Ha végeznénk egy felmérést, hogy milyen témában kérnek a legtöbbször tanácsot a szülők, az alvás valószínűleg dobogós helyet szerezne. Ha egy gyerek jól alszik, az egész családi élet kisimultabb. De hogyan érhetjük ezt el?
És mi van akkor, ha a gyerek már édesen végigalussza az éjszakát, nem zavarja a felnőtteket, ők viszont mégsem tudnak pihenni? Mire kell különösen figyelni nyáron? A MUM Park Live adásában dr. Hermánné Fogarassy Éva tanácsadó szakpszichológust és alvásterapeutát kérdeztem.


1. Az alvás nem akkor kezdődik, mikor bebújunk az ágyba, hanem előtte minimum másfél órával. Szükség van ennyi időre, hogy lecsendesedjünk, „landoljunk”, rákészüljünk a pihenésre.

2. Az alvás a sötétséghez kötött életfolyamat. Abban a bizonyos „landolási” időben fokozatosan biztosítsunk egyre halványabb fényeket, szürkületet az otthonunkban. A fény hiánya idézi elő az idegi és hormonális lecsendesítő folyamatokat a szervezetben.

3. A gyerekek napközbeni alvásához nem szükséges teljesen sötét helyiség, ne idézzünk elő éjszakához hasonló körülményeket.

4. Az alváshoz ideális hőmérséklet körülbelül 19 fok. Ez nyáron szinte megvalósíthatatlan, de ilyenkor is érdemes már délután elkezdeni hűteni a hálószobákat például mobilklímával.

5. Lefekvés előtt 4 órával már ne együnk, hogy legyen elég ideje a szervezetünknek az emésztésre.

6. Egy felnőttnek átlagosan 7,5 óra alvásra van szüksége. Nem probléma, ha nem egyben alszunk ennyit, de ha az első 3 óra egybefüggő pihenés, az már sokat számít, mert a nagy biológiai csodák ott történnek.

7. Legyen az alvásnak kialakult ideje (pl. mindig este 10 körül fekszünk le), hogy rá tudjon készülni a szervezet a ritmusra.

8. A rendszer kialakítása gyerekeknél is fontos, ezt akár a várandósság alatt el lehet kezdeni. Ha a baba már magzati korban megszokja, hogy az alvásnak kitüntetett ideje és szerepe van, születése után is nagyobb eséllyel alszik jól.

9. Ha szükségét érezzük, vegyünk segédeszközöket a nyugodt alváshoz: szemmaszkot és füldugót. Néhány hét alatt meg lehet szokni a használatukat, bárhova magunkkal vihetjük őket, így idegen helyen (pl. szállodában) is előidézhetjük az alváshoz ideális, sötét és csendes környezetet.

10. A gyerekeknek több „szundieszközük” is legyen, 3-4 hasonló jellegű közül válasszanak minden alváshoz egyet. Ez a fajta rugalmasság azért fontos, hogy ha az egyik koszos lesz, elvész, szétfoszlik, könnyen pótolható legyen. Minél csendesebb, puhább, egyszerűbb, annál jobb, és előnyös, ha minden része könnyen megmarkolható.

További tanácsokért hallgasd meg a teljes beszélgetést:

Photo by Victoria Borodinova from Pexels