Ez a hétvége ugyan nem lesz teljes, hiszen a szombat munkanap, de ennek ellenére színes programok várják a családokat országszerte. Íme a hétvégi MUM Park programajánló!

BUDAPEST

Irány a VÁROSLIGET!

A szegény politika cibálta, de ennek ellenére egyre menőbb Városligetben rengeteg családi program vár titeket minden hétvégén, ahogy most is.

Urbango Kids

16 izgalmas, és egyedi állomás vár a gyerekekre / Fotó: ligetbudapest.hu

Itt a 10-14 éves korosztályé a főszerep. 16 izgalmas, és egyedi állomás vár a gyerekekre, aminek megtalálásához csapatmunkára és közös gondolkodásra lesz szükség! A pálya a Városliget legszebb részein vezeti végig a játékosokat, érintve a Hősök terét is. A pályát a 10-14 éves korosztálynak ajánlják, a táv 3 km hosszú, kb 2,5 óra játékidővel. A játék applikációval támogatott, így a kalandhoz csapatonként egy okostelefon is szükséges. Az Urbango Kids csak szülői/tanári felügyelettel játszható.

Zenei játszótér

A Zenei játszótér, a Magyar Zene Háza szomszédságában található. A zenei tematikát követő élménykertben egy különleges játszótér kapott helyet, ahol olyan egyedi kültéri eszközöket helyeztek el, amelyekből mechanikus működtetéssel a látogatók hangokat, dallamokat, ritmusokat csalhatnak ki. Ilyen eszközök például a különféle dobok, a burkolatban elhelyezett zenélő párnák, az oszlopharangok, vagy a lábbal működtethető sípok. A hangszerek, eszközök kerekesszékesek számára is használhatók.

Millenium Háza (az egykori Olof Palme Ház)A Liget-tündér küldetése, interaktív nyomozós játék a parkban – március 27., vasárnap

A Liget tündérkirálynőjének ellopták a varázserejű nyakláncát! Ez beláthatatlan következményekkel járhat! A természet egyensúlyának fenntartása érdekében mindenképp vissza kell kapnia nyakékét, ehhez pedig Hősökre és Hősnőkre van szüksége. Egy Liget tündér vezetésével együtt útra kelünk a parkban, hogy nyomokat olvassunk, játékos feladatokat teljesítsünk, varázsigéket szavaljunk, és ezek segítségével az eltűnt varázstárgy nyomára bukkanjunk!

Mőcsényi Mihály botanikus kert

Újra régi fényében pompázik a botanikus kert a Városligetben. A korábbi Fenyves-kör helyén lévő, és immár Mőcsényi Mihály kertészmérnök-tájépítész nevét viselő, korábban Kis Botanikus Kertnek hívott parkrészt anno, a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak.

A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. Az évtizedek során a kert állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult, az esőkunyhó pedig romos állapotba került. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget.

Szépművészeti Múzeum – Családi társasjátékok

Többféle családi társasjátékot is kölcsönözhettek a Szépművészeti Múzeumban. Ezek közül csak az egyik az „Egyiptomi kaland”:

Sokan rajonganak az ókori Egyiptom kultúrájáért, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről. De vajon hányan tudnák, mihez kezdjenek egy titokzatos bőrönd tartalmával, amelyet egy sietve távozó egyiptológus hagyott hátra? Az Egyiptomi utazóbőrönd a Szépművészeti Múzeum Ókori Egyiptom kiállításában megoldandó rejtélyekkel, izgalmas fejtörőkkel és az utazóra leselkedő mágikus veszélyekkel övezett kalandra várja a látogatókat. A cél: rábukkanni Egyiptom egyik legfontosabb ásatásán dolgozó egyiptológus, Dr. Sipos György nyomára, és eljuttatni neki a felbecsülhetetlen értékű holmikat tartalmazó bőröndjét.

Miközben a csapatmunka és az eszmecsere a családi összetartást erősíti, a társasjáték a gyerekek készségeit is fejleszti, így a tájékozódást, a vizuális memóriát és a szókincset.

Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár)

Itt is állandóan történik valami, mindig érdemes bekukkantani, és minden korosztály talál kedvére való elfoglaltságot.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Egészen április 13-ig várnak rátok az Állatkerti élmények programsorozat, mindenféle különlegeséggel.

És ez még mind Városliget:

Ha ez mind nem lenne elég, a Városligetben találtok még több játszóteret, a Városligeti Sportcentrumot, a KRESZ Parkot, a vadonatúj Magyar Zene Házát (itt is szoktak családi- és gyerekprogramok lenni), és itt van még a Fővárosi Nagycirkusz is.

BALATON

Túra a Csodabogyós-barlangba, március 26.

Csodabogyós-barlang / Fotó: bfnp.hu

A barlangok hónapja kampány során izgalmas programokon vehettek részt egész márciusban, aminek egyik eseménye a balatonedericsi Csodabogyós-barlang bejárása lesz 26-án, szombaton. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén található barlang a bejárat melletti csodabogyó nevű cserjéről kapta a nevét.

Fürdőtörténeti séta Hévízen, március 26., 27.

A Hévízi Túrák által szervezett tematikus séta bemutatja Hévíz mocsaras vidékből nemzetközi hírű fürdővé válását. Csorja Krisztina vezetésével fény derül arra, hogy hogyan alakult ki a fürdő a tó körül, milyen jegyárak voltak, mi volt a fürdés rendje, valamint hogy hogyan változtak a fürdő épületei. Érdekes legendákat hallhattok a tó vizének jótékony hatásának felfedezéséről, csodálatos gyógyulásokról vagy éppen Nelly, az elefánt gyógykúrájáról.

Szász Endre szőnyegalkotásai – kiállítás március 26., 27.

Ha már kikrándultátok magatokat, akkor nézzétek meg Szász Endre előkerült szőnyegalkotásait. Korának egyik legismertebb kortárs művésze önmagát úgy jellemezte, hogy ösztönösen születnek művei. Aki látott már tőle alkotást, megtapasztalhatta egyéniségét a valóságos formák szürreális ábrázolásmódján keresztül. Kisgyermek kora óta alkotott, 15 évesen már kiállítása volt. A festésen, illusztráláson kívül kipróbálta magát ékszer- és bútortervezésben, porcelánfestésben. Utóbbinak eredményét őrzi a hollóházi porcelán manufaktúra, ahol máig több motívumát is jegyzik. Ha szeretitek a különleges képi világot és a szürreális darabokat, érdemes ellátogatnotok a siófoki Kálmán Imre Művelődési Központba.

ORSZÁGOS

I. Veszprémi Lemezbörze, március 27.

Ha zenerajongók, lemezgyűjtők vagytok, vagy csak szerettek érdekes vásárokon különleges kincsek után kutatni, március 27-én, vasárnap vegyétek célba Veszprémet, ahol az első lemezbörzére készülnek. A Wine & Vinyl Bar & Store csapata régóta szerette volna megvalósítani az eseményt, aminek a Hangvilla ad otthont. A kora tavaszi vásáron mindenféle műfajból csemegézhettek, a tervek szerint ugyanis több ezer bakelittel, CD-vel és DVD-vel készülnek. Igaz, hogy ez nem egy kisgyerekes családi program, de nekem annyira tetszik, hogy nem bírtam nem betenni. Talán egy állatkert látogatással lehet összekötni, hogy a kisebbeknek is legyen élmény a veszprémi kiruccanás.

Tavaszi Művészeti Fesztivál Nagykanizsán, március 26., 27.

Folytatódik a nagykanizsai tavaszi fesztivál. Szombaton kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik 17:00-kor a Kendlimajori Ludvig nemzetközi művésztelepek alkotásaiból.

A Ludvig Nemzetközi Művésztelepek gyűjteményét nézegetni, válogatni olyan „ásatás”, ahol apró, jelentéktelennek tűnő sztorikból egyre inkább összeáll a nagy egész. Minden alkotáshoz köthető egy sztori, és persze maga az alkotó személye, hiszen ezek a műalkotások itt készültek, Kisrécse-Kendlimajorban, ezért minden olyan személyes, olyan töltete van, hogy azt nem lehet elégszer újraélni. Ajánljuk mindenkinek a kiállítást, aki nyitott a világra, szeret mélyre ásni önmagában. A válogatás 1999-től mostanáig, 22 év kortárs művészeti lenyomata.

Vasárnap, 17:00-kor jön Csukás-Bergendy: SÜSÜ A SÁRKÁNY KALANDJAI című zenés mesejáték a kaposvári Roxínház előadásában. A színpadi változatban a Magyar Televízió bábfilmsorozatának slágerei is helyet kapnak. A 30 szereplőt és az életnagyságú Süsü figurát felvonultató előadás felhőtlen kikapcsolódást ígér az egész család számára.

Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Ahogy újjáéled a természet, úgy virágzik ki Kecskemét a Tavaszi Fesztivál ideje alatt. Az összművészeti rendezvénysorozat a hagyományokra építve mutatja fel a helyi művészeti és kulturális értékeket, valamint elhozza a legnívósabb programokat a közönség számára. Koncertek, előadások, iparművészeti vásár, kültéri látványosságok, kiállítások várják az érdeklődőket.

Kecskeméti kirakodóvásár, március 26., 27.

Ásványgyűjtésjtő élménytúra Bagolyirtás, március 27.

Ásványgyűjtő élménytúra / Fotó: Mátra Ásvány Facebook

Az ásványgyűjtés a természet iránt érdeklődő felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes szórakozás. A mostani túra a Mátra Ásványház megnyitásának 7. évfordulóján kerül megrendezésre, ezért valami meglepetéssel is készülnek a szervezők a résztvevőknek. A túrán a kvarc különböző változatai lesznek gyűjthetők, többek között hegyikristály, füstkvarc, citrin, vörös színű hematitos kvarc, stb.

Hello Város – siófoki, balatonfüredi, pécsi, szentendrei városnézés játékosan

Ha szeretitek a  városismereti sétákat és szerettek játszani, de nem szeretnétek másokhoz alkalmazkodni, akkor töltsétek le a telefonotokra a Hello Város alkalmazást. Nincs más dolgotok, mint eljutni a kezdőpontra és máris kezdhetitek a sétával egybekötött játékot!

Ha nem tudtok, vagy nem akartok kimozdulni otthonról, akkor süssetek, főzzetek együtt a gyerekkel, vagy olvasgasd cikkeinket.

Szép időt, jó kikapcsolódást! 🙂

Kiemelt kép: pixaby.com