Mostanában nem árt minden eszközt bevetni alapvető biztonságérzetünk megtartásáért. Erre szolgál ez a zöldséges curry is, amely kifejezetten a gyökércsakra, a Muladhara területére hat. És még finom is.
Van benne ugyanis néhány gyökérzöldség: cékla, sárga- és fehérrépa, gyömbér. Ezek, mivel a föld alatti részüket fogyasztjuk, ezt a minőséget is hordozzák, vagyis kiválóan földelnek. Íme!
HOZZÁVALÓK:
- 1 nagy fej cékla
- 1 szál sárgarépa
- 1/2 szál fehérrépa
- hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 1-2 dl növényi tejszín
- 2 púpozott evőkanál paradicsom püré
- víz
- 1 ek gluténmentes liszt
- só
- frissen őrölt bors
- 1db bio zöldség-/tyúkhúsleves kocka (elhagyható)
- 1 tk fekete mustármag
- 1 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 ek friss gyömbér
- 1 kk őrölt koriander (vigyázz vele, van, aki utálja)
- 1 kk őrölt görögszénamag (ha van otthon)
- VAGY: válassz a fenti fűszerek helyett egy szimpatikus curry keveréket.
- 1 csokor petrezselyem
KÖRET:
Basmati rizs
EXTRA:
Édes-csípős ragacsos dió (dió, erőspaprika krém, nyers nádcukor)
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket és a gyömbért pucold meg. A céklát kockázd falatnyira, a sárga- és fehérrépát kisebbre. A gyömbért aprítsd fel úgy, mintha fokhagymát aprítanál. Tegyél egy lábos aljába 1-2 mm vastagon olajat. Kezdd el lassan melegíteni. Tedd bele a fekete mustármagot és a római köményt, majd fedd le. Várd meg, míg a magok kipattognak, majd tedd bele a gyömbért is, és pirítsd át.
Ezután jöhetnek bele a felkockázott zöldségek. Pirítsd át őket egy kissé.
Majd add hozzá a többi fűszert és a lisztet. Keverd jól el.
Most tedd bele a növényi tejszínt és a paradicsompürét, tedd bele a leveskockát ha használsz, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt főzd puhára.
Közben készítsd el a basmati rizst.
Ha szeretnél a tetejére ragacsos diót készíteni, akkor egy marék diót dobj bele egy lábosba, tegyél rá egy evőkanál nyers nádcukrot és némi erőspaprika krémet, majd kezdd lassan melegíteni, míg a cukor karamellizálódik. Kevergesd is, hogy bevonja a diót. Ha kihűlt, szór az elkészült curry tetejére a petrezselyemmel együtt.
Fogyaszd ezt az ételt, ha úgy érzed, túlságosan „elszálltál”, ideges vagy, remegsz, nem bírsz koncentrálni, esetleg nem érzed biztonságban magad, és földelned kell.
Jó étvágyat! 🙂
Kajtár Macska mindenmentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk receptjeit itt találod.