A hét első felében a Tejúton vándorló Nap még a Nyilas zodiákusban halad, így továbbra is az élet rendezőelveinek megismerése, a nagy igazságokra való rálátás zajlik. Ebben az időszakban tudásunk bölcsességgé válik. Kedden hosszú idő után jegyet vált a Jupiter, s megérkezik a Kos zodiákusába – az új kezdetek lehetőségei tágulnak. Szerda este aztán fő világítónk a Bak jegyébe ér, s innentől kezdetét veszi az időszak, mely minden évben a fény szívós őrzése, a fókuszáltság, az eltökélt külső és belső munka napjait hozza el.

A következő hetekben fontos lesz a felvállalás, a lépésről lépésre haladás is. Amint a Nap eléri a Bak zodiákust, bekövetkezik a téli napforduló (melynek részletes, a következő negyed évet előre jelző Csillagmandalája itt érhető el.) A héten továbbá újholdat is ünnepelhetünk, az idei utolsót.

Heti Holdnaptár

A Hold a hét első felében csökkenőben van; a fölöslegektől való szabadulás aktuális. A hetet a Mérlegben kezdi, de már hétfőn kora hajnalban a Skorpióba lép, e napok pedig mindig a megújulás lehetőségét hordozzák. Lelki értelemben is kisebb transzformációk zajlanak, ami pedig a fizikai síkot illeti, jó napok ezek az akupunktúrára, de szexualitásunk mélyebb megélésére is. Szerda reggel, a téli napforduló napján a Hold a Nyilasba érkezik – hatékonyak lehetünk a tanulásban, a hivatalos ügyek intézésében. Ideje a sportnak, a mozgásnak, kisebb utazásoknak. Májtisztításra, bőrfeszesítésre is jó napok ezek. Péntek reggel aztán a Bakba ér a Hold, s itt teljesedik ki az újhold is, melyről az alábbiakban lesz még szó. Az biztos, hogy lelki céljaink most magas rendű, tiszta és szeretetteljes lehetőségek felé hívnak. Szombattól, Szenteste napjától már növekedni kezd a Hold, így ismét a felépítő, gyarapító folyamatok kerülnek lassan előtérbe – óvatosan a bejglivel! Karácsony napján, vasárnap reggel a Vízöntőbe lép a Hold – tisztítások, tisztázások, karmaletétel, a terhektől való szabadulás ideje jön el, így igazán felszabadító ünnep ígérkezik számunkra.

Csillagüzenetek, bolygó fényszögek

HÉTFŐN kora hajnalban a Merkúr eléri a Nyilas Rukbat csillagát. A Nyilas csillagképpel kapcsolatos munka az ösztönerők megismerése és átminősítése, ehhez kaphatunk ma kiemelt segítséget elsősorban meditációban, beszélgetéseinkben, tanulmányainkban.
Kora hajnalban a Hold a Skorpióba lép.
Késő este két kvintil is feláll az égen: a Jupiterrel kerül ilyen varázslatos kapcsolatba mind a Merkúr, mind a Mars. Ez is kiemelt ideje tehát a meditációnak, a beavató tudás megszerzésének, s minden olyan tevékenységnek, ami az önmeghaladás lehetőségét hordozza. Ismét érzékeink megnyitásával érdemes dolgozni, mert a kvintil mágiája ezeken keresztül hat. Nyíljunk tehát meg a varázslatnak!

KEDDEN a nap második felében a Merkúr a Sas csillagkép farkát jelölő Deneb el Okab kettős csillaga alatt halad.

Szellemi értelemben van most ideje az emelkedésnek, a rálátásnak, s annak, hogy életünket magunk is oly könnyedén, hatékonyan, éles szemmel kormányozzuk, akár a fenséges sasok.

Szintén kiemelt időszaka ez a szellemi tanulmányoknak, gyakorlatoknak.

Jupiter a Kosba lép

Kedden jegyet vált a Jupiter. A szeretet bölcsességének bolygója délután, 15:30 körül érkezik meg a Halakból a Kos zodiákusába. Nagy tüzet, nagy lelkesedést, a kiterjedés vágyát mutatja meg számunkra. A Kos Jupiter időszakában fontos lenne, hogy ne feszüljünk egymásnak a „kinek van igaza?!” témák mentén, mert nem ez fog előre vinni (sőt). Ehelyett választhatjuk a szellemi úton járást, az átalakító tűz erejét, az ego meghaladását, a szeretet bölcsességének mélyítését. A lélek igazsága most biztosan nem marad rejtve, inkább nagy lendülettel igyekszik megnyilvánulni.

Érdemes lesz a belső tűzre (akár testi, akár lelki, szellemi értelemben) nagy figyelmet fordítani, kiegyensúlyozására törekedni, hogy e hatalmas és termékeny energiát meglovagolhassuk, s ne áldozataivá váljunk.

A már önmagában is rendkívül kraftos Kos Jupitert még erőteljesebbé teszi, hogy az átlépés idején a Nappal kvadrátot, a Marssal kvintilt alkot. Egyik részről ott az Erő varázslata, a felfelé törekvésé, a kitörésé, az önmeghaladásé, cselekvésé (Mars), melyet ismét az érzékek megnyitása segít maximálisan csatornázni. Másrészt ott van a Nappal létrejövő kvadrát, mely már a gyakorlati megvalósítás határozott igényét, és tulajdonképpen szükségességét hozza, amikor jóformán nincs is más választás, mint e magasrendű tudást, a szeretet bölcsességét működtetni élesben, a hétköznapok kihívásai közepette. (Senki nem fog természetesen fegyvert a fejünkhöz, hogy így csináljuk, de talán érezni fogjuk, hogy ez nyit kaput – s nem más).

Mindezen tüzes-levegős, magasra repítő, robbanékony energiák közepette személy szerint rendkívül üdvösnek tartanék egy kis földelést, úgyis, mint relaxáció, zabkása, erdei kirándulás, kétkezi tevékenységek.

A téli napforduló napja

SZERDA reggel a Hold a Nyilasba érkezik.
Késő este, körülbelül háromnegyed tizenegykor, a Nap átlép a Bak állatövi jegyébe; bekövetkezik a téli napforduló. Az erről szóló részletes elemzést, mely a következő negyed év energetikájába nyújt betekintést, itt olvashatjátok MÉG KÉSZÜL, LINK JÖN IDE. Itt is szeretnék azonban néhány mondatban megemlékezni e fontos eseményről.
A téli napforduló idején a legrövidebb a nappal, s a leghosszabb az éjszaka az évkörön. Ez a fény születésének ünnepe, hiszen mostantól növekszik majd a világosság.

Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a lélek mélyére tett utazásunk elérte legmélyebb pontját, s e naptól fogva már kifelé igyekszünk Abyss birodalmából – méghozzá azzal a fénymaggal tenyerünkben, amely a fölöslegek levágása után esszenciaként megmaradt.

Ezt a fényt visszük tovább majd a tavaszba, de addig még táplálnunk, s az alvilágból, a lélek sötét erdejéből kivezető úton óvnunk kell a lángot.
Érdemes ma gyertyát, vagy épp máglyát gyújtani, érdemes elmerengeni rajta, mit hagyunk magunk mögött (ami nem esszenciális), és mit viszünk tovább, ami kinccsé érett. Egyedül, de a szívünknek legkedvesebbekkel is ünnepelhetünk, mert ez fel fog tölteni a naptári év hátralévő részére, és erőt ad majd az év eleji fagyok idején.

Impulzív csütörtök

CSÜTÖRTÖKÖN még az éjszaka folyamán beteljesedik a Nap és a Jupiter kvadrátja, melyről fentebb már volt szó. Erőteljes, tüzes, cselekvésre hívó, kiáradó késztetéseink most magasra repítenek; feladatként ezek megzabolázása, életbölcsességünk gyakorlati működtetése zajlik.

A kérdés, amely előre visz: Mit tenne most a szeretet?

Késő délelőtt a Vénusz és az Uránusz alkot egzakt trigont. Miközben lépésről lépésre, sorsfeladataink felvállalása mentén, koncentráltan haladunk előre a biztonság és harmónia megteremtése felé, ma hirtelen fordulatot hozó ösztönzésekre számíthatunk.

Merjünk újítani, fogadjuk nyitottan a változásra, változtatásra, váratlan lehetőségekre nyíló ajtókat!

Kora délután a Vénusz eléri a Vega csillagot. A mai nap nagyon alkalmas a szépség varázslataira: elbájoló, gyönyörködtető, megigéző energiákban fürdőzünk, használjuk ki a lehetőséget! Egyenesen a Tejútról érkezik e tündérpor, a hétköznapokat felragyogtató valódi, tartalmas, szellemi szépség impulzusai.
És ebben a napban (meg a környező napokban) vastagon benne van a szerelem, a szenvedély, a hirtelen fellobbanó erőteljes vonzalom minden lehetősége is – egy társ iránt, művészetünkben, vagy akár hivatásunkban is.

Újhold a Bakban

PÉNTEKEN még az éjszaka közepén a Vénusz eléri az Alya csillagot a Kígyó Farkán, mely a Tejút hasadékába hatol, így a tudatalatti erőkből származó fénynemzésről mesél. Szerelem, biztonság, harmónia, szexualitás terén most ezeket van ideje felismerni, megdolgozni, transzformálni. Erről üzennek az álmok is, s ezt az üzenetet erősíti a délután, mikor a szerelem istennője a Nyilas térdét, a Rukbat csillagot is eléri.
Reggel a Hold a Bakba lép.
Negyed tizenkettő körül bekövetkezik az újhold a Tejúton, a Bak zodiákusában, a Kígyótartó és a Kígyó Farka, valamint a Nyilas Al Nasi csillaga alatt, kvadrátban a Jupiterrel.
Az újhold mindig a fölöslegek elengedéséről, a halálból születő új életről szól. Ahhoz tehát, hogy megszülessen az új, búcsút kell mondanunk a réginek, lejártnak, fölöslegesnek – mind lelki, mind anyagi értelemben.

Most elszántan, lépésről lépésre haladva tehetünk lelki és anyagi integritásunkért, sorsfeladatainkat felvállalva, az igaz értékeket – és csak azokat – őrizve.

Erre utal a Bak jele. A kitartás és a türelem most erény.
Ugyanakkor e folyamat szellemi háttere a tudattalan erők kézben tartása és átlényegítése. Olyan ez, mint egy utazás a lélek mélyére, ahol felderítjük, milyen lehúzó indulatok, félelmek, rossz szokások, régi fájdalmak rejlenek, ezekre a tudat fényét vetítjük, s levágjuk magunkról sötét csápjaikat. Ezeket átlényegítve lelkünk alkimista műhelyében új erőre kaphatunk, hiszen mindazon energia, ami félelemként gomolygott odalenn, most megtisztulva visszatérhet hozzánk. Miközben pedig ezt megtesszük, az Al Nasi erejével a legmélyebb szeretet misztériumának megvalósítását vesszük célba.
A Kos Jupiterrel alkotott kvadrát pedig óriási energiát, a kiterjedés vágyát adja mindehhez, s ebből igazi, teremtő feszültség származhat. Jó lesz most valódi önfegyelemmel jelen lenni céljainknak.

Hétvégi csillagüzenetek

SZENTESTE, azaz szombaton a Vénusz kvintilt alkot a Jupiterrel, miközben a Nyilas és a Sas csillagai alatt halad. Igazán szép és varázslatos napunk és éjszakánk lesz.

Érzékelésünk fokozottan működik, szárnyalhatunk, valódi harmóniát élhetünk meg.

KARÁCSONY NAPJÁN, vagyis vasárnap kora hajnalban a Merkúr a Neptunusszal alkot szextilt. Lélekmélyi beszélgetések, meditációk, fontos üzeneteket hordozó álmok kiemelt ideje van ma, melyek tudatalatti folyamataink megértését segítik elő. Ugyanígy nagyon alkalmas ez a nap arra, hogy hitünkön, vagy a magas művészet beavatásain keresztül jussunk megértésre.
Reggel a Hold a Vízöntőbe lép.

Csillag Enikő, spirituális konzulens

Web: https://magikusno.wordpress.com/

banner

Photo by: pixabay.com