A tavasz érkeztével nem csak a környezetünket, hanem magunkat is érdemes ”kitakarítani”. Négy olyan gyógynövényt szeretnék megismertetni veletek, amelyek igazi Mr. Muscle módjára méregtelenítik a szervezetünket. Az első részben a közönséges nyírről és a nagy csalánról esett szó. Most újabb két növénnyel indulhat a nagytakarítás!

Fekete dió

Minden része hasznosítható: levele, termése, termésének külső burka és a közti fala is.

Levelét gyűjteni abban az időszakban kell, amikor a zöld termések már megjelennek. Csak szép zöld, ép levelek használhatóak, a levélgerincről lefejtve. Levele csersavat, galluszsavat, ellagsavat, inozitot, illóolajat, juglon keserűanyagot, juglandin alkaloidot, C-vitamint és színanyagot tartalmaz.

A diókopácsot szüretkor lehet gyűjteni. A diókopács hidrojuglonglikozidot, juglon-aglukont, csersavat és C-vitamint tartalmaz.

Felhasználása

Levelét belsőleg teaként gyomor-, bélhurut, magas vérnyomás, bélférgesség kezelésére, étvágyjavítóként és vértisztításra alkalmazzák. Évente 2x maximum 6 hétig, napi egy csészével lehet fogyasztani kúraszerűen.

Külsőleg levele forrázatát bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására alkalmazzák. Valamint toroköblögetésre, szemgyulladások kezelésére.

Az aranyeres panaszokat is enyhíti, ülőfürdőként alkalmazva.

Kislányomnál, amikor mandulagyulladása volt egy ruhapelust mártottam lehűtött diólevél teába és azt tekertem a nyaka köré. Napi 4-5x 20 percig hagytam rajta. Sokat segített a gyulladás lehúzásában és felgyorsította a gyógyulást.

A diókopácsot belsőleg izzasztóként, gyomor-, bélhurut kezelésére és étvágyjavítóként is alkalmazzák.

Ellenjavallatok

  • Terhesség és szoptatás ideje alatt ellenjavallt a belsőleges fogyasztása!
  • Csak akkor használható, ha kizárható a diófafélék allergiája!
  • Gyerekek 16 éves korig nem fogyaszthatják!

Gyermekláncfű

A francia konyha közkedvelt salátanövénye, tavaszi, zsenge leveleit fogyasztják.

A levelei taraxinsavat, glikozidokat, triterpéneket, fitoszterineket és különféle fenolos vegyületeket (pl: klorogénsav, kávésav stb.), jelentős mennyiségű káliumot, nyomelemet, vitaminokat és inulint tartalmaz.

Gyökerének nagyon magas az inulin tartalma ősszel. Emiatt a cukorbetegeknél gyakran alkalmazzák kiegészítő kezelésként teakeverékekben.

Felhasználása

Levelét belsőleg teaként, enyhe húgyúti panaszok, tisztítókúrák kiegészítőjeként lehet alkalmazni maximum 2 hétig, napi 3x, étkezés előtt fél órával. 6 gramm szárított levelet, 2,5 dl forró vízzel kell leönteni, lefedni, majd 15 perc állás után leszűrni és lehet fogyasztani.

Gyökerét belsőleg teaként fogyasztva étvágytalanság, epeelválasztási zavarok esetén alkalmazható maximum 2 hétig napi 3x, étkezés előtt fél órával. 4 gramm szárított gyökér, 2,5 dl forró vízzel kell leönteni, lefedni, majd 20 perc állás után leszűrni és lehet fogyasztani.

Ellenjavallatok

  • Parlagfű allergia esetén a pongyola pitypang alkalmazás ellenjavallt, keresztallergia kialakulásának lehetősége miatt.
  • Csak akkor használható, ha kizárható az őszirózsafélék allergiája!
  • Szív- és veseelégtelenségben szenvedők esetén tilos alkalmazni!
  • Terhesség és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott.
  • Epevezeték elzáródás, epehólyag-gyulladás és emésztőrendszeri fekély fennállásakor a használata ellenjavallt!

Érdekelnek a gyógynövények? Böngéssz kedvedre Házipatika rovatunkban.


Kiemelt kép: Pixabay