Amikor beköszönt az igazi, forró kánikulai napokkal tűzdelt nyár, jó, ha készen állunk, és az étrendünk is követi az évszak változásait. Az általános nyári tanácsok mellett sokat segít egészségünk és mindennapi jó közérzetünk megőrzésében az, ha az ételeinket is eszerint hangoljuk.

Az ajurvéda, vagyis az „élet tudománya”, India több ezer éves hagyományos, holisztikus szemléletű, természetes gyógyászati/életvezetési rendszere, mely a jógával kéz a kézben útmutatást nyújt egyensúlyi állapotunk megtalálásához és a harmónia fenntartásához.

Az irányelv az, hogy a hasonló minőség a hasonlót támogatja, míg az ellentétes minőség lecsendesíti, gyógyítja.
A forró, száraz nyári napokon a Pitta dosha (tűz és víz elem) a domináns. Fenti elv szerint ilyenkor célszerű a napi tevékenységünkben –táplálkozás, jóga gyakorlás, testápolás – a hűsítő minőségeket előnyben részesíteni.

Alább egy, a főbb szempontokat kiemelő általános ajánlás, amit én is szem előtt tartok a nagy hőségben:
(Az alkati sajátosságok, betegségek miatt meghatározott egyedi ajánlások ettől természetesen eltérhetnek!)

ÉTKEZÉS:

• KERESD az ÉDES, KESERNYÉS, FANYAR ízeket, a HŰSÍTŐ, NEDVES, LÉDÚS, LEFÖLDELŐ és ENYHÉN OLAJOS minőségű ételeket!
• gyümölcs: alma, sárgabarack, áfonya, cseresznye, szőlő, mangó, barack, körte, gránátalma, ananász, érett szilva, málna, eper
• zöldség: csírák!, zöld színű zöldségek: spárga, brokkoli, karfiol, káposzta, uborka! , zöldbab, petrezselyem!, fejes saláta, zöldborsó,, édeskömény, cukkini, koriander levél, tök
• gabona: rizs, gersli
• hüvelyesek: mungó bab, csicseriborsó
• magvak: kókusz!, tökmag, napraforgó
• tejtermék: GHÍ!, tej- megbízható forrásból, nem nagyüzemi feldolgozásból
• hús: minimális fehér hús, heti maximum 1-szer
• fűszerek: petrezselyem, kamilla, koriander, édeskömény, borsmenta, tárkony, MENTA!
• nagyon ajánlott a kókusz olaj (fair trade-ből származót keresd!) és a ghí (tisztított vaj) használata
• KERÜLD a csípős, sós, savanyú ízeket és a nagyon meleg és a nagyon hideg (!), száraz és könnyű minőségű ételeket!

nyári ételek

KERÜLENDŐ az alábbi ÉTEL PÁROSÍTÁS:

EZ ALAPELV nemcsak hőségben!
• Tejtermék (bármilyen formában) és gyümölcs
• Tej és hús
• Só és tej
• Hal és joghurt vagy tej
• Tej és joghurt
• Túlzott bevitele a nyers, zöld, leveles zöldségeknek és salátáknak
• Túlzott mennyiségű ecetes vagy erjesztett ételek
• Fagylalt fogyasztása éjjel
• Nyers zöldség és főtt étel
• Állott étel (beleértve a maradékot is) – az ajurvéda mindig frissen készített ételt ajánl!

Jó böngészést, kísérletezést, hűsölést!
Folyt. köv.!


Kiemelt kép: Photo by Scott Webb from Pexels

Photo by Toni Cuenca from Pexels