Hogyan lehet minden nap épkézláb reggelit varázsolni az asztalra, ráadásul meleget? KicsiVú könyvét, a Meleg reggeli minden napra címűt ajánljuk jó szívvel.

Tehetetlen reggelek

Nem vagyok a reggelek bajnoka. Ha rendszeresen korábban kelek mint szeretnék – tehát mióta gyerekeim vannak -, az első pár órában egy igen morcos és ötlettelen testként hurcolom magamat a teendők között. És persze, tudom, hogy fontos a reggeli, kapnak is a gyerekek, de kitalálni, hogy mi legyen az, bizony néha olyan stresszt jelent, hogy a sírás kerülget. Ez van, egyszerűen nem működök rendesen alvásmegvont állapotban. (Bővebben az alváshiány elleni küzdelmekről az INSZOMNIA rovatunkban olvashatsz.)

Szerencsére a férjem valahogy jobban kivágja magát, már teszi is az asztalra a lekváros kenyereket, amíg én az uzsonnára szánt réparopival molyolok teljes katatóniában. De azért az ő repertoárja is véget ér az „édes zabkásánál” (ami annyi, hogy tejben főzi meg a zabkását, a lányok pedig percek alatt eltüntetik).

Ha másért nem, hát a gyerekek miatt készítünk egészséges ételeket. De abból nekünk is jut 🙂

Vitatkozunk a konyhámban

Ezért, amikor újra kiadták KicsiVú Meleg reggeli minden napra című könyvét, az elsők között rendeltem meg. Nagy rajongója vagyok a szerzőnek, ezt már pironkodva neki is bevallottam… De amikor először belelapoztam a könyvbe, hát jó bizony jó nagy vitába keveredtünk. Persze csak a fejemben. Mert mégis, mit keres a kacsamájpástétom a palacsinta mellett, és hogy került a húsleves a reggeliző asztalra? És hogy van az, hogy nyáron, 40 fokban is meleg reggelit kellene készíteni?… – Na ilyen kérdésekkel bombázom fejben KicsiVút, aki, mintha előre tudta volna, mindent megválaszol a könyvben.

Ugyanis, amikor végre elolvastam az „agytágítós” részeket, és nem ugrottam egyből türelmetlenül az évszaknak mgefelelő receptekre, rögtőn egyértelművé vált minden, és bizony kedvem támadt a meleg reggelikhez. (Lustább percekben egyébként a képek nézegetése is kiváltja ugyanezt a hatást.)

Hogy miért fontos a meleg reggeli, arról nemcsak a könyvben, hanem a szerző honlapján is olvashatsz: 10 érv a meleg, főtt reggeli mellett.

5 elemről érthetően

Akinek nagyon „kínai” ez a keleti, elemekre épülő gondolkodás, annak sem kell megijednie. KicsVú tolmácsolásában a legfurcsább összefüggések is könnyen érthetővé válnak. Ráadásul az egész HKO (hagyományos kínai orvoslás) alapvetően nagyon egyszerű és logikus struktúrára épül. Az öt elem (fa, tűz, fém, föld, víz) egymásba alakulását, egymást támogató vagy gátló hatását érdemes megértenünk, hozzá az alapanyagokat, és már el is tudunk igazodni ebben az igazán jól használható rendszerben. Addig is pedig ott könyv.

Még a zabkását is lehet 5 elemesen készíteni!

Évszakos rendszerezés

Mint ahogy KicsiVú egy korábbi interjúnkban mondta, „Az öt elem konyha … mindig figyelembe veszi az egyedi, évszakos és alkati szempontokat, kibillenéseket is.” És ez nemcsak annyi, hogy nyáron fűtünk, télen hűtünk, hanem egy jóval komplexebb rendszer áll a receptek és hozzávalók mögött.

A könyv minden évszakra tartogat recepteket, a nyári családi favorit a shakshuka volt, egymás után többször is el kellett készítenem. Most pedig szépen sorban végigfőzöm az őszieket.
És ha a kisebbik lányom megtudja, hogy gofri és gulyásleves is szerepel az őszi reggeli receptek között, szerintem neki is ez lesz az egyik kedvenc szakácskönyve!

KicsiVú könyvébe bele is lehet nézni, íme:

Photo by Ron Lach, kiemelt kép: by Dana Tentis