Egy angolszász hagyomány szerint aki csókot ad kedvesének a fagyöngy alatt, annak szerelme örökké tart. Hát, ha ez nem is jön be mindig, az biztos, hogy a fehér fagyöngy egy igen különleges gyógynövény. Nemhiába lett a hónap gyógynövénye.

Honnan származik?

A fehér fagyöngy Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, félparazita, örökzöld növény. Leginkább alma, körte, nyárfákon található. A fehér fagyöngy a gazdanövényen gömb alakban függ, melynek átmérője akár 3 méteres is lehet. Magassága elérheti az 1 métert, kora a 70 évet. Levele keskeny, ovális, sárgászöld színű. Virága, mely a levél tövében és az ág végén márciustól májusig nyílik, sárga színű.

Termése mérgező!

Termése fehér, borsónyi nagyságú, ragadós, áttetsző bogyó, november-december hónapban érik. Az emberre mérgező, de a cinke, énekes rigó szívesen csipegeti. Egy óriási mag található benne, mely sem vízben, sem földben nem csírázik, csakis a fák ágain. Ragadós tulajdonsága miatt régen madárlépet, ragasztót készítettek belőle.

Ne tévesszük össze sárga rokonával!

A tölgyfán termő fagyöngy a fakín, melyet sárga terméséről lehet megismerni. Ez a növény lombhullató és nem gyógynövény!

Gyűjtése, feldolgozása

Mivel a fák lombkoronájában él, gyűjtése kissé körülményes. A begyűjtés ideális ideje, a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszak (november-február).

Az sem mindegy, hogy milyen fáról gyűjtjük, mert gyógyhatása függ a gazdafától. Legértékesebb az almafáról gyűjtött fagyöngy, a jegenyefenyőről, nyírfáról, kőrisről gyűjtött megfelelő minőségű, a legkevésbé használható a hársról, dióról, juharról, fűzről és nyárfáról szedett.

A leveleit is, de leginkább a 0,5 cm-nél vékonyabb fiatal ágait gyűjtik be. Feldolgozása során először megtisztítják a bogyóktól, így vágják fel, majd ezután szárítják.

Ha te magad szeretnéd kiszárítani, akkor függeszd az ágacskákat levelestül két hónapra száraz, napfénymentes, meleg helyre. Ennyi idő alatt levelei zörgősre száradnak. A száraz leveleket tedd színezékmentes papírzacskóba. Figyelj arra, hogy a fás részek igen lassan száradnak, és – ha nem tároljuk szellős, száraz helyen – könnyen be is penészedhetnek.

Szárított fehér fagyöngy / fotó: valleyoftea.com
Egy kis legendákkal vegyített történelem

A fagyöngy az egyik legrégebben ismert gyógynövényünk. A kelták szent növényként tisztelték, ágait aranyozott sarlóval vágták, hogy a rozsda ne vegyen el csodás hatásából. A fa alatt szűzlányok tartottak tiszta fehér vásznat, ebbe hullott a fagyöngy, melynek a földdel sem volt szabad érintkeznie. A tölgyfáról gyűjtött fagyöngyöt ritkasága miatt igen nagyra értékelték a kelták, a kelta újév ötödik napján gyűjtötték januárban.

A germánok hite szerint a harcosokat sebezhetetlenné tette, a bölcső fölé akasztott fagyöngy pedig megvédte az újszülöttet a gyermekeket kicserélő gonosz tündérektől. Ha a fiatal lány Szent Ivánkor a párnája alá tett egy fagyöngy ágat, megálmodta, ki lesz a férje.

Az angolszász hagyományok szerint a fagyöngy alatt összetalálkozó embereknek meg kell csókolniuk egymást, és akkor szerelmük örökké fog tartani. Ez a hagyomány viszont egy skandináv legenda alapján születhetett: Baldur, a béke istene, egy alkalommal figyelmeztetést kapott, hogy vigyázzon, mert az életére törnek. Frigg, Baldur anyja, minden élőlénnyel megígértette, hogy nem bántja a fiát, ám a jelentéktelen külsejű fagyöngy elkerülte figyelmét. Így egy álnok cselszövő, fagyöngyből készített nyíllal ölte meg Baldurt. De a jóságos Frigg, a szeretet istennője mégsem akarta bántani a fagyöngyöt, sőt a szeretet jelképévé tette. Az egyik változat szerint azt kérte az emberektől, hogy akik megállnak egy fagyöngy ellepte fa alatt, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsátás jeléül. Egy másik változat szerint pedig Baldur halála után az emberek állapodtak meg abban, hogy onnantól kezdve a fagyöngy inkább szerelmet hozzon, mint halált a világnak, és két ember, aki elhalad a fagyöngy alatt, csókot váltson Baldur emlékére. Mások hozzáteszik, hogy a könnyek, amelyeket Frigga ejtett a megölt fia felett, fagyönggyé változott.

A korai keresztények között is élt egy legenda, miszerint a fagyöngy eredetileg egy sudár törzsű, magasra növő fa lett volna. Krisztus keresztjét is törzséből ácsolták. Ezért Isten megbüntette a fát, elvette a törzsét, és élősködésre kárhoztatta.

Hatóanyagai

Hatóanyagtartalma igen nagy mértékben függ a szedés idejétől és a gazdafától – például a galagonyabokorról gyűjtött fagyöngy még hatékonyabb vérnyomáscsökkentő és húgysavhajtó. Flavonoidok, kávésav, szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin, termésében poliszacharidok találhatóak. A lektin és a viszkotoxin nagy adagban mérgező tulajdonságúak, ezért a napi adagolást szigorúan be kell tartani és semmilyen körülmények között nem szabad túllépni!

Gyógyhatásai

Rendkívül széles körű a felhasználása. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus-szabályozásra használjuk. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. Vízhajtó hatása is van. Mindenféle seb-, méh-, tüdő- és orrvérzést csillapít. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre is jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használjuk. Javítja az immunrendszer működését. A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást. Kismértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott.

Rosszindulatú betegségek gyógyításában már a híres svájci orvos, Rudolf Steiner (1861-1925) is használta. A legújabb németországi kutatások szerint a fehér fagyöngy citosztatikus (sejtvédő) és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, gátolja az áttétek kialakulását.

A tea elkészítése

A fagyöngyből soha nem készítünk forró teát. Egy evőkanál (3 g) fagyöngyöt 2,5 dl mészmentes hideg vízben 12 órát áztasson, majd szűrje le. Ne használj fémszűrőt! Célszerű este beáztatni, reggel leszűrni és hidegen vagy langyosra melegítve fogyasztani, ízesítés nélkül, lehetőleg étkezés előtt.

Így fogyaszd a teát!

Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével fogyasztják a fagyöngy teáját, reggel, éhgyomorra. Szívbetegeknek hetente 1-3-szor egy csészével ajánlott inni, lefekvés előtt. Ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor fogyasztandó éhgyomorra. Megelőzésként, immunerősítésre havonta 2-3 csésze is elegendő, melyet a fent leírt módon kell elkészíteni és fogyasztani.

Készíthetsz belőle gyógybort is

40 gramm friss fagyöngyöt 1 liter édes fehér borban áztatunk 10 napig, szobahőmérsékleten. Leszűrjük, és napi egy pohárnyit fogyasztunk belőle étkezés előtt, a nap folyamán kétszerre elosztva. Kúraszerűen évente kétszer-háromszor fogyasztandó, egy-egy alkalommal havi 15 napon keresztül.

Felhasználása külsőleg

Meleg borogatást készíthetünk leveléből és összezúzott bogyójából érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra.

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott. Napi egy-két csészével a panaszok megszűnéséig iható. Az adag túllépése károsíthatja a májat.

Forrás: gyorgytea.hu

Kiemelt kép: pixabay.com