Szeptemberben az ÚJRAKEZDÉS a témánk. Az újrakezdés, ami nemcsak az iskolaév kezdetét jelenti, hanem annyi mindent mást is. Tele van az életünk újrakezdéssel, újra felállással, újra elindulással, új utakkal, új élethelyzetekkel. Minden gyermek születésével is megtanuljuk, hogy mindent elölről kell kezdenünk. Igazi profik az anyák, ebben is.

újjászületés
Szia, ki vagy?

A pillangók és az anyák a metamorfózis nagy mesterei. Csak mi többször is átmegyünk ezen a folyamaton életünk során.

Sose gondoltam volna, hogy anyaként az újrakezdés lesz az egyik legnagyobb feladat. Sok mindent tippeltem, de arról nem volt fogalmam, hogy minden apró és fontos építőkövet újra le kell tenni. Az a teljes testi és mentális feloldódás, ami a gyerekek születésekor történik, nem rendeződik vissza egy öltéssel. Hosszú hetek, hónapok munkája újra elindulni. Hiszen új test, új cicik, új gát, új has, új baba, és ha megnézed, látod, hogy az anyák arca is más. Egy új nő néz vissza a tükörből.

A gyermekágy egy furcsa, ködös, folyékony állapot, ahol még semmi nem szilárd. Olyan az anya is, mint a baba, vigyázni kell rá. Mert minden sejtjének vissza kell találnia az egyensúlyi pontjához. Ahonnan majd újra fel tud állni, ahonnan el tud kezdeni újra erősnek, határozottnak, megtartónak lenni.

Régen az volt a szokás, hogy 40 nap után az asszonyok elvitték a friss anyukát a templomba, bemutatva őt új, anyai minőségében. Nem ő maga ment és intézett mindent, hanem jöttek, segítettek és elvitték. Nem sírom vissza a régi időket, de ez a gesztus és szokás maradhatott volna. Talán ideje visszahozni. Talán meg kellene tanulnunk újra segítséget kérni, és élni azzal a csodálatos lehetőséggel, hogy egyre több a gyermekágyas szakember. Egyre több az igazi jó szándékú és tapasztalt segítő. Akik mind azon dolgoznak, hogy egy baba érkezése az anyának is egy valóban új, szebb, kerekebb életszakasz kezdete legyen.

És talán az se lenne olyan nagy baj, ha ezt a segítségkérést máskor is meg tudnánk tenni. Amikor újra dolgozni szeretnénk. Amikor újra mozogni akarunk, de a régi bevált mozgásformára még nincsen kész a testünk. Amikor szeretnénk újra kettesben lenni a társunkkal. Vagy amikor szakmát váltunk, vagy újra beülünk az iskolapadba. Szerencsések vagyunk, mert csak ki kell nyújtani a kezünket, és találhatunk profi segítséget, akik támogatják a mi újrakezdésünket, újjászületésünket.

Ha segítő vagy azért, ha segítséget keresel, azért keresd fel az ALL FOR MUMS oldalunkat, ahol olyan szakembereket gyűjtünk össze, akik valóban tudnak segíteni, könnyíteni az anyák életén.


Photo by Ekaterina Krusanova on Unsplash,  the framestreet from Pexels, Andrea Piacquadio from Pexels