A statikusság, az egyenletes teljesítmény nem a nő sajátja. Mégis bele vagyunk kényszerítve, hogy folyamatosan maximumon teljesítsünk, mert ott vannak a határidők, a lapzárták, a bevallási határidők, a riportok leadása, a premierek napja, a rendezvények, a kampányok indulása, a heti, havi fix teendők, a mindennapi munkavégzés… Ez van, így működik a világ. Csak az a gond, hogy ez a folyamatos teljesítménykényszer, az örökös topforma nem vesz figyelembe semmilyen ciklikusságot. Nem ad teret semmilyen emberi hullámzásnak. Igen, hullámok vagyunk és nem vonalzók.

Hat ránk a Hold, hat ránk a szél, a Nap, az évszakok, a hosszabb és rövidebb nappalok, az éghajlat, a menstruációs ciklus, az életszakaszok, a saját életünk ritmusai.

Persze, lehet ezeket ignorálni, de akkor gyakorlatilag folyton széllel szemben pisilünk. Úgyhogy most egy kísérletbe kezdek és megpróbálom félretenni a külső kényszereket, mindent, amit ki lehet küszöbölni. Nem egy teljes elengedés a cél, hanem a középút megtalálása. És nem választás a teljesítmény és saját magam között. Egyszerre szeretném mindkettőt. Ehhez a trükk a kiindulás. A másoknak és kimondatlan, öntudatlan kényszereknek való megfelelés helyett onnan indulok, hogy most éppen mi van. Hogy vagyok? Milyen az erőnlétem? Hol vagyok a ciklusomban? Milyen évszak van? Mi az, ami tényleg harmóniában van az egyetemes renddel? És aztán ebből építkezem. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

  • Ha választhatok a rohanás és a fájdalomcsillapító, vagy a mindent elengedős, bekuckózós, önszerető menstruáció között, akkor legyen az utóbbi. Ha megtehetem, pihenek, már akár egy óra is számít.
  • Ha választhatok a 10 perc szundi vagy a 4. kávé között, megengedem magamnak a pihenést. 
  • Ha megtehetem, betegen nem dolgozom. Ha beteg a gyerekem, és megtehetem, bújunk egész nap.
  • Ha megtehetem, segítek magamnak azzal, hogy az évszaknak és az alkatomnak megfelelően élek és táplálkozom.
  • Ha megtehetem, lefekszem 11 előtt.
  • Ha megtehetem, jógázom reggel egy órát.
  • Ha megtehetem, akkor végzem a kreatív munkát, amikor jön az ihlet, és akkor a monotont, amikor egy zsák krumpli van az agyam helyén.
  • Ha megtehetem, megállok időnként 2 kerek percre.

Ha már megengeded magadnak, hogy meglásd a választási lehetőséget, sokat tettél a harmónia érdekében.

Ezt próbáljuk itt is, házon belül. Nem, nincs korrektúra, ha beteg az illetékes, olvassatok elütéses cikkeket. És később megy ki a hírlevél, ha a családi béke sérülne miatta. Még mindig nem profi a szolgálatatások oldal mögött a rendszer, de előbb-utóbb az lesz. Most viszont ünnep van, nem dolgozom, megyek mesét olvasni. 

Kiemelt kép:„Horse racing event” by tpower1978 is licensed under CC BY 2.0