Az Adnijó rovatunkban jótékonysági szervezeteket, esélyegyenlőségi megmozdulásokat mutatunk be.

  • Mi a Családok a Családokért 2020 és mivel foglalkoztok?

Civil akció, amelynek célja, hogy azok a tehetősebb, jobb helyzetben lévő családok, amelyek megengedhetik magukat, engedjék át családi pótlékukat, vagy annak egy részét olyanoknak, akiknek jóformán ez maradt az egyetlen fix bevételi forrásuk a Covid következtében. A járvány negatív gazdasági hatásai sokáig érezhetőek maradhatnak, különösen a nehéz helyzetben lévő családoknál. Emiatt most is ugyanolyan fontos ez a cél, mint a járvány kezdetén volt.

Családok a Családokért 2020
  • Mi a szervezet története?

Nagykovácsiból elindította három magánszemély: Hevér Gábor, Horgas Péter, Koskovics Éva, illetve Budapestről Kürti Judit.

Alapgondolatunk az, hogy segítsenek a tehetősebb családok azoknak a családoknak, akiknél az említett krízishelyzet miatti jövedelemkiesés hatására jóformán csak a családi pótlék maradt, mint rendszeres jövedelemforrás. Úgy gondoljuk, különösen a Buda környéki tehetősebb települések lakói között sokan lehetnek, lehetünk, akik ebben az időszakban szívesen feláldoznák az egy gyerekre jutó családi pótlékukat (vagy jövedelmük egy kis hányadát), ha biztosan tudnák, hogy ezzel más családokon segítenek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország távolabbi, hátrányos helyzetű településein élő gyerekeknek se kelljen éhezniük, érezhessék, gondolnak rájuk mások.

A kezdeményezésnek ezért is adtuk a Családok a családokért címet, és azt gondoljuk, annak is szimbolikus üzenete van, ha ez Nagykovácsiból indul, amely az országban a legelsők között van mind a befizetett személyi jövedelemadók, mind a gyerekszületések száma tekintetében.

Akciónk jogosságát az a tény is erősíti, hogy a családi pótlék összegén 13 éve nem változtattak.

  • Kiket támogattok?

Gyerekeket nevelő, hátrányos helyzetű családokat.
Ahhoz, hogy megtaláljuk a rászorulókat, kevesen voltunk. Ezért megkerestük azokat a segítő szervezeteket, akikkel már régebb óta volt kapcsolatunk, vagy ismertük őket. Ők hiteles, régóta a terepen dolgozó civil szervezetek, akikről tudtuk, el tudják majd dönteni, kihez kerüljön a támogatás. Az a mechanizmus, hogy amikor összejön annyi pénz a bankszámlán, hogy minden szervezetnek tudunk utalni 15-15 ezer forintot, akkor megy az utalás.

2020 végétől a partner, együttműködő szervezeteink:

Ág Szegényekért Egyesület
Bogdán János Alapítvány
Common Vibe Egyesület
Idetartozunk Egyesüle
Igazgyöngy Alapítvány
Oltalom Karitatív Egyesület
Pannonhalmi Karitász
SZETA Egri Alapítvány

  • Honnan származik a bevételetek? 

Főleg magánszemélyektől, de több céges adomány is érkezett. Vannak, akik havi szinten utalják a 15-15 ezer forintot, vannak, akik egy-egy alkalommal, akár néhány ezer forinttal, mások nagyobb összeggel segítettek.

  • Milyen eredményeitek vannak?

Eddig 21 körben tudtunk utalni, vagyis 3 millió forint körüli összegben tudtunk hozzájárulni nehéz sorsú családok anyagi gondjainak pici javításához.

  • Milyen felajánlást vártok? 

Itt most csak pénzügyi támogatás lehetséges.

  • Honnan tudhatja a felajánló, hogy jó helyre kerül az adománya?

A Facebook oldalunkon anonimizálva többször is bemutattuk, milyen kilátástalan helyzetekben jött jól ez a kevés krízissegély is.

  • Aki segíteni szeretne Nektek, hogyan teheti ezt meg? 

Technikailag a Nemzeti Minimum már meglévő számláján nyitottunk egy elkülönített alszámlát a programunkhoz kapcsolódóan, amelyet Horgas Péter kezel.

Tisztelettel kérjük, amennyiben megengedhetik maguknak, ajánlják fel az egy gyermek után járó családi pótléknak megfelelő összeget, azaz átlagosan 15.000 Ft-ot, vagy annak többszörösét, egy-egy rászoruló gyermek, család számára a járvány végéig, az alábbi számlára:
Nemzeti Minimum Alapítvány
MagNet Bank
SWIFT kód: HBWEHUHB
Számlaszám: 16200106-11610775
IBAN számlaszám: HU73 1620 0106 1161 0775 0000 0000
Megjegyzés: „CsaCsa (és az adományozó irányítószáma)”, pl. „CsaCsa2094”

  • Milyen visszajelzéseket kaptatok a munkátokról?

Néhány, támogatásban részesült család helyzetének rövid ismertetése:

S. G-né
Tavaly márciusban elhunyt a lánya, aki három árvát hagyott maga után. A nagymama teljesen felvállalta a gyerekek nevelését, ellátását. Lépcsőház takarításból él, illetve a családi pótlék és az árvasági ellátás a bevételük. A környezetük igyekezett eddig segíteni rajtuk, de az elmúlt hónapokban mindenhol elfogytak a tartalékok.

D. Sz.
Évek óta kapcsolatban vagyunk a családdal és helyi családsegítő központtal. Az édesanya hat kiskorú gyermeket nevel, jelenleg ikreket vár. A család nagyon nehéz anyagi körülmények között él. A támogatást villanyszámla elmaradás rendezésére fordítják.

K. család
Három gyermekük van (6 és 4 évesek mellé most született a harmadik kicsi). A terhesség utolsó szakaszában komplikációk léptek fel, így a fiatalasszonynak egy hónappal a szülés előtt hosszútávú bent tartózkodásra be kellett feküdnie a kórházba. Mivel semmije sem volt bent és a család nem tudta sem támogatni, sem látogatni, a CsaCsa mostani támogatását neki adtuk: jutott belőle a bent tartózkodás idejére szükséges holmikra és hazatértük utánra is az újszülött kislánnyal.

Önök nélkül nagyon nehezen tudta volna átvészelni ezt az időszakot. Nagyon hálásak a támogatásért.

S. család
Az anya gyes-en van, élettársa folyamatosan keres munkát, egy csomó helyre beadta az önéletrajzát, de választ nem kap, ezért alkalmi munkákat vállal. Három gyermeket nevelnek. Az iskolások jól tanulnak, ösztöndíjasaink.

A nagyon rossz állapotú „házukon” az állandó javítgatások ellenére is beszakadt az egész tető. Lakhatás nélkül maradtak, az önkormányzat egy vendészállást adott nekik pár hétre. Felmértük a helyzetet, sajnos a ház olyan állapotban volt, hogy nem lehet felújítani. Tartalékuk nincs.

Támogatók segítségével, amibe CsaCsa segítségét is becsatornáztuk, tudtunk annyit gyűjteni nekik (225 ezer Ft-ot), hogy előlegként elfogadták nekik egy kis házhoz, melynek az árát havonta törlesztik majd. Ez most (szeptember) nagyon fontos segítség volt, nagyon szépen köszönjük! Mindez pont az iskolakezdésre esett…


Fotó: Pixabay

Tags :