Sütőtökből mindent IS lehet készíteni – erre tavaly ősszel jöttem rá, mikor Isten kegyelméből véletlenül teli lett vele a kert. Márciusban, palántázáskor ugyanis a kerti humuszból kikelt néhány tökpalánta a beültetett paradicsomok mellett, és olyan kis életerősek voltak, hogy adtunk nekik egy esélyt. Már ez a szendvicskrém is bizonyíték arra, hogy nagyon megérte!

A sütőtök általában elég nagy. Épp ezért érdemes egyszerre megsütni/főzni, s aztán kisebb adagokra szétszedni, hogy készülhessen belőle többféle étel is. A maradék sütőtökpüréből most isteni mártogatós/szendvicskrém készült, 3 perc munkával. Vegán és tejmentes változatban is elkészíthető. Lássuk!

HOZZÁVALÓK
  • 1 adag (kb. 4 dl) sütőtök püré (nekem főtt volt)
  • 1 ujjnyi füstölt kolbász apróra vágva (lehet vegán is)
  • 1 tk zsír/olaj
  • laktózmentes tejföl/növényi joghurt ízlés szerint
  • 1 ek kapribogyó
  • frissen őrölt bors
ÍGY KÉSZÍTSD

Az apróra vágott kolbászt pici zsiradékon megpirítjuk. Hozzákeverjük a sütőtökpürét, és levesszük a tűzről. Hagyjuk nagyjából kihűlni, majd mehet bele a kapri és a tejföl. Fűszerezzük, egy villával jól kikeverjük, és voilá: kész a fincsi szendvicskrém, ami nachoshoz is ideális mártogatós.

Tejmentesítheted, mert biztos, hogy növényi joghurttal is finom. Ha szeretnéd, vegánosítható is a kolbász elhagyásával, esetleg vegán kolbásszal.

Jó étvágyat!

Kajtár Macska mindenmentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk receptjeit itt találod.