Ennél finomabb répatorta egyszerűen nem létezik, és punktum. Egyáltalán nem alakbarát, cserébe viszont a hetedik mennyországba repít! És még csak nehéznek sem mondanám. Az egyetlen, amire figyelned kell, hogy időben beszerezd a hozzávalókat. Sztár recept következik!
Ezt a finomságot garantáltan szeretni fogja a család. Elkészítheted egyszerű fehér lisztes változatban ugyanilyen arányokkal, vagy a receptben megadott, glutén- és laktózmentes opciókkal is. Mindenképpen méltó dísze a húsvéti asztalnak!
HOZZÁVALÓK A PISKÓTÁHOZ
- 200 ml zabliszt
- 200 ml rizsliszt
- 100 ml kókuszliszt
- 500 ml nyers nádcukor
- 750 ml reszelt bio sárgarépa
- 4 tojás
- 3 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 1/2 zacskó sütőpor
- vanília (ízlés szerint)
- 2 kk fahéj
- 1 kk só
HOZZÁVALÓK A KRÉMHEZ
- 1/2 doboz laktózmentes mascarpone
- 100 gr puha, laktózmentes vaj
- 1 dl kókuszjoghurt (elhagyható)
- 15 dkg porcukor
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1/2-1 bio citrom leve
A DÍSZÍTÉSHEZ
Én most színes, tojás alakú cukorkákat használtam, de megszórhatod csak reszelt citromhéjjal is.
ELKÉSZÍTÉS
A piskótához keverd össze a három féle lisztet, a cukrot, a sót, a fahéjat, a sütőport és a vaníliát (ha aromát használsz, az olajjal add hozzá). Tedd bele a sárgarépát, a tojást, az olajat, és keverd jól össze a robotgép dagasztó karjával.
Egy 22 cm-es csatos tortaformába tegyél kör alakú sütőpapírt, és öntsd bele a masszát. A sütőt melegítsd elő 170 fokra, tedd be a tésztát, és süsd körülbelül egy órán keresztül, illetve, amíg a tűpróba megfelelő eredményt hoz. Ekkor vedd ki a piskótát, hagyd hűlni. Mikor már valamelyest lehűlt, csatold le a tortaforma szélét, és hagyd teljesen kihűlni.
Keverd össze a krém hozzávalóit. Először a mascarponét keverd el a vajjal, citromhéjjal és némi porcukorral. Folyamatosan adagolj hozzá apránként citromlevet, és ha kell, még porcukrot. Ha szeretnéd, lazíthatod a krémet a kókuszjoghurttal, nagyon finom lesz tőle. Addig folytasd a keverést, míg szépen megálló, és neked ízlő krémet kapsz. Ezzel már bevonhatod a kihűlt tortád – én rusztikusan szoktam, csak semmi kecmec!
Díszítés után tedd hűtőbe, aztán koronázd meg vele a húsvéti asztalt – és gyorsan edd, mert különben eltünteti a család!
Kajtár Macska glutén- és laktózmentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk receptjeit pedig itt olvashatod.