Minden évszak külöbőző minőségeket hordoz magában. Lássuk mit mond a tavaszról az ayurvéda és a hagyományos kínai szemlélet!

A tavaszi napfordulóval nemcsak a naptár szerint, de a természet ritmusa szerint is beléptünk az évkör egy újabb varázslatos évszakába, a tavaszba. A téli dermedtség után tavasszal mindent magával ragadó lendülettel megindulnak a vizek, beindul a növekedés, a földből előtörnek a zöld sarjak, kipattannak a rügyek, téli álmából felébred a természet.

A téli befelé figyelés, belső munka eredménye most utat talál kifelé, a feltárt, idejét múlt, minták és energiák kitisztulhatnak, az elcsendesedésben megfigyelt és magunkhoz közel engedett néha nehéz, fájdalmas érzéseink, árnyék részeink a növekvő fényben átlényegülhetnek, személyiségünkbe integrálódhatnak.

Most van itt az ideje az újévi fogadalmaknak, az elhatározások aktiválásának!

Az ajurvédában a tavasz a FÖLD és VÍZ elemek minőségeivel, a KAPHA dósa karakterisztikájával rezonál. A kapha dósát a hideg, nedves, nehéz alaptulajdonságok jellemzik. Ezt a meleg, száraz, könnyű minőségek tudják ellensúlyozni, harmóniában tartani. A kapha, mint víz közvetítője a föld. Testünk túlnyomó része vízből áll, így tavasszal a vizek áramlásának megindulásának energiáját kihasználva rendkívül áldásos hatása van minden tisztításnak, takarításnak, lomtalanításnak – nemcsak fizikai szinten.

A kínai öt elem rendszerében a tavasz a FA elemhez kapcsolódik.
„A fa elem ereje a reggelben és a keletben, a születésben és minden újrakezdésben, a friss szélben és a tavaszban nyilvánul meg. A fa a ciklus első eleme. Neve az ifjú YANG. Az emberi szervezetben a májban és az epehólyagban, az izmokban és az inakban, a szemben és a könnyekben manifesztálódik. A kínai hagyományok szerint a máj a lélek háza. Érzelmek vonatkozásában a fa megjelenése a DÜH, a HARAG és az ingerlékenység; a szellemet illetően a mozgás és a növekedés iránti késztetés, a tervezés a döntés, a vállalkozási szellem és a felfedezői hajlam. A fához kapcsolódó szín a ZÖLD.” (Achim Eckert: A gyógyító Tao)

Hogyan tudsz együtt áramolni a tavasz energiájával?

  • Tisztító kúra, böjt tartása: pl. léböjt, monodiéta. Cél a belekben lerakódott salak kitisztítása, ajánlott szakember felügyelete mellett végezni! (A tisztulás a fizikai testen túl mentális – érzelmi szinten is történik.)
  • Immunrendszer erősítése – a belek megtisztítása, a friss, zöld növények (spenót!) fogyasztása, hideg, nehéz, olajos helyett, könnyű, meleg, száraz ételek, több (sok) mozgás, friss levegő, napfény, természetben levés!  
  • Ritmusváltás – reggel érdemes korábban kelni, új rutint, szokást elindítani (és min. 30 napig csinálni!)
  • Testmozgás – ajánlott reggel az áramlás beindítását támogató testmozgást végezni. Ez olyan mozgás legyen, ami hőt termel, megizzaszt! Pl. Napüdvözlet sor
  • Tervezz, vizualizálj – álmodd meg magadnak azt a világod, ahol nem akadályoznak korlátok és határok! Majd készíts feljegyzést a jövőképedről egy naplóban.

Új kezdetek felé mozdító tavaszi napokat kívánok!

Szeretettel,

Móni

Ha szeretnél hónaporól hónapra együtt áramolni az évszakokkal, kövesd a SOLAN Női Kör programját.
A következő alkalom 2022. március 18-án lesz:

solan

Kiemelt kép: Pixabay