Balogh Emese szín és stílustanácsadóval, a Colourful Style tulajdonosával beszélgettünk az öltözködés fontosságáról, magabiztosságról és önazonosságról.

Balogh Emese

Emese, ma arról beszélgetnénk, hogy milyen hatással van az öltözködés a nőiességre, a női létre. Neked mi a tapasztalatod, miként támogatja a női létet, a nőiesség kifejezését vagy megélését az öltözködés?

Amikor már biztos vagy abban, hogy jó színeket, jó szabásvonalakat választasz, az ad egy olyan magabiztosságot, (aminek következtében) szívesebben is fogsz öltözködni. Illetve, ha már magadban, és a választásodban biztos vagy, akkor már olyan ruhákban is ki fogsz magabiztosan lépni az emberek közé, amik esetleg egy kicsit figyelemfelkeltőbbek. Kimerészkedhetsz a bézsből, vagy a szürkéből, feketéből. Ma én is pont feketében vagyok, de általában elég színesen öltözködöm, amióta tudom, hogy mit mivel és hogyan. Az emberek azért sem mernek bátran öltözködni, mert félnek attól, hogy papagájhatást fognak kiváltani. De ha tisztában vagy vele, hogy ezek a te színeid és igen, ezek élénk színek, de te egy élénk típus vagy, és rajtad ez a szín nem úgy fog kinézni, mint egy világos típuson (akin valóban papagájként hat), akkor merni fogsz színesebben öltözködni. Amikor megvan ez a magabiztosság, akkor elkezd ez visszafelé is – az egész életre – hatni. Szerintem ilyen módon erősíti a nőiességünket.

Tehát azt mondod, ha valaki az öltözködés alapjaival tisztába kerül saját maga vonatkozásában, és ha ezt átülteti a gyakorlatba, akkor ez folytonos sikerélménnyel jár és növeli az önbizalmát?

Igen, de ehhez az, hogy valaki részt vesz egy stílustanácsadáson, az még kevés. Azt szoktam mondani, hogy attól még, hogy valaki eljön hozzám, és eltölt nálam három órát, attól még nem úgy fog kilépni az ajtón, mint egy stílusikon. Ennél azért több munkát kell ebbe befektetni. Viszont el tud indulni egy olyan úton, amin hónapról-hónapra, évről-évre ki tud alakulni ez a magabiztosság. Akiben eleve megvan az öltözködni vágyás, csak pont az hiányzott, hogy bátrabban kezdjen színeket válogatni, az hamarabb el tud indulni ezen az úton. Másoknak esetleg lassabb, de mindenki képes rá, és lehet ez egy élvezetes folyamat.

Milyen lépések vezetnek az alapoktól a stílusig? Hogyan lesz stílus az öltözködésből? Lehetnek rajtam a hozzám illő színek és szabásvonalak, tehát lehetek jól felöltözve, de attól még nem leszek feltétlenül stílusos…

Attól lesz szerintem stílusos, hogy teljesen önazonos módon rád van szabva, ezáltal magabiztosan tudod viselni. Nem mindegy, hogy bankigazgató vagy, vagy otthon lévő anyuka. Innen indul. Illetve a stílus, nemcsak az öltözködés. Abba rengeteg minden más is beletartozik. A gesztikulációtól, a mozgáskultúrán át, a viselkedésig. Lehet valaki stílusos úgy, hogy nem a legújabb divat szerint van öltözködve, és lehet valaki a legújabb divat szerint felöltözve anélkül, hogy stílusos lenne.

Itt felbukkant egy harmadik fogalom: a divatosság, ami megint más, mint a stílusosság, és a jólöltözöttség.

Lehet valaki stílusos az aktuális divat trendeknek megfelelően, de az kevés, hogy valaki megveszi az aktuális divat trendet a kirakati babán lévő ruhákból. Csinosan fog valószínű kinézni, ha az ő alkatának és színvilágának megfelelő, amit vett, de egyáltalán nem biztos, hogy önazonos lesz.

Lehet, hogy a stílus kialakulását (ahogy gyakran más életterületeink kiteljesedését is) sokszor a megszokás is gátolja? Ha ugyanolyan jellegű ruhákat hordunk már vagy húsz éve, vagy már anyukánk is pont ezeket hordta, és eszünkbe sem jut felvenni például egy leopárdmintás blúzt, hiszen még soha nem vettünk fel, pedig lehet, hogy olyan részünket éltetné, amelyet nem mertünk eddig felvállalni – kiteljesedhetnénk általa. Illetve, az aktuális divat egy nagyon pozitív hozadéka lehet, hogy arra sarkallhat, hogy legalább az öltözőfülkében kipróbáljunk új, számunkra extrém, szokatlan darabokat.

Ha ismerjük azt, hogy nekünk mi áll jól, akkor az aktuális divatból is csak azokat a dolgokat fogjuk kiemelni, amik nekünk valóban jók. Az aktuális trend mind a nyolc elemét, nem biztos, hogy mind be kell építeni a gardróbunkba, ha abból hat eleve rosszul áll. Lehet a csípőnadrág a divat, de ha nekem széles a csípőm, akkor a csípőnadrágban úgy fogok kinézni, mint egy elefánt. Ha nem ismerem ezt, és csak látom, hogy milyen jól áll a kirakati babán, meg a negyven kilós barátnőmön, és megveszem, akkor aztán ott fogok állni a tükör előtt és fogni a fejem, hogy hogy nézek ki. Csalódott leszek, és azt érzem majd, hogy nekem semmi nem áll jól, holott csak a csípőnadrág nem a legelőnyösebb nekem. Ugyanez a helyzet a halásznadrággal, ha rövid a lábam, akkor a halásznadrág még rövidebbnek fogja mutatni a lábamat. Ha ezzel tisztában vagyok, akkor van eszközöm ellensúlyozni az esetleges hibákat. Hiába van tele a kirakat ceruzanadrágokkal, vagy boka felett érő nadrágokkal, tudni fogom, hogy ezek nem jók nekem. 

A másik része a stílus. A stílusunk kialakítása az egy melós doldog, ha nem jön zsigerből, meg kell tanulni, mert abszolút tanulható.

Milyen lépéseket tanácsolnál azoknak, akik szeretnének közelebb kerülni a stílusukhoz és még messze érzik tőle magukat?

  1. A legelső, hogy kerüljünk tisztába a saját alkati adottságainkkal és ezt fogadjuk is el. Ez nehéz lehet, mert mi nők nagyon ritkán vagyunk magunkkal elégedetteket. De nagyon fontos, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és ehhez képest próbáljunk öltözködni, és ne egy vágyálom alapján, amitől esetleg tök messze vagyunk, mert így soha nem lesz az öltözékünk kényelmes és önazonos.
  2. Második, hogy ismerjük a testi adottságainkhoz illő színeket és a szabásvonalakat, és nagyon fontos, hogy ne csak a tudás birtokában legyünk, hanem alkalmazzuk is.
  3. Harmadik lépés hogy ebből összeállítsunk egy jól működő gardróbot. Itt fontos figyelembe venni az életkorunkat, az életstílusunkat, az életkörülményeinket. A cél: egy átlátható, jól működő gardrób kialakítása. Lehet, hogy ebben tudunk intuitíven találékonyan lenni, de lehet, hogy szükséges szakember segítségét kérnünk, ha azt érezzük, hogy oké, tudom, hogy mi áll jól, de mégsem tudom úgy összeállítani a stílusos kombinációkat magamnak. Ha valaki bizonytalan, azt is lehet, hogy összeállít magának otthon szetteket. Tehát felöltözik tetőtől talpig, a fülbevalótól, a harisnyán át, a táskáig, cipőig. Fotózza be magát, és mentse el különböző albumokba a telefonjába. Például: hétköznapi utcai viselet, alkalmi viselet, stb. A reggeli öltözködéskor nem kell gondolkodni, hanem csak kinézni az aznapi szettet és pikkpakk felöltözni. Biztos, hogy szuperül fog kinézni. De az is lehet, hogy a gardrób annyira átgondolt – mondjuk egy kapszulagardrób – hogy ott minden mindennel stimmel. Így még egyszerűbben elkerülhetők az öltözködési hibák. Ez a nagy előnye a tudatosan felépített ruhatárnak.

Mi a titkos összetevője ennek a tudatosan összeállított ruhatárnak, amitől nemcsak divatos vagy csinos esz, hanem stílusos is?

A kulcs, hogy önazonos legyen, mert az megadja a magabiztosságot ahhoz, hogy megfelelően tudjunk majd azokban az öltözékekben fellépni.

Akkor az öltözködés és az önbizalom, önazonosság oda-vissza hatnak egymásra? Szerinted mennyit ad hozzá a nők önbizalmához az öltözködés-stílus-divat egésze?

Ha valaki jól öltözik, akkor hozzátenni tud, elvenni biztosan nem. Ha valaki annyira rossz lelki állapotban van, hogy hiába csinos, akkor is csúnyának látja magát, akkor hiába lesz a legjobb ruha a testén, akkor sem biztos, hogy ezt észre tudja venni, de alapesetben csak hozzátenni tud. Ha valaki viszont rosszul öltözködik, nem az alkatának, nem a színeinek megfelelően, és a tükörben konstatálja folyamatosan, hogy az elképzelt kép és a valóság távol áll egymástól, akkor az tudja még rontani, mert azt fogja képzelni, hogy neki semmi nem áll jól, közben pedig csak nem tudja, hogy mi áll jól neki. 

Akkor, ha jól értem fontos az önismeret, a helyes önkép, az önelfogadás amelyre építve kialakítható az önazonos stílus, amelynek viselése támogatja az önbizalmat. És még mondjuk, hogy az öltözködés csak külsőség! Köszönöm Emese az érdekes beszélgetést!

Köszönöm!

Photo by Ron Lach from Pexels