A csípő nem csupán gyönyörű női testünk legszélesebb része. Sokkal több annál. Egy különleges hely, aminek misztériumába vezető utak egyike az anyává válásunk története is. Vajon néztél már ilyen szemmel a saját csípődre? Pad Mariann jógaoktató írása. Menő Jóganyucik programot is ajánlunk hozzá.

A csípő, mint a ”lélek izma”

A babavárás átalakítja a testet, a lelket, a szülés a világhoz fűződő viszonyunkat, a párkapcsolatunkat. A baba születése után megváltozik az életünk, s ez a változás a testünkön keresztül is történik. Ha fizikai szinten megértjük a testet, a lelkünkhöz is közelebb kerülünk.

 Nemrég olvastam egy könyvben:

“A csípő a felette és alatta lévő testrészek támasza; kapuzat, puha párna, a szerelem fogódzója, rejtekhely, ami mögé gyermekek bújhatnak”

Te gondoltál-e már így a csípődre?
Egy kapu, mely összeköt két világot. A gyönyör befogadásának helye, gyermeke(i)d biztonságos rejtekhelye.
Ha feszül, ha fáj, mit szeretne megmutatni neked?

A csípő a “lélek izma”, anyasággal, szexualitással kapcsolatos érzelmek, blokkok központja holisztikusabb szempontból. Nézzük meg ezt a két területet kicsit részletesebben:

Hogyan változik a medence, a csípő területe a babavárás alatt – után?

A terhesség során a relaxin nevű hormon lazítja az ízületeket, szalagokat. Ennek fontos szerepe van a szüléshez. Ez a lazulás jellemző a csípő – és keresztcsonti, a szeméremcsonti ízületre. Ettől szélesebbé válik a csípő, ezáltal nagyobb helye lesz majd a babának a megszületéséhez. Előfordulhat erőteljesebb szeméremcsonti fájdalom érzet is a harmadik trimeszterben.

A szülés után a csípő mérete általában visszatér, de előfordulhat, hogy megmarad szélesebbnek. A testi változásokat nem mindig könnyű mindenkinek elfogadni. Még mindig sok a tévhit, hogy minden ugyanolyan lesz a testünkben, mint a szülés előtt. Ha belegondolunk abba, hogy csípőnk egy új élet ringató bölcsője, más szemmel nézünk rá, segíthet elfogadni, hogy ha megváltozik a korábbi nadrág méretünk. Rendszeres (szülés utáni állapotodnak megfelelő) jógagyakorlással a csípő körüli zsírpárnákat is kíméletesen, mégis hatékonyan eltüntethetjük.

„A csípőnk egy új élet ringó bölcsője”

Mit jelent, hogy a „lélek izma”?

Lelki szinten a csípő az anyasággal, szexualitással, a befogadással kapcsolatos érzelmeink „raktára”.

Anyaság, az élethosszig tartó tanulás

A gyermek születésével sok-sok új élethelyzet, érzés, belső erő és félelem jöhet elő. „Jó anya vagyok?” „Mindent meg tudok majd adni neki?” És még megannyi kérdés, vívódás merülhet fel ilyenkor.
Az anyaságba való megérkezés nem megy mindenkinek varázsütésre, ez lehet egy hosszú belső folyamat. Ami nagyon érdekes, hogy a csípő merevsége vagy éppen túlzott lazasága is jelezheti, hol tartunk éppen az anyaságba való megérkezésben.
Amikor pedig már nagyobb a gyermek, újabb és újabb, korábban nem ismert élethelyzetek jönnek, melyek szintén alakítják az anyaságunkat és testünket is. Véleményem szerint ez egy élethosszig tartó folyamat.

Szülés utáni szexualitás

A szülés utáni szexualitásról oly kevés szó esik. Van, aki alig várja, hogy újra együtt lehessen a párjával, s van, aki rágondolni sem bír. Tudd, hogy ez is, az is rendben van! A fáradtság, a hormonális hullámvasút, a baba ellátása körüli teendők, a megváltozott élethelyzet bizony kihat az intimitásunkra, a hozzá fűződő viszonyunkra is.

Ne feledd, a csípőnk, érzelmi raktár is. Ezért fontos, hogy őszintén beszéljünk a félelmeinkről (mi lesz, ha fáj/ hogyan csináljuk? stb) és a vágyainkról is a párunkkal. A türelem, a saját testünk elfogadása, megértése a kulcs, hogy újra tudjunk közeledni, megtalálni a saját intimitásunkat. S ha megtörténik ez az újraközeledés MAGunkhoz (ami az elfogadás), a párunkhoz is könnyebb lesz (ez pedig a befogadás). A kölcsönös bizalom, egymás vágyainak megértése, elfogadása mind-mind segítíi az újrakapcsolódást. Fontos, hogy a nő testét a férfi is elfogadja, és értse, hogy a teste éppen átalakul, és ehhez a folyamathoz időre és támogatásra van szüksége.
Ahhoz, hogy át tudjuk magunkat adni a szexualitásnak biztonságérzet, vágy, ráhangolódás, elfogadás, bizalom, őszinte kommunikáció szükséges.

Szülés és szexualitás – mennyi hasonlóság!

A kismama jóga/szülőpozíciós jóga órákon is beszélünk a szülés-szeretkezés párhuzamáról. Mindkettő teljesen természetes élettani folyamat. Ha felkészülünk rá, ráhangolódunk, vágyunk a beleengedésre, biztonságban érezzük magunkat, micsoda katartikus, felemelő élmény tud lenni! Ha pedig nem vagyunk ráhangolódva, sürgetés történik, (esetleg erőszakos megnyilvánulás) a fájdalom, a félelem érzése kapcsolódhat hozzá.

Még többet szeretnél tudni a csípődről?

A következő 3 alkalmas online Anya-jóga csoportban ezeknek az oldásával fogunk dolgozni, csípő lazító, erősító gyakorlatokra fókuszálunk. Belelélegezzük magunkat a jóga pózokba.

  • Fizikai szinten fontos az egészsége, hiszen kihat a gyermekáldásra, ciklus problémákra, gerinc problémák hátterében is lehet. Esetleges aszimmetriája komolyabb gerinc problémák gyökere is lehet.
  • A csípő körüli izmok mobilizálásával segítjük a terület egészségét, támogatjuk meg a helyes testtartást.
  • A gátizom torna fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni (hosszú távú női egészségünk alapja, aranyér, tág hüvely, orgazmus problémák, vizelettartási problémák megelőzése.) Kezdő/haladó szinten minden tanfolyamon dolgozunk vele.
  • A relaxáció, vizualizációs gyakorlatok segítenek a belső béke megteremtésében, segítenek feltölteni a „mindig tudok adni” bugyrot.
  • Minden alkalommal fogunk picit beszélgetni is, a visszajelzések alapján nagyon szeretik a lányok. A zárt VIP FB csoportunk tagja is leszel, ha csatlakozol, ahol mindig ott vagyunk egymásnak erősítve, megtartva egymást.

Szeretettel várom a kapcsolódásunkat

Mariann


Fotók: Pad Mariann Jóganyucik