Mostanában nem árt minden eszközt bevetni alapvető biztonságérzetünk megtartásáért. Erre szolgál ez a zöldséges curry is, amely kifejezetten a gyökércsakra, a Muladhara területére hat. És még finom is.

Van benne ugyanis néhány gyökérzöldség: cékla, sárga- és fehérrépa, gyömbér. Ezek, mivel a föld alatti részüket fogyasztjuk, ezt a minőséget is hordozzák, vagyis kiválóan földelnek. Íme!

HOZZÁVALÓK:
  • 1 nagy fej cékla
  • 1 szál sárgarépa
  • 1/2 szál fehérrépa
  • hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 1-2 dl növényi tejszín
  • 2 púpozott evőkanál paradicsom püré
  • víz
  • 1 ek gluténmentes liszt
  • frissen őrölt bors
  • 1db bio zöldség-/tyúkhúsleves kocka (elhagyható)
  • 1 tk fekete mustármag
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1 ek friss gyömbér
  • 1 kk őrölt koriander (vigyázz vele, van, aki utálja)
  • 1 kk őrölt görögszénamag (ha van otthon)
  • VAGY: válassz a fenti fűszerek helyett egy szimpatikus curry keveréket.
  • 1 csokor petrezselyem
KÖRET:

Basmati rizs

EXTRA:

Édes-csípős ragacsos dió (dió, erőspaprika krém, nyers nádcukor)

ELKÉSZÍTÉS:

A zöldségeket és a gyömbért pucold meg. A céklát kockázd falatnyira, a sárga- és fehérrépát kisebbre. A gyömbért aprítsd fel úgy, mintha fokhagymát aprítanál. Tegyél egy lábos aljába 1-2 mm vastagon olajat. Kezdd el lassan melegíteni. Tedd bele a fekete mustármagot és a római köményt, majd fedd le. Várd meg, míg a magok kipattognak, majd tedd bele a gyömbért is, és pirítsd át.

Ezután jöhetnek bele a felkockázott zöldségek. Pirítsd át őket egy kissé.

Majd add hozzá a többi fűszert és a lisztet. Keverd jól el.

Most tedd bele a növényi tejszínt és a paradicsompürét, tedd bele a leveskockát ha használsz, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt főzd puhára.

Közben készítsd el a basmati rizst.

Ha szeretnél a tetejére ragacsos diót készíteni, akkor egy marék diót dobj bele egy lábosba, tegyél rá egy evőkanál nyers nádcukrot és némi erőspaprika krémet, majd kezdd lassan melegíteni, míg a cukor karamellizálódik. Kevergesd is, hogy bevonja a diót. Ha kihűlt, szór az elkészült curry tetejére a petrezselyemmel együtt.

Fogyaszd ezt az ételt, ha úgy érzed, túlságosan „elszálltál”, ideges vagy, remegsz, nem bírsz koncentrálni, esetleg nem érzed biztonságban magad, és földelned kell.

Jó étvágyat! 🙂

Kajtár Macska mindenmentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk receptjeit itt találod.