Aki ismer, annak mondanom sem kell, hogy mennyire nem szeretek időt tölteni a konyhában. Szerencsémre léteznek olyan szuperfinom ételek, amelyek elkészítéséhez csak percek szükségesek. Ilyen például ez a felturbózott szardínia, ami nem csak finom, hanem még egészséges is.
Tüsténkedés előtt egy kis érdekesség
A szardínia neve a latin sardina szóból származik, az -ia végződés Szardínia szigete nevének hatására jött létre, de a legendával ellentétben semmi köze nincs az olasz szigethez. A szardínia név valójában több különböző fajt is takar. Természetes élőhelye az Atlanti-óceán északkeleti részétől egészen Szenegálig terjed. Megtalálható továbbá a Földközi- és Fekete-tengerben is. Nagy rajokban fordul elő. Maximum 25 cm nagyságú.
A szardíniát leggyakrabban az ismert olajban eltett, konzerv formájában fogyasztják, ahol a kisebb halakat használják. Portugáliában a szardíniát grillezik, itt nagyobb, kb. 20 cm-es halakat fogyasztanak. A boltokban árult „szardínia” sokszor valójában spratt vagy hering. A jó minőségű konzervben a halak fejét és kopoltyúját eltávolítják.
Itt megnézheted, hogy a szardínia mennyi rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
És most jöjjön a recept!
Nem kell sok minden hozzá, mégis ízorgia lesz belőle
- 2 db 110 grammos konzerv szardínia
- 1 teáskanálnyi fokhagymanyomón átnyomott fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
- citromlé és reszelt citromhéj ízlés szerint
- forró, ropogós pirítós a szervírozáshoz
Ezt tedd velük!
Csöpögtesd le az olajat a szardíniákról, majd tedd őket egy tálba. Egy másikban keverd össze a többi hozzávalót és öntsd rá a halacskákra. Fedd le, tedd hűtőbe és pácold 20 percig a hűtőben. Süss ropogós, forró pirítóst és halmozd rá a mennyei szardíniát. Kész is.
Jó étvágyat!
Ez is érdekelhet:
A Már megint a konyhában rovatunk pompás receptjeit itt olvashatod.
Kiemelt kép: thehappyfoodie