A szerelem bizony nem ismer határokat, sem nyelvi korlátokat. Ennek köszönhető, hogy annyi országhatárokat átívelő kapcsolat virágzik napjainkban is, amelyek elfogadáson és alkalmazkodáson alapulnak. Hitted volna, hogy nem csak a nemzetközi kapcsolatokban, hanem az egynyelvű szerelmek, sőt, a szülő-gyerek kapcsolatok esetében is szükséges a közös nyelv használata, különben a kapcsolat félresiklik? De mi is az a szeretetnyelv, és mit tehetsz azért, hogy „közös nyelvet” beszéljetek? 

A szerelem nem ismer határokat

Mi az a szeretetnyelv? 

A hétköznapok során az éhség, a szomjúság, a pihenés iránti vágyunk elkerülhetetlenül figyelmeztetnek igényeinkre. Ezek nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket. A társas kapcsolatok iránti vágyunk ugyanolyan szükségletünk, mint az előbb felsoroltak, mégis valamiért kevesebb figyelmet szentelünk neki.  

A működő kapcsolatokhoz elengedhetetlen a megfelelő szintű EQ, vagyis érzelmi intelligencia, és nem utolsósorban önmagad ismerete, különben miként tudnál bárkihez is kapcsolódni? A szeretetnyelved nem másból épül fel, mint tapasztalásaidból, és az azok által formált személyes megnyilvánulásaidból, mások irányába tanúsított társas elvárásaidból. Ezek időnként erősíthetik, míg máskor akár gyengíthetik kapcsolataidat.  Ha úgy érzed, te az utóbbit tapasztalod magad körül mostanság, akkor ideje, hogy megismerd a saját, és szeretteid szeretetnyelvét, és kialakítsátok a közös nevezőt! 

Egy nyelvet beszélni

Nézzünk egy hétköznapi példát! 

Hogy jobban megértsd, mit is jelent a szeretetnyelv, bemutatok néhány egyszerű hétköznapi helyzetet, ami akár veled is előfordulhatott már: 

 • Egy borzalmas, és hosszú nap után hazaérkezel, és semmire sem vágysz jobban, minthogy elmeséld párodnak, hogy mi minden történt veled, ezzel is kissé enyhítve a terheken, és persze örömmel meghallgatnád szerelmed is. Ugyanezen a napon a kedvesednek is borzalmas napja volt, azonban a beszélgetés helyett ő egy kis privát időre vágyik. Nem sokkal egymás után beléptek a bejárati ajtón, te lelkesen mesélnél, azonban a párod félbeszakít, és egyértelműen tudomásodra adja, hogy ő inkább elvonulna egy meleg fürdőt venni. Míg ő relaxál, te azon tűnődsz, hogy mennyire vágytál volna a társaságára, és nehezedre esik megérteni, hogy ő miért nem érzi ugyanezt, ha hasonlóan szörnyű napja volt.  
  Mindez nem azt jelenti, hogy ne szeretne veled lenni, csupán más szükségletei vannak, amelyeket eltérő módon fejez ki. 
 • Közeleg a születésnapod, melynek alkalmából finoman sugallod szerelmednek, hogy nagyon vágynál egy kis kettesben töltött romantikus programra. Amikor elérkezik a nagy nap, kedvesed hatalmas bulit rendez a tiszteletedre, hogy érezd, nagyon fontos vagy számára. Te azonban mégis csalódott vagy, hiszen külön kérted, hogy inkább egy romantikus estét töltsetek el kettesben.  
  Mit is jelent ez? Azt, hogy párod valójában nem szeret téged, vagy azt, hogy csupán úgy érzi, ez a méltó módja, hogy megünnepeljenek téged? Olvass tovább, és máris megérted! 

Van megoldás? 

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó és lelkész állt elő a szeretetnyelv fogalmával. Ezt azt jelenti, hogy az emberek sokféleképpen élhetik meg és fejezhetik ki érzelmeiket, ezek módja alapvetően 5 kategóriába sorolható:  

 1. Elismerő szavak 
 2. Minőségi idő 
 3. Ajándékozás 
 4. Szívességek 
 5. Testi érintés 

Könnyen elképzelhető, hogy bár nagyon szeretitek egymást, mégsem beszéltek egy nyelvet pároddal, vagy gyermekeddel. A fenti példáknál senki nem hibázott, egyszerűen csak más-más nyelv vezérelte a résztvevők viselkedését. 

Mivel a szeretetnyelvünk tapasztalásokon és berögzült személyiségjegyeken alapul, talán úgy érzed, nincs kiút, ha különbözőséggel találjátok szemben magatokat. Pedig egy kis közös és tudatos munkával hamar ráérezhetsz családtagjaid szeretetnyelvére, anélkül, hogy a sajátodról le kéne mondanod. Ha megértitek önmagatokat és a másik motivációit, az segít sikeresen áthidalni ezeket a kellemetlen nézeteltéréseket.  

Az Instant Családi Egyensúly Workshop (többek között) ebben fog segíteni: egy különleges módszer, az Aroma Freedom Technika (AFT) használatával segítek egymásra hangolódni és közös nevezőre jutni, közös nyelvet beszélni. Ezt a későbbiekben gyermekeddel, vagy pároddal is tudjátok alkalmazni.  

Egy jó hangulatú, azonban rendkívül hatásos önmegismerő útra invitállak titeket, ahol magatokról, és egymásról is rengeteget tanulhattok, ezáltal pedig meglelhetitek a szeretetteljes együttélés legjobb formáját.  

Kattints és tudj meg többet az Instant Családi Egyensúly Workshopról

Képek forrása: Photo by NeONBRAND, Anna Kolosyuk, Jessica Rockowitz on Unsplash