Mit tehetünk, ha vegán módra szeretnénk megülni ezt a tojásokról és a kötözött sonkáról szóló húsvéti lakomát? Hagyjuk ki? Felejtsük el? Na nem! Íme vegán húsvéti tippjeink!

A húsvét talán a legnehezebben veganizálható ünnepünk, hiszen mindegyik ikonikus húsvéti finomság tartalmaz húst, vagy tojást, vagy tejterméket. Némi kompromisszumra szükség lesz, mert bár már láttam fehérbabból és agar-agarból készült töltött tojás receptet, amely valóban kísértetiesen hasonlított az eredetihez, de kinek van ideje órákig pepecselni, hogy lemásoljon valamit?! Rengeteg nagyon finom vegán dolog illeszthető a húsvéti tematikába, ami könnyen-gyorsan elkészíthető és még ízletes is. Persze, ha restaurátor vagy, vagy időmilliomos, akkor poénból bátran kísérletezhetsz a tojásmásolatok készítésével.

Én nem vagyok egyik sem, úgyhogy engem húsvétkor leginkább az ébredő természet és a természet növényi ajándékainak a végtelen gazdagsága és változatossága gyönyörködtet és ez az, amit szeretek megmutatni a húsvéti asztalon.

A harsány tavaszi színeket, a természet sokféleségét és persze a virágokat.

ZÖLDSÉG BŐSÉGTÁL

Ennek nyomán biztosan kerül a húsvéti asztalra egy vagy több hatalmas zöldség-bőségtál valamilyen mártogatós szósszal. Nincs más dolgunk, mint a zöldségeket dekoratív módon felszeletelni és egy tálra rendezni. Könnyű, de azért időigényes feladat. Ezzel számolj, ha szép tálat szeretnél.

Zöldségek amik szuperek rá: retek negyedekben, csírák, újhagyma, uborka karikákban, avokádó szeletek, salátalevelek, főtt spárga, articsóka, főtt salátakrumpli nyolcadokban, sárgarépa a zöldséghámozóval csíkokra vágva, olajbogyó, főtt zöld ceruzabab, medvehagyma. Még mehet a tetejére: snidling, kapor, kapribogyó és ehető tavaszi virágok (árvácska, tulipán (csak a szirmok!), százszorszép, ibolya, pitypang, nefelejcs, orgona, magnólia, primula).

A mártogatóst kis tálban tegyük mellé, vagy a zöldségek közé a tálra.

  • MÁRTOGATÓS 1.:
    Vegán majonézbe tormát keverünk, vagy ugyanezt zöld színben is elkészíthetjük hagyományos torma helyett wasabival (ha nem elég zöld, akkor spirulinával vagy matcha porral fokozhatjuk a zöldséget). Egyhén csípős mártogatóst kapunk.
  • MÁRTOGATÓS 2.:
    Vegán natúrjoghurttal készítünk egy klasszikus kapros joghurtmártást citrommal, pici olívaolajjal. Könnyed, frissítő mártás lesz belőle.
  • MÁRTOGATÓS 3.:
    Zsenge csalánból nagyon finom pesztó készíthető. A csalánhajtásokat olívaolajjal, fokhagymával, citromlével és pár szem törökmogyoróval aprítóban pépesítjük és kész is lesz a finom csalán pesztónk. Ne aggódjunk az aprítás után már nem szúr, előtte kesztyűs kézzel bánjunk vele (bár a zsenge koratavaszi csalán még korántsem annyira szúrós, mint később).

HAMIS TOJÁSKRÉM

Hogy legyen az asztalon valami tojásszerű íz is, vegán „tojáskrémet” szoktam készíteni.

1 csésze kesudiót, 1 apró gerezd fokhagymát, sót, borsot, néhány csepp citromlevet, néhány csepp olajat, pici vízzel krémes állagúra keverek az aprítóban, majd kurkumával sárgára színezem és fekete sóval megadom a tojásos bukét.

Ha nincs erősebb aprítónk, akkor sem kell elkeserednünk, mert a botmixer is könnyen elbánik a kesudióval, hiszen egy viszonylag puha olajos mag. Ha nem merjük így, akkor áztassuk be a kesudiót egy éjszakára vízbe, majd leszűrve adjuk a keverőeredénybe, így a botmixernek még könnyebb dolga lesz.

Én ezt természetesen mindig elfelejtem, de enélkül is működni szokott.

VEGÁN SONKA

Húsvétkor kaphatók a kötözött sonka vegán változatai a bioboltokban. Kinézetre tökéletes a megjelenésük, ízben is hasonlók, ha sonkaízre vágyunk, akkor ez a legésszerűbb megoldás. Főzni sem kell, egyből mehet az asztalra!

HÚSVÉTI KALÁCS

Húsvét nem telhet el kalács nélkül! Bár nem mindig triviális a süteményeket vegánná varázsolni, a kalácsot nagyon könnyű. Érdemes kipróbálni és nemcsak húsvétkor készíteni!

300ml langyos vízbe 2 ek cukrot, 2 tk sót és 60gr vegán olvasztott vajat keverünk Ebbe morzsoljuk az 1 kocka friss élesztőt, majd hagyjuk felfutni 10-15 perc alatt. 500gr liszthez gyúrjuk az élesztős elegyünket, majd 1,5h-t meleg helyen kelesztjük.

Ha egy nagy kalácsot szeretnénk, akkor három részre szedjük, és egy nagy fonatot készítünk belőle. Sútőpapírral bélelt kenyérformában újabb 30 percet kelesztjük, majd 200 C-on aranybarnára sütjük.

Ha több kisebb kalácskoszorút szeretnénk, akkor 6 darabba szedjük és ezeket harmadoljuk, majd elkészítjük a fonatokat. A végeket összeforgatjuk koszorúformára. Sútőpapírral bélelt tepsire tesszük, 30 percet pihentetjük, majd 200 C-on kb. 25 perc alatt megsütjük.


Photo by cottonbro, Cats Coming, Nadin Sh by Pexels and Jennifer Pallian on Unsplash.