Valamitől a nyár ezen részében egyre többször jár az eszünk a befőtttes üvegek körül. Még akkor is, ha nem vagyunk igazi Nagymama-alkatok, és nem is készítettünk még soha lekvárt…

Valamiért van egy romantikája a nyárikonyhának, a helynek, ahol üvegbe kerül a lecsó, ahol lekvárrá válik a szilva, kicsit ragad a padló a dinnyelétől… Persze ezek csak az én emlékeim, de a nyárvégi konyhai sertepertélés már közös.

Most még javában nyár van. De mintha felderengene, hogy milyen jó lesz ez pár szem áfonya majd télen, inkább elteszem. Még meleg van, de amikor hirtelen leesik sok fokot a hőmérséklet, eszünkbe jut, hogy lehet, hogy lassan egynél több pulóvert is elő kell szedni a szekrény mélyéről.

Egyedül vagy társaságban, nyári vagy rendes konyhában, modernül vagy Nagymamásan, de egyre többet foglalkozunk az ételekkel, az elraktározással, a befőzéssel. Nemsokára eljönnek az utolsó finom dinnyék, reméljük lesz befőzhető sárgabarack, hamarosan felakasztjuk a gyógynövényeket száradni.

Valahogy kezdünk átfordulni a tél felé. Ez még nem érződik nagyon, inkább csak egész piciben. De anyaként mindig egy (vagy tíz) lépéssel előre járunk.

Az augusztus hónapot lélekben a nyári konyhában töltjük, az ízek és raktározás főhadiszállásán. Ahol elkészül a gyors mai és a tartós is… Receptek, gyógynövényes tippek, beszélgetések, ajánlók, közös befőzéses beszámolók is lesznek ebben a hónapban.

Gyere, tarts velünk, tegyük el együtt a nyarat!

Tags :