj, hiszen szerencsére a focaccia nem csak a Föld napján finom.

Így készítsd!

450g lisztet egy tálba szitálunk, elkeverünk benne egy jó csipet sót.
230ml kézmeleg vízbe beleteszünk 1tk cukrot (vagy juharszirupot vagy ha nem vagyunk vegánok, mézet), majd belemorzsolunk 1/2 csomag friss élesztőt és hozzáöntünk 35ml olívaolajat. Várunk amíg fel nem fut.

Addig egy nagy masszív mozsárban vagy kávédarálóban összetörünk ízlés szerint fűszereket, ebben most kömény, koriander és ánizsmag van, de lehet édeskömény, kardamon, méhbalzsam is. A lényeg, hogy frissen őröljük, úgy lesz mennyei titkos összetevő belőle.

Amikor felfutott az élesztőnk, akkor a fűszeres keveréket, a lisztet és az élesztőt jól összegyúrjuk. Nagy golyót formázunk belőle és letakarva félretesszük egy meleg helyre kelni kb. háromnegyed órára.

Amíg kel a tészta, készítsük elő a dekoráló zöldségeket és fűszereket, amit majd a tetejére fogunk használni. Melegítsük elő a sütőt 200C-ra és készítsünk elő egy kerek sütőformát. Én a focaccia esetében sütőpapírt is teszek és még ki is olajozom.

Amikor már szépen megkelt a tészta, jól átgyúrjuk és belenyomkodjuk a formába. Kidíszítjük, majd az egészet olajjal megkenjük. Mehet a sütőbe kb 30 percre.

Fogyaszd élvezettel, egészséggel, boldogan!

Ha szeretnél még több pazar receptet látni, akkor nézz be a Már Megint a konyhában rovatunkba!

Ha többet szeretnél tudni a Föld napjáról, akkor itt találsz róla rengeteg infót.

Kiemelt kép: tasteofhome.com, fotók: Blanka