Összegyűjtöttem azokat az angol és magyar nyelvű oldalakat, csoportokat, podcasteket, amik inspirálnak és amikből rengeteget tanultam arról, hogyan élhetek lassabban, fenntarthatóbban és boldogabban. Az egyik még a hivatásomhoz is hozzásegített.

Mikor 7 éve elkezdtem érdeklődni a minimalizmus iránt, először angol nyelvű szakirodalommal találkoztam a témában, ezért először ezeknek az oldalaknak a bemutatásával kezdem. Szerencsére ma már itthon is egyre többen foglalkoznak magával a minimalizmussal is, illetve azokkal a témákkal, amelyek számomra kéz a kézben járnak vele, mint a fenntarthatóság, hulladékmentesség, lassítás, így megosztom a hazai kedvenceimet is.

Becoming Minimalist

Számomra Joshua Becker volt az alfa az egész témakörben, az ő blogbejegyzésein keresztül kezdtem ismerkedni a minimalizmus témájával.  Ő maga 2 gyermekes családapaként kezdett bele először a tárgyai, majd élete többi területének áramvonalasításába. Fő mondanivalója, hogy ha eltüntetjük az életünkből a felesleges figyelemelterelő tényezőket, akkor több időt, pénzt és energiát tudunk fordítani azokra a dolgokra, amelyek nekünk valóban számítanak.
A blogja mellett a You Tube csatornája is tele van hasznos információkkal, azok számára, akik szeretnének elindulni és rajta is maradni ezen az úton. Könyvei és online kurzusai is elérhetőek.

Be More With Less

Courtney Carver túlzsúfolt, pörgős élete évekkel ezelőtt egy SM diagnózis hatására változott meg. Akkor lépett arra az útra, amely során felfedezte, hogy a kevesebbtől ő lesz több, erről a folyamatról számol be a blogján. Soulfoul Simplicity néven írt egy csodás könyvet is, mely szintén arról szól, hogy mennyivel többet adhat, ha kevesebbel élünk.
Courtney egyik specialitása a kapszulagardrób, ő hívta életre a 333 Projectet, a minimalista divat kihívást, melynek lényege, hogy a 3 hónapon keresztül összesen 33 ruhadarabot lehet viselni, beleértve a kiegészítőket, ékszereket, kabátokat és cipőket is. (Nem számít bele a fehérnemű, a pizsama, az otthoni melegítő, az edzőcucc és a jegygyűrű.)

(1)
The Minimalists

A Minimalisták két jóbarát, akik valamikor az amerikai álmot élték, milliós fizetéssel, hatalmas külvárosi, tárgyakkal telezsúfolt otthonaikban, majd mindkettejük magánéletében olyan változások történtek, ami arra indította őket, hogy újragondolják az életüket. 4 könyvet írtak együtt minimalizmus témában, több mint 300 részt megélt podcastjük érhető el a honlapjukon és két filmet is forgattak. A Minimalisták – A kevesebb most több tavaly debütált a Netflixen.

Slow Your Home

Ez a szívemnek nagyon kedves oldal egy ausztrál édesanya blogjaként indult, amiben arról számolt be, milyen hatással volt a mentális egészségére a kisgyermekes, elszigetelt lét, a párhuzamosan vitt karrier és a túlzsúfolt otthonuk, majd hogyan kezdett el segíteni magán azzal, hogy elengedett dolgokat az otthonából és a naptárjából.
Az idők folyamán az érdeklődése a praktikus szempontokról más irányba fordult, a lassúbb, egyszerűbb és fenntartható jó élet különböző aspektusaival foglalkozik sorra megjelenő könyveiben. Sajnos a kezdeti blogbejegyzések már nem is elérhetők, viszont a honlapjukon megtalálható az évek óta futó, férjével közösen készített podcastjük, amely inspirálóbbnál inspirálóbb beszélgetéseket tartalmaz. (Itt hallottam először arról a foglalkozásról, amely később a hivatásom lett, ezért nem tudok elég hálás lenni.)

„Felgyorsult világban élünk. Azért futunk versenyt, hogy lépést tudjunk tartani a többiekkel. Túldolgozzuk és túlstresszeljük magunkat, túl sok kötelezettséget vállalunk, azon versenyzünk, hogy mennyire elfoglaltak, fontosak és kialvatlanok vagyunk. De ez nem kell, hogy így legyen.”

Brooke Mcalary, SLOW YOUR HOME

És akkor jöjjenek a magyar nyelvű oldalak.

Minimalizmus – Önkéntes egyszerűség csoport

Ebben a Facebook csoportban szabadon lehet eszmét cserélni olyan emberekkel, akik szintén érdeklődnek az önkéntes egyszerűség iránt (merthogy így szokták magyarra fordítani a minimalizmust). Különösen hasznos szerintem olyanoknak, akik még csak most lépnek erre az útra, a tapasztalatcsere és biztatás sokat segít, hogy tovább is tudjanak haladni.

Messzelátó Egyesület

A Messzelátó Egyesület az örömteli városi életmód népszerűsítését tűzte ki zászlajára, amelyet a „zölden a városban” – „egyszerűen a városban” – „közösségben a városban” témák mentén látnak megvalósulni.  Honlapjukon ezekhez találtok hasznos tippeket.
Korábbi években az ő szervezésükben kerültek megrendezésre a SimpliCity Fesztiválok, bízom bennek, hogy ezek a jó kapcsolódási lehetőségeket jelentő, családias hangulatú rendezvények egyszer folytatódnak majd.

Talpalatnyi Történetek

Az említett Simplicity Fesztivál megálmodója Dóri volt, aki egyúttal a Talpalatnyi Történetek inspiráló házaspárjának női fele is. Dóri és Edvárd, 2014-ben, friss házasokként két hátizsákkal útnak indultak, hogy 347 napos nászútjuk során megismerjék a nagyvilágot. Közben nyílt rá a szemük, hogy mennyire fenntarthatatlan a mai fogyasztói civilizáció és figyelmük arra fordult, hogyan válhatnak ők felelős, sőt hulladékmentes utazókká. Manapság inkább a közelben utaznak és egy kisbabás család hulladékmentes mindennapjait élik, amelyről nagyon szerethető módon számolnak be a blogjukon és a FB oldalukon is.

(2)
Slow Budapest

A Slow Budapest arra hívja a figyelmet, hogy túlhajszolt életmódunk mennyire nem fenntartható és mennyire nem boldogít. Programjaikkal arra tanítanak, hogyan tudunk egyensúlyt teremteni ebben a felgyorsult világban. Slow Sétákat és SlowHow előadásokat szerveznek, különböző meditációs tréningeket tartanak, rendszeresen inspiráló blogcikkekkel jelentkeznek és a minden évben megjelenő Anti-Határidő naplóval segítik a lassulásunkat.

A mozgalom alapítójával, Krajcsó Nellivel készült podcast beszélgetésünket itt találod:

Pareto Lánya

A Pareto Lánya egy anyuka blogjaként indult, akinek szenvedélye a hatékonyság és a minimalizmus. Az évek folyamán a történet vállalkozássá nőtte ki magát, Erdélyi Boróka ma időgazdálkodás és hatékonyság szakértőként és trénerként segít másoknak leszámolni a “nincs rá időm” mítoszával és egyensúlyt találni a mai túlpörgött világban, de a mai napig oszt meg személyesebb írásokat is arról, hogy ő anyaként milyen módszereket talált arra, hogy kiegyensúlyozottabban éljenek. Nagyon szeretem Boróka bejegyzéseit; pozitív életszemlélet, tudás és szeretet süt belőlük egyszerre.

Holy Duck

A Holy Duck egy blog a fenntartható divatról, ökostílusról, tudatos ruhavásárlásról. Az inspiráló gardrób kihívások mellett számtalan információt találunk az oldalon Mengyán Eszter tollából arról, hogyan tudjuk összeegyeztetni a divatos megjelenést és a környezettudatos szemléletet. Eszter könyvet is írt tavaly, Hello, slow fashion címmel, én is kértem egy példányt a Jézuskától. 🙂

Ökoanyu

Ökoanyu, azaz Nagy Réka már akkor a látóteremben volt, amikor a kisfiamat vártam, őt olvasva egyértelmű volt, hogy én is „ökoanyu” szeretnék lenni. Az Ökoanyu Magazin a környezetbarát háztartástól a fenntartható recepteken át a műanyagmentességig nagyon sok hasznos témával foglalkozik. KOMPOSZT címmel pedig saját podcastje is van Rékának, ahol inspiráló emberekkel készít beszélgetéseket. Célja egy izgalmas, sokszínű világot bemutatni, melyben mindenki megtalálhatja a helyét a klímaválságra adott megoldáskeresésben.


Képek
Kiemelt kép: Johannes Plenio fotója a Pexels oldaláról
(1) Victoria Borodinova fotója a Pexels oldaláról
(2) Quang Nguyen Vinh fotója a Pexels oldaláról