Az otthon fontos. Talán a legfontosabb. Még akkor is, ha szeretünk utazni, ha hippik vagyunk, vagy világpolgárok: kell legyen egy biztos bázis. Erre az utóbbi hetek eseményei csak még inkább felhívják a figyelmet. De mitől működik az otthon? Az enyém mindattól, amit itt leírtam nektek.

Egy kétgenerációs családi házban lakom, nagyvárosi agglomerációban – olyan helyen, amelyet a legtöbben turistaként látogatnak. S bizony, bele lehet szeretni mediterrán hangulatába, kedves színeibe, vízpartjába. Bár az utóbbi években a tömeges lakópark építések óriási feszültségeket generáltak (az infrastruktúra természetesen nem képes követni a lakosságszám növekedését), mi még mindig nagyon szeretünk itt élni.
A lakásunkban tulajdonképpen semmi extra nincsen, már azon kívül persze, hogy csodálatos helyen vagy, imádnivaló szomszédokkal, kerttel és szép kilátással. Mégis, volt idő, mikor legszívesebben menekültem volna innen. Mára mégis békés otthonná változott, olyan hellyé, ahol jó lenni – néha még csicsás programok helyett is. De mi kellett ehhez?

1. Én magam

Otthon kell lennem magamnál. Megtalálni az aktuális válaszokat arra, ki vagyok én, és mit szeretnék az élettől. És ha már tudom, akkor tenni érte, érvényesíteni a döntéseim. Addig, amíg ez nem sikerül, sehol sem fogom igazán jól érezni magam. Minden esetre ennek kiötléséhez is olyan helyre van szükségem, ahol biztonságban vagyok, s ha éppen világvége hangulatom van, a kedvenc (nálam sajnos rettentő szakadt) kanapémon fekve gyógyulhat a lélek egy jó bögre kávéval. A legszebb bögrémből, persze.

Self-care: lazulás otthon, a szőnyegen.

2. A családom, a barátaim, a kutyám és a szomszédok

Ahhoz, hogy az otthonom ne bemutató terem legyen, a családomra (és/vagy a barátaimra, a kutyámra, a szomszédaimra) van szükségem. Olyan emberekre, akikkel igazán szeretjük egymást – akik élettel és emlékekkel töltik meg a teret. Akik maguk is otthon érzik magukat nálam. Akiket át lehet hívni, vagy meg lehet kérni, hogy menjenek már légyszi haza (már nem a férjed persze). Kell, hogy akik veled élnek, vegyenek részt a rend és a tisztaság fenntartásában. De legalább ennyire fontos, hogy lábatlankodjanak a konyhában főzés közben, birkózzanak a szőnyegen és rajzoljanak a párás tükörre meglepetés szíveket.

Mindenki elfér <3

3. A hűtő, a tűzhely és a szedett-vedett étkészletek

Mint a Kajtár Macska gasztroblog üzemeltetője, ehhez mindenképp ragaszkodom. A kaja az egyik szeretetnyelvem, rosszabb vagyok, mint egy vidéki nagymama, ez van. Az egyébként mikro méretű konyhámban külön kanapé szolgál receptolvasgatásra és természetesen borozásra (a többieknek, amíg én főzök). Mert itt éhes senki nem maradhat, punktum. Számomra a lakásom akkor válik igazán otthonná, mikor jó sokan vagyunk, társasozunk, táncolunk, világmegváltón beszélgetünk – és a csilláron is lógva együtt vacsorázunk. Na és persze a hétvégi családi brunchok a nappaliban, ó…

Vacsizni is együtt a legjobb!

4. Rugalmasan alakítható tér

A kis családom számára tágas, ám egyébként nem túl nagy lakásom sok funkciót betölt. A háló-nappali-gyerekszoba-fürdő-konyha együttesen bőven túllépünk. Van itt munkahely, zenesarok, gardrób, gémer fal, jógaterem, télikert, ifjúsági szálló, bálterem és terápiás szoba – minden, mi szem-szájnak ingere. Természetesen e sok rendeltetés mind megfér ugyanannyi négyzetméteren. Az asztalt ki lehet bővíteni és arrébb lehet húzni, a jógamatracok elférnek a kanapé mögött a sarokban, a terápiás ücsörgő (ahol a klienseim szeretnek lenni) pedig esténként nekem nyújt némi menedéket, ha olvasgatnék. Úgy alakult, hogy nem tömtük teli a teret nehéz fotelokkal, és én ezt személy szerint imádom. Inkább alakítjuk, magunkhoz, folyton.

A nappali lehet jógaterem ÉS étkező ÉS ifjúsági szállás, továbbá bálterem ÉS terápiás szoba.

5. A béke

Ennek kellene a legelsőnek lennie. És kívánom, hogy minden szívben, minden családban, minden házban megszülessen. Kívánom, hogy mindenkinek legyen otthona, ahol önmaga lehet, és biztonságban, szeretetben élhet.

Legyen béke!

Neked mitől működik az otthonod?

Csillag Enikő

Ha segíteni szeretnél azoknak, akiknek ez most nem adatott meg, itt megteheted: https://mumpark.hu/life/segito-csoportokat-keresel-gyujtsuk-egyutt-a-jol-mukodoket/

banner

Photo by: pixabay.com