Glutén- és laktózmentes, elképesztően finom aprósütemény, amivel mondhatni, semmi dolgod. Omlós, puha, édes. A legjobb ajándék karácsonyra! Persze nem kell feltétlenül ajándékba adnod… 😉
HOZZÁVALÓK:
- 240 gr gluténmentes liszt (én 210 gr rizsliszt és 30 gr zabliszt keverékét használtam)
- 150 gr nyers nádcukor (vagy cukorhelyettesítő megfelelő arányban)
- 180 gr kókuszreszelék
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 bio narancs héja
- 1,5-2 dl narancslé (fodmap vagy fruktóz diéta esetén édesítetlen növényi tej, pl. kókusz)
- 2 tojás
- 60 gr puha laktózmentes vaj (vagy margarin)
- porcukor (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS:
A vajat a nádcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a narancslét és eldolgozzuk. A szárazanyagot egy másik tálban összekeverjük (liszt, kókuszreszelék, sütőpor, só, narancshéj). A két tál tartalmát egymásba öntjük, jól elkeverjük, tészta állagúvá dolgozzuk. Nedves konyharuhával letakarjuk, és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztából kezünkkel golyókat formálunk, porcukorba forgatjuk őket. Ezt a lépést el is hagyhatjuk, így is elég édes lesz a végeredmény! A tepsire sütőpapírt fektetünk, arra tesszük a golyókat, egymástól kb. 3 cm-re. 15-20 percig sütjük. Akkor kész, ha megrepedezett, és könnyen leválik a sütőpapírról!
Ha kihűlt, mehet a kis aranyos kis üvegekbe, újrahasznosított celofánzacskókba, kerüljön rájuk szalag, máris kész az ajándék!
Jó étvágyat, szép hétvégét és kellemes adventi készülődést nekünk! 🙂
Enikő
További kipróbált, glutén- és laktózmentes finomságokat itt, egyéb recepteket pedig itt találhattok!