“Minden ember halandó. Szókratész ember.Minden ember Szókratész “ Woody Allen

Ahhoz, hogy a színek hatását jobban megismerjük a személyiségünkre és hangulatunkra nézve, érdemes egy csöppet elmélyedni a Szókratészi filozófiában, az általa kifejezett gondolat, miszerint ismerd meg önmagad és értsd meg mélyebb mozgatórugóid az egyéni színpreferenciánkkal is összeköthető. Egyrészt valóban vannak univerzális és kulturális dimenziói a színek jelentésének, másrészt a színek titokzatos és tudattalan módon kreálnak valamilyen egyedi fizikális és érzelmi választ bennünk. Ez a válasz totálisan személyiségfüggő, vagyis saját élettapasztalataink , emlékeink alapján a tudatalattink bocsátja ki választ az egyes színekre.
Mindannyian elmondhatjuk magunkról, hogy bizonyos színeket jobban kedvelünk mint másokat. Ismerünk színeket, melyek valahol mélyen idegességet és frusztrációt okoznak bennünk, míg mások örömmel és vidámsággal telítenek meg.

A kedvenc színeink nagyon sokat elárulnak rólunk mind testi, mind pszichológiai értelemben. Színválasztásunk nagyon személyes jellegű , hiszen hogyan magyaráznánk, hogy vannak színek amelyeket viselve megnyugszunk, vagy esetleg magabiztosabbak vagyunk.
A színek hatása olyan alapvető az életünkre és jóllétünkre nézve, hogy megdöbbentő. Ezért a színek jelentésének kulturális különbségei mellett ez a személyiségfüggő reakció a legérdekesebb számomra.
Ha elfogadjuk a színek pozitív befolyását, el kellene gondolkodnunk egy-egy adott szín elutasításán is. „Utálom a lilát” és „Ki nem állhatom a sárgát” -hallottam vagy ezerszer a tanácsadásaimon. Ezek csak színek, önmagukban nem jelentenek sokat. Mégis sokat tanulhatsz magadról, ha átgondolod, te mit kapcsolsz a „nem szeretem színekhez” és mit a „szeretem színekhez”? Mi az az érzés, amit megmozgat benned? Van valami konkrét emlék, ami váratlanul felbukkan?
Színtanácsadóként állíthatom, hogy nagyon fontos, hogy szerelem színeket viseljünk, és ha az adott szín a színtípusunkhoz illik, még jobb választás. Viszont ha van egy árnyalat, amihez különösen vonzódsz és színtípusodon kivüli, rá se ránts, és viseld bátran. Rövid az élet és ha valóban igaza van Szókratésznak, akkor azért vagyunk itt a földön, hogy jobban megismerjük önmagunk. Szerinte a legjobb azoknak az élete, kik minden erejükkel arra törekszenek, hogy lehető legjobb emberekké legyenek, a legkellemesebb pedig azoké, akik a leginkább tudatában vannak annak, hogy jobbak is lettek. Ez igencsak kapcsolódik ahhoz a megközelítéshez, amit én is vallok.


Lehetsz divatőrült vagy sem, gardróbunk színei óriási hatással vannak mentális egészségünkre. Nincs szükséged tetőtől talpig egy színbe öltözni. Egy csepp, egy pici részlet sokat segíthet a megfelelő hatás eléréséhez, különösen annak fényében, hogy egy tanulmány szerint a nők 34 %-a fél változtatni a külsején. Szóval a cél megfigyelni, tapasztalni és végül kifejezni a saját színnyelvünket. Keressük a harmóniát, ami egyedi és megismételhetetlen.

Most nézzük meg lebontva az egyes színek szimbolikáját és hatását.

A vörös

A vörös a színskála legmelegebb színeként a szenvedéllyel, energiával és a férfias aktivitással hozható összefüggésbe. Ez a szín a kalandvágyunkat növeli és bátorságot önt belénk, növeli önbizalmunkat. A temperamentumos, ambiciózus és szenvedélyes emberek színe, akik nagyon fontosnak tartják személyes szabadságuk megőrzését. Mi a helyzet azzal, ha nem kedveled? A vörös negatív aspektusa, hogy agresszívitásra és forrófejűségre ösztönöz. Az egészséges önbizalmon túl az egocentrikus világképet is erősíti. Ha túl hangsúlyos rajtunk, akkor irritáló és dühödt reakciót válthat ki. Lehet, hogy ezek a tulajdonságok vagy az ilyen típusú emberek nehézséget okoznak számodra.

A narancs

A narancs meleg és vidám színként, ötvözi a sárga és vörös karakterisztikáját. A pozítiv világlátás és életöröm színe. Társaságkedvelő, kommunikatív és független személyiségek színe. Segít növelni a személyes kompetencia érzését és az elköteleződést bármilyen tevékenység irányában. A szociális interakció színe, megkönnyíti a beszélgetést a felek között. Ha esetleg irtózol a narancstól, akkor problémáid lehetnek a fizikális érintkezéssel, túl tartózkodó lehetsz és felülkerekedhet rajtad az anyagias szemlélet.

A sárga

A zöld

Zöld a természet és harmónia színe, segít finoman egyensúlyba hozni a testet és lelket, nyugalmat ad számodra. Az élővilág és a a békés családi élet színe, összekapcsoljuk a biztonságos és meleg otthonnal. Ez a szín nem bírja a konfliktusokat és a hangos vitát, viszont növeli a birtoklási vágyat és az anyagiasságot bennünk. Amennyiben nagyon távoli számodra jelenleg ez a szín, az is lehetséges, hogy most az önmegvalósításra törekszel és a biztos messzeségre vágysz az embertársaidtól.

A kék


A kék szín a békét, nyugalmat, igazságot , bölcsességet és a határtalan türelmet szimbolizálja. Azoknak az embereknek a színe akik távolságtartóak, megbizhatóak, hűségesek de képesek praktikus segítséget és nyugalmat adni másoknak.
Negatív aspektusa, hogy gyakran unalmasnak tartják, szigorúsággal és a változásra való képtelenséggel köthetjük össze. Rugalmatlanság jellemzi és az új ötleteket nehezen fogadja be.

A lila


A lila a metamorfózis színe, spirituális nyitottság jellemzi és csökkenti az érzelmi és mentális stresszt. Fejlődésre vágysz vagy nyomot szeretnél hagyni a világban? Misztikus és öntudatos szín érzelmes embereknek. Ha jelenleg érzel valami belső averziót a lila szín iránt, nehezen adhatod át magad az álmoknak és a magasabb rendű gondolatoknak, talán elutasítod a világban megjelenő irracionális jelenségeket.

A magenta


A magenta erősíti az elhatározásodat az életcélod iránt. Több energiát vagy képes mozgósítani a céljaid felé. Erős mégis kontrollált szenvedély és érzelmek mozgatnak jelenleg. Kész vagy dolgozni magadon és elérni a kitűzött céljaidat . Ha friss ötletekre van szükséged érdemes ezt a színt használni. Ha valamiért távol áll tőled lehetséges, hogy zavar a külvilág magas elvárása vagy negatív véleménye rólad. Az is lehet, hogy kénytelen vagy mások erős érzelmeivel hadakozni, mint a féltékenység és az irigység.

A rózsaszín


Rózsaszínre nagyon nőies színként gondolunk, a fiatalságot és érzelmességet képviseli. A gyengédséget , ártatlanságot és a finomságot szimbolizálja. A kedves és gyengéd emberek érezhetik magukénak ezt a színt. Ha nem szereted talán nehezen nyílsz meg érzelmileg, és nehezen fejezed ki a finom nőies oldaladat.A türkiz


A türkiz szín hatása, hogy növeli az intuíciót és érzékenységet. Csökkenti a stresszt és nyugalmat ad számodra. Jellemző, hogy nem szereted a kötöttségeket és a mesterségesen felállított határokat, imádod ha kötetlenül szárnyalhatsz. Ez a szín a megújulás, az innováció és az újdonságok színe, haladó gondolatok és új megoldások az életre. Ha nem szereted ezt a színt, talán problémád van a saját határaid felállításával és bizonytalan lehetsz a társas kapcsolataidban. Esetleg félsz az ismeretlentől.

A fehér

A fehér az egyensúly és a harmónia színe. A fehér fény emeli a tudatosság rezgéseit bennünk és harmóniát teremt maga körül. Tisztaság és belső béke jellemzi. Teljesség, szűziesség, tisztaság, frissesség és egyszerűség a leginkább jellemző értékek vele kapcsolatban. Ha jelen állapotodban nem annyira érzed magadénak talán jobban szereted a realisztikus és megfogható dolgokat. Nehezen tudsz kapcsolatot találni a világban található megfoghatatlan és láthatatlan dimenziókkal. Nehezen fogadod el a hiányosságaidat és szeretnél tökéletesnek látszani.

A fekete


A fekete szín összefoglalva egy egyszerre védelmező de negatív szín. A komolyság, mélység, kifinomultság és a titokzatosság köthető hozzá. Olyan emberek színe, akik a legjobban önmagukban bíznak, akik szeretnek elkülönülni. Mivel a fekete bezár és kizár, így nem engedi, hogy a külvilág megismerje a legféltetebb érzéseidet. Sokan a túlsúlyukat vagy gyenge pontjaikat akarják eltakarni vele. Van egy negatív oldala, miszerint a kommunikációt gyengíti a felek között illetve nagyon egyoldalúvá teheti. Ha nem szereted, akkor félhetsz az ismeretlentől és azoktól az emberektől, akik visszaélnek az erejükkel és a megszerzett hatalmukkal.