Tudom ám, hogy a sok éve tartó kialvatlanság szigorúan véve nem igazi inszomnia.

Ugyanakkor az a tény, hogy az éjszaka sötétje és a nappal világosa egy 24 órás szürke ködfelhővé alakul, ahol nincs igazi éjjel és nincs igazi nappal, azért eléggé hasonlóvá teszi ezt a kettőt. Így pongyola módon maradok ennél a kifejezésnél.

Szóval azon dolgozom, hogy ezt a nagy szürke masszát szétválasszam pihentető fekete alvássá és éber, hatékony, éles, kicsattanó, erős, vidám nappallá.

Mivel a szezámolaj már amúgy is a fürdőszobánk fix lakója, vele kezdtem. Nem ott felejtettük amúgy, és nem is a gyerekek hordták el egészen megmagyarázhatatlan helyre, mint a legtöbb tárgyat idehaza, ezt tényleg használom. A szezámolaj az ayurvéda jolly joker olaja, szóval ha csak egyet lehet választani, ez a nyerő, mert gyakorlatilag minden alkatra használható. Olajos masszázsra, reggeli olajrágásra is kiváló, de most az alvásminőségem javítása érdekében szépen belekenem az…. na? Az orrjárataimba. Igen, mert innen nagyon gyorsan kapcsolódik az idegrendszerhez és egyenes úton elkezdi rendezni a zsizsegő gondolatokat, lenyugtat, de nem kábít, hanem földel, és segíti a mélyalvást. Mielőtt elsírnád magad, hogy zöldeket beszélek, hidd el, több ayurvéda tanítótól is egybehangzóan tanultam, nem csak úgy találomra öntök ide-oda mindenféle konyhai alapanyagokat. Egyébként nagyon jó, ha teszel még a tenyeredbe, a köldöködre és a talpadra is, esetleg a füledbe, a fejtetőre egy picit, és folytathatnám a sort. Nem vicc. És persze egy kanál a szájba sem árt. Mert az fontos, hogy ayurvédikusan csak olyat kenünk magunkra, magunkba, amit meg is ennénk. Vagy még annál is jobbat, mert a bőrnek bizony nincs mája, de ez már egy másik téma.

Visszatérve a szezámolajra. Sajnos laboratóriumi körülmények között nem tudtam tesztelni, mert az anyalét nem egy steril szituáció. Volt, hogy kiválóan elaludtam, de hamarosan visításra ébredtem, majd még háromszor azon az éjszakán. Igen, a gyerekbetegségeket egyáltalán nem érdekli, hogy épp a szezámolaj hatásait tesztelem.

Mindenesetre nagyon jónak találom, és ha már amúgy is ott van a fürdőben, este is használni fogom. Nyilván önmagában nem lesz elég, mert nem atomfegyver vagy péklapát, de majd kap még, keresek mellé társakat.

[Szezámolajból, és minden más olajból hidegen sajtolt, és nagyon tiszta, magas minőségű olajat érdemes venni. Ez áll minden más olajra. Szóval alsópolcos olajokat nem kenünk az orrjáratba. És szezámmagot sem teszünk az orrjáratba.]


Kiemelt kép: by Tracey Hocking on Unsplash
Kiskép: Nóra