Amikor egyedül neveled a csemetéidet, akkor egy pár évre elpakolod a tíz percnél hosszabb elkészítést igénylő receptjeidet, és hiába van csúcsszuper fagyigéped, őt is elrejted a konyhaszekrény leghátsó sarkába, ne is lásd. Kizárt, hogy neki tudj állni a kavargatós főzött fagyi készítésének az elkövetkező 8 évben. De a nyár, a forróság nem áll meg, sőt, a helyzet fokozódik, jó lenne azért egy kis házi jégkrém…

Szerencsére a kreativitás az megmaradt, és hamar ráleltem a lehető legrövidebb, vagy ha tetszik a leglustább módjára a fagyikészítésnek. Éljenek a házi jégkrémek!

Szükséged lesz hozzá:
 • egy mélyhűtőre
 • egy bármilyen turmixgépre vagy botmixerre
 • fagyiformákra – Ikeás vagy jópofa formás vagy rozsdamentes acél, stb, stb.

  A fagyiforma vásárlásnál arra érdemes figyelni, hogy ha kicsi gyereked van, akkor ne legyen túl nagy űrtartalma egy-egy formának, mert szívesebben esznek egy nap többféléből egyet-egyet.
  Másik, hogy egyesével lehessen mozgatni a formákat, mert amikor a nyolcas szettből mondjuk csak kettőt szeretnétek megenni, akkor nem kell kivenned a mélyhűtőből az összes fagyit, hanem csak kikapsz egy pillanat alatt annyit, amennyi épp el is fog fogyni. Extra tipp, hogy amikor rendkívül türelmetlen, fagyira éhes kis csapatod követeli magának a jussát, akkor ahelyett, hogy feszegetni kezdenéd, tartsd a csap alá a formát egy pillanatra (a hideg víz is elég meleg lesz ehhez), úgy egyből kicsusszan belőle egyben a fagyi. Amúgy ezt is csak az egyesével mozgatható formákkal tudod megtenni, egy okkal több, hogy azt a típust válaszd.
 • fagyiformák helyett használhatsz bármilyen műanyag flakont, pohárkát, ehhez viszont fapálcikák kellenek

Ha megvan a felszerelés, akkor jöhet a fagyialkotás!

Reggel, amikor pakolgatod el a reggelimaradékokat, akkor érdemes fagyialapanyagok után kutatnod. Maradt pár szem gyümölcs? Turmix? Smoothie? Tej? Tea? Nagyszerű, ebből délutánra készen is lesz a fagyi!
Hidd el a legegyszerűbb alapanyag is csodás metamorfózison megy át a mélyhűtőben, és ultraszexi jégkrém lesz belőle délutánra. Ezzel nem tudsz mellélőni, a gyerekek imádni fogják.

Ha valamiből sok van, akkor egyízű fagyit készíthetsz, ha sok kevés maradt, akkor készíthetsz csíkosat úgy, hogy egy réteg alapanyagot eloszlatsz a formákban, majd 1/2-1 óra mélyhűtés után ráöntöd a következő réteget, és így tovább.

No de jöjjön egy pár konkrét példa, bár tényleg az elv a lényeg, és ha ráérzel az ízére, akkor bátran fogsz kísérletezni vele Te is:
 • Leglustábbaknak: a fagyiformába házi édesített gyümölcsteát öntesz vagy vaníliás, kókuszos, sima rizstejet
 • Turmixból: valamilyen vagy többféle gyümölcsöt növényi tejjel beturmixolsz, ha nincs benne banán, akkor lehet, hogy kell bele egy kis méz, mert mélyhűtve kevésbé érződik édesnek minden. Nagyon jól néz ki kiwiből, piros bogyósokból!
 • Smoothieból: bármilyen lefacsart gyümölcsléből is isteni lesz
 • Kakaóból, forró csokiból: ha csokisra vágytok, akkor mehet a formába a kakaós tej.
 • Extrák: feldobhatod a fagyikat azzal, ha mindenféle gyümölcsdarabot, akár mentalevelet beleszórsz, szórhatsz bele csokicsipszet, magokat vagy kekszet is. Belecsorgathatsz egy kis mandulakrémet, vagy valamilyen szirupot.
 • ANYAFAGYI: kávét is le lehet ám fagyasztani benne!

Photo by Kasturi Roy and Lindsay Moe and Food Photographer | Jennifer Pallian and Brooke Cagle on Unsplash