Mi maradt a régi offline megoldásokból? Mit tehet egy jógás szívű anyuka, ha képernyő nélkül szeretné a jóga felé terelni a porontyokat? Visszalépés vagy előre ha előveszünk néhány kártyát és könyvet?

gyerekjóga

Amikor egy jóga-rajongó anyuka várandós lesz, egészen biztosan elmereng azon, hogy milyen klassz is lesz majd együtt gyakorolni a picivel. Kicsikkel és nagyobbakkal is.

Aztán eloszlik a rózsaszín köd és a valóság többnyire „egy kicsit” másként alakul, de a jóga valóban be tud épülni a gyerekek életébe is. Az elején még, amikor aranyos kis csomagok, meg lehet oldani némi segítséggel. Később, amikor már jönnek-mennek, esélyünk sincs kordában tartani őket. Átmásznak alattunk, fölöttünk, mert kiváló mászóka egy harcos pózban táborozó anyuka, a lefele kutyáról nem is beszélve, hiszen az a tökéletes alagút!

És néhány évre a privát meditációtól is elköszönhetünk, mert amint békés térré válunk, jön egy kis tolató popó és elhelyezkedik az ölünkben, élvezve a mantra keltette rezgéseket.

Kell hozzá némi beletörődés, hogy még így, erősen zavart körülmények között is kitartsunk, és persze minden elvárás elengedése. Fontos jógatanítás ez is, akkor is, ha nem szeretjük.

Aztán a nyakunkba kaptuk az online létet, ami egy rakás kaput kinyitott, a nappalinkba hozta a korábban elérhetetlen előadásokat, beszélgetéseket, színházat, jógát, edzést, mozit, nekünk és a gyerekeknek is. És sok minden működött is, meg jobb mint a semmi, de kicsit bele halt a lelkünk egy része, nem vitás.

A felnőtt jóga részben még működik is online, de a gyerekjóga többnyire esélytelen. Az ő kompromisszummentes jelenlét-igényükbe ez tartósan nem fér bele. Mostmár választhatunk, és ha úgy döntünk a saját belső hangunkat követve, hogy elindulunk, klassz élő-élő gyerekjóga programokat találhatunk.

Ha viszont maradnánk otthon, és maradnánk a régimódi offline eszközöknél, akkor is szerencsénk van. Könyvek és kártyák egész hada vár már arra, hogy a jógát gyerekjátékként belemossa a mindennapjainkba.

Mutatunk néhány bevált kedvencet. Gyűröttek és viharvertek, az életünk részei.

Agócs Írisz: Szia, Jóga!

Nemcsak azért kezdem ezzel, mert Agócs Írisz a kedvenc illusztrátorom. Azért is, mert nemcsak vizuálisan, hanem szakmailag is gondos és pontos könyv, ráadásul kicsi, praktikus és kemény borítású (=gyerekbiztosabb). A szerző mellett a mai magyar jógavilág több kiváló szakemberének sorait is olvashatjuk benne: Mezősi Anna, Juhász Sarolta és Malik Tóth István írták a bevezetőt az egyes fejezetek elé. Tanulhatunk Napüdvözletet, Holdüdvözletet és Földüdvözletet is. Lehet belőle családi program, kortalan időtöltés, vicces és helyes illusztrációkkal, amiktől a kevésbé atlétikus alkatú gyakorlóknak is megjön a bátorsága.

Mariam Gates: Jó éjt jóga!

Az alcíme- Elalvást segítő esti mese pózról pózra – miatt vettem meg, nem is kérdés. Villoghatnék azzal, hogy mióta ezt csináljuk, alszanak, de szerintem egyszerűen csak megértek a gyerekeim az alvásra, vagy elkezdtek félteni, hogy teljesen lemerülök, ha nem alszom többet. Lényeg a lényeg, nagyon klassz a gyakorlatsor, szívesen gyakoroljuk a gyerekekkel. Kitár egy felnőttként már igen nehezen értelmezhető mesevilágot, egy egész kis képsor kerekedik az egyes pózok és gyakorlatok köré. Neki cica, nekem a gerinc melletti kis vázizmok munkája, de a lényeg, hogy mindannyian találunk benne örömöt. A gyakorlatsor a segít a földelésben, a levezetésben, a nappalból az estébe való átfordulásban, lecsendesülésben. A méhecskés pózt, ha teheted, mindenképp zümmögéssel együtt gyakorold.

Jógakaland kártyajáték

Bemelegítés és már mehet is a fejvesztés. Húzol egy kártyát, és lehet belőled selyemhernyó, strucc vagy teve – némi activity-s mutogatás szabályt is behozhatunk. Garantált családi csetlésbotlás és kacagás, a flamingótáncot ki ne hagyjátok!

Ha elveszítenéd a játék leírását – ugyan hogy fordulhatna elő ilyesmi? -, akkor sincs baj, a Jógakaland oldalán megtalálod.

Még több gyerekjógás könyvet a Pagony cikkében is találsz.

Kiemelt kép: Monstera from Pexels
Photo by Ketut Subiyanto from Pexels
Fotók: Nóra