Itt állunk a nyár küszöbén, s bizony ezt a rovarok is érzik. Kezdődik a csípés szezon, főként a gyerekeknél. A rovarcsípések megelőzéshez és kezeléséhez van pár bevált természetes módszer, amit most megosztok veletek.

Így előzd meg a rovarcsípést!
  • Szerezzetek be citriodiol alapú rovarriasztó sprét! Ez tulajdonképpen egy illóolaj alkotó, amelyet a rutafélék terméshéjából nyernek ki (ilyen például a citrom). Ezt fújjátok rá a fedetlen bőrre és kenjétek el! 2 éves kortól használható. Erősen citromos illatú, általában nem szeretik a szúnyogok és a kullancsok sem.
  • A másik rovarűző hatású anyag az orvosi levendula illóolaj. Ebből lehet a lábon és karokon egy-két cseppet szétmasszírozni. 2 éves kortól használható. Csak akkor alkalmazható bőrön, ha kizárható az árvacsalánfélék allergiája!
  • A méh- és darázscsípések leggyakrabban a talpon történnek. Főként gyerekeknél, mivel mezítláb szaladgálnak a füvön és nem figyelik, mire lépnek rá. Ezt szandál, vagy papucs viselésével tudjuk kivédeni…
  • Amíg be nem tölti a gyerkőc a 2 évet, addig a cipőjére, a babakocsira tudtok citrom illóolajat cseppenteni, hogy elkerüljék a rovarok.

Ha már megtörtént a baj, avagy így kezeld a rovarcsípést
  • Jó minőségű orvosi levendula illóolajból egy cseppet tegyetek a szúnyogcsípésre! Gyorsan enyhíti a kellemetlen szúró fájdalmat, lelohasztja a duzzanatot. Naponta 3-4 alkalommal cseppentsetek rá! A levendula illóolaja fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású. 2 éves kortól használható. Csak akkor alkalmazható bőrön, ha kizárható az árvacsalánfélék allergiája!
  • Méhcsípésnél a fullánk benne marad a bőrben, mindenképp távolítsátok el!
  • Darázs, dongó és méhcsípésre a legjobb a propolisz alkoholos kivonata (propolisz tinktúra). Cseppentsetek 1-2 cseppet a csípésre! Naponta többször is alkalmazhatjátok. 2 éves kortól használható. A propolisz flavonoidokat, fenolokat, poliszacharidokat is tartalmaz. Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. Csak akkor használható, ha kizárható az apiterápiás/méhészeti szerek allergiája! 2-3 napig használjatok kalcium pezsgőtablettát – figyeljetek oda az életkor szerinti napi bevitelre! Ha a csípés helye nagyon feldagad, ödémásodik, orvoshoz kell fordulni!

Vigyázzatok magatokra és egymásra! ❤️

Látogassatok el az oldalamra, ha érdekel titeket a természet házipatikája, sok-sok érdekességet olvashattok! ?

www.herbclinic.hu


Photo by Kseniya Mazaeva