Tornai Ildikó nemzetközileg akkreditált termékenységtudat oktatóval beszélgettem. Szó esett nőként a testünkre való ráhangolódásról, tudatosságról és arról is, hogyan gazdagítja a cikluskövetés a párkapcsolatot.

Hogyan vált belőled cikluskövetés oktató? Milyen út vezetett idáig?

Eredetileg nyelvtanár vagyok, 14 évig dolgoztam egy informatikai multicégnél. A férjemmel 13 éve vagyunk házasok, négy gyermekünk van. A negyedik baba háborítatlan születése terelt az irodából a női segítői hivatás felé.
Dúla lettem, és ezzel egyidőben megismerkedtem a Billings Ovulációs Módszerrel®. Mindig is nagyon érdekelt a természetes családtervezés, de sok kétségem és kérdésem volt. A negyedik gyerek születése után találkoztam egy olyan házaspárral, akik mindketten a Billings Ovulációs Módszer® oktatói. Négy gyermekük van, a legfiatalabb 12 éves, és nincsen több gyermekük, mint amennyit terveztek. Ez az információ olyan nagy hatással volt rám, hogy úgy döntöttem, itt az ideje annak, hogy én is megtanuljam a cikluskövetést. Szoptatás alatt sajátítottam el, ami ráadásul nehezített pálya. Nagyon megtetszett mindkettőnknek a férjemmel, ezért úgy döntöttem, hogy oktatónak tanulok, hogy másoknak is átadhassam ezt a sokrétűen használható tudást a testünkről. Így elvégeztem egy nemzetközileg akkreditált, másfél éves ausztrál kurzust. Három éve oktatok, és ebben megtaláltam az igazi hivatásomat.

Tornai Ildikó

Akik Hozzád fordulnak, hogy megismerjék a Billings módszert, őket elsősorban mi szokta motiválni?

Három céllal (vagy ezek kombinációjával) szoktak megkeresni.
A leggyakoribb, hogy a pár a fogamzás elkerülésére szeretné használni ezt a módszert. Ezeknek a pároknak jellemzően fontos a hormon- és eszközmentesség, illetve az egészségük. A Billings módszer helyes használatával 99%-os hatékonysággal elkerülhető a nem tervezett baba fogantatása.
A második csoportba olyan párok tartoznak, akik kifejezetten azért keresnek meg, mert egy ideje már várnak babára. Ők szeretnék megismerni a termékenységük működését, hogy jobban tudjanak időzíteni. Ez sok esetben nagyon gyorsan segít, akár egy-két évnyi, hiábavaló várakozás után is. A Billings Ovulációs Módszer® célzott használata mellett, ha három cikluson belül nem következik be a fogamzás, akkor azonnal szakorvosi kivizsgálásra irányítjuk a párokat (szemben az egészségügyi rendszerrel, ahol csak 12 hónapnyi sikertelen próbálkozás után kezdődnek el a kivizsgálások.) A Billings módszer rendelkezik orvosi háttérrel, azaz Magyarországon egyre több nőgyógyász és endokrinológus tudja a ciklustáblázatot értelmezni és diagnosztikai eszközként a gyógyításban felhasználni.
A harmadik cél pedig jellemzően az egészségmegőrzés, illetve az egészségügyi nyomon követés. Sok nő szeretné tudni, hogy mi áll a rendszertelen ciklusai hátterében, van-e rendszeres ovulációja. Vagy már esetleg van diagnózisa, például policisztás ovárium szindróma (PCOS), vagy endometriózis, és szeretne egy olyan egyszerű, de hatékony eszközt, aminek a segítségével orvosi beavatkozások, laborvizsgálatok mellett vagy nélkül is napról-napra követni tudja azt, hogy mi történik a testében.

Előfordul, hogy egyedülállók is megkeresnek egészségtudatossági céllal, vagy pedig jellemzően párok szoktak jelentkezni?

Legtöbbször párokkal dolgozom együtt, de jócskán volt példa arra, hogy egyedülálló nők kerestek meg. Van, aki egészségügyi nyomon követés céljával keres fel, mások egy tartós párkapcsolat előtt szeretnék jobban kiismerni a testük működését. Ezt a tudást babatervezésre és védekezésre egyaránt tudják majd alkalmazni a párkapcsolaton belül.

Ez tényleg olyan, amit az iskolában kéne tanítani, és mindenki sajátjának kéne, hogy legyen. Hány éves kortól javasolnád, hogy elkezdjünk erről beszélni a lányainknak, akiket tudatos nővé szeretnénk nevelni?

Minél hamarabb, akár egészen kicsi kislány korban. Egy 5-6 éves kislány már tudhatja azt, hogy az édesanyjának vannak betétek a WC-ben, és mire valók. Erről teljesen szabadon és tabu mentesen beszélhetünk vele. Később, 10-12 éves korban, mielőtt megjön az első menzesze, mindenképpen érdemes hallania arról, hogy ez az egészség jele, és örömteli dolog.
Magyarországon is elérhetők már olyan szexuálpedagógiai programok, amiket kifejezetten kiskamaszoknak fejlesztettek ki, pl a Ciklusshow.

Azok, akik nem olyan szerencsések, hogy már kislány korukban ilyen tudatosan vannak edukálva és tegyük fel, sok év hormonális fogamzásgátlás után keverednek oda, hogy szeretnék megtanulni a ciklusukat nyomon követni, ők mennyire könnyen tudnak ráhangolódni a saját testükre, az érzetekre?

A hormonális fogamzásgátló eszközök elhagyására nagyon változóan reagál a női test. Van, akinél már egy hónap után újraindul a ciklus. Előfordul azonban olyan is, aki akár öt-hat hónapig is vár arra, hogy újra „felálljon nála a rendszer”. Ez mindig egyéni, és a fogamzásgátló típusától, használatának hosszától is függ.
Cikluskövetés oktatóként egyénre szabottan és nagyon türelmesen dolgozom, tehát mindig úgy alakítom az oktatást, hogy az adott nőnek legyen ideje ráérezni arra, hogy mi történik a testében. Ha ez két ciklus alatt történik meg, akkor két ciklus alatt, ha hat ciklus alatt, akkor hat ciklus alatt.

A férfiak hogyan tudnak erre a ciklikusságra, erre a ritmusra ráhangolódni? Egyáltalán, hogyan reagálnak arra, amikor először hallanak oktatás keretében ilyen-olyan váladékokról, méhnyaknyákról?

A legtöbb férfi nyitottan áll ehhez a kérdéshez, nem tapasztalok viszolygást. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy sokszor olyan párok keresnek meg, ahol már van egy-két vagy akár több gyermek.  Eleve, ha egy férfi együtt él egy nővel, akkor akarva-akaratlanul is a részesévé válik a ciklikusságának. Ha pedig gyermekük születik, és ő ott van a szülőszobán, akkor is látja azt, hogy a felesége teste hogyan működik, illetve azt is, hogy ez a működés nemcsak egy biológiai, hanem lelki folyamat is: szorosan összefüggenek. Tehát ezek a férfiak jellemzően már „be vannak avatva.” Olyan férjjel is találkoztam már, aki például átvállalta a táblázatvezetés a folyamatát a feleségétől.

Mit tud hozzáadni egy kapcsolathoz, hogy ha a pár tagjai közösen köteleződnek el egy cikluskövetési módszer mellett?

Rengeteg mindent. Ha egy pár közösen tanulja és érti meg a módszert, akkor ez tulajdonképpen demisztifikálja a női működést.
Nagyon erős sztereotípiaként szerepelnek a közbeszédben még mindig a kiszámíthatatlan női működések, („megint elöntötték a hormonok az agyadat”, meg „biztos megjött”). Azáltal, hogy a férfiak mélyebben megismerik a feleségük ciklikus működésének az okát, jobban értik a párjuk esetleges hangulatváltozásait, testi megéléseit. Ez eredményez egy mélyebb szintű megértést és türelmet egymás iránt. Másfelől, ha egy férfi tudja, hogy most a felesége melyik ciklusfázisban van, akkor annak megfelelően tudják mindkettejük számára élvezhetően, felszabadítóan alakítani az intim életüket. Ez folyamatos szeretetteljes kommunikációt feltételez, ami pedig a jó párkapcsolat alapja.
Ha egy pár ezt a módszert védekezésre használja, az közös megosztott felelősséget jelent, amit újra és újra át kell beszélni. Nincs egy instant megoldás ebben a kérdésben, amit mondjuk egy tabletta vagy egy spirál jelentene, de ezáltal a nő nem is viseli a hormonális fogamzásgátlók mellékhatásait, testi következményeit.

Arról kapsz visszajelzéseket, hogy ez a kommunikáció hogyan zajlik a pár tagjai között a ciklusfázisokat illetően?

Színes spektrumot látok, rendkívül kreatív megoldások tárházát. A Billings módszer használata során a nők egy ciklustáblázatban vezetik az aznap tapasztalt biológiai jeleket. A legegyszerűbb módja ennek egy speciális applikáció (BillingsApp), amit mindketten letöltenek és a kettőjük fiókját összekapcsolják. Ez a leggyakoribb verzió. Ezen kívül pedig természetesen ott van az, hogy egyszerűen rákérdeznek, hogy „hogy vagy ma, drágám”?
Láttam már olyan kreatív megoldásokat is, hogy volt a házaspárnak egy saját külön kódrendszere, ami alapján bizonyos stratégiai pontokra helyeztek el tárgyakat a lakásban. Hogy ezek mit jelentenek, azt csak a férj és feleség tudja. Vagy például olyanról is beszámoltak már, hogy a fürdőszoba tükörre be van állítva egy kis körforgó, ami éppen olyan színre van állítva, amilyen színű aktuálisan a táblázat, és a férj ebből látja, hogy a felesége milyen fázisban van éppen. Sok kreatív megoldás létezik. Minden párnak magának kell megtalálnia, hogy számukra mi az, ami a leginkább működik.

Az jutott eszembe, hogy a menopauza idején is segítséget jelenthet ez a módszer.

Valóban. A cikluskövetést aktívan gyakorló nő nagyon gyorsan felismer bármit, ami a normálistól vagy az átlagostól eltérő. Például el tudja különíteni az abnormális vérzést a menstruációtól, és így el tudja dönteni, mivel forduljon orvoshoz, és mivel nem. Ez a tudás változókorban akár életet is menthet.
Illetve a párközi kommunikációban is nagyon sokat jelent az, hogy a férfi nem a sötétben tapogatózik azzal kapcsolatban, hogy a feleségével mi történik éppen, hanem addigra több éves gyakorlatuk van abban, hogy egyrészt beszéljenek erről a témáról, másrészt értelmezzék a történéseket. Nem érik majd őket meglepetésként a hőhullámok, a ciklus rendszertelenné válása. Tudni fogják továbbra is, hogy mikor vannak olyan napok, amikor abszolút eszközmentesen élhetik a szexuális életüket. Ez a fajta tudatosság egészségügyi és érzelmi biztonságot fog számukra nyújtani.

Említetted, hogy a szoptatás alatt is használható a módszer. Tehát nehezített, hormonálisan felbolydult életszakaszokban is?

Igen, így van. Ez a módszer kifejezetten jól működik mindenféle átmeneti életszakaszban. Tipikusan három ilyen női életszakasz van: a kamaszkor, a szoptatás, illetve a változókor. Hormonális fogamzásgátlók abbahagyása után, stresszes időszakokban, vagy éppen az olyan nőgyógyászati eltérések esetén is jól használható, mint például a PCOS, ahol a ciklus gyakran rendszertelen. Komoly tévhit, hogy a cikluskövetéses módszerek csak rendszeres, huszonnyolc napos ciklusú nők esetében működnek. Ez nem a naptármódszer. A Billings használata során nem számolgatunk semmit, hanem minden nap adott biológiai jeleket figyelünk meg. Ezért használható nagy biztonsággal az átmeneti időszakokban. Tavaly 14 szoptató édesanyával volt együttműködésem, és egyiküknél sem történt nem várt fogantatás, ha a pár betartotta a szabályokat.

Ha egy-két mondatban kéne összefoglalnod, hogy mit tud adni egy nőnek, illetve egy párnak ha megtanulják a Billings módszert, mit mondanál?

Biztonságot, tudatosságot, önbizalmat és érzelmi intimitást.

„Ez egy olyan tudás, amire minden nőnek szüksége van. Teljesen mindegy, hogy hogy alakul az életed, a termékenységed a tiéd. A ciklusoddal évtizedeken keresztül együtt fogsz élni. Nem mindegy, hogy ezt hogyan teszed: találgatva és szenvedve vagy örömmel és tudatosan.”


Ildit megtaláljátok a Ciklusmentor oldalon, a módszerről pedig többet olvashattok itt.


A képek Tornai Ildikó saját fotói.