Glutén- és laktózmentes, elképesztően finom aprósütemény, amivel mondhatni, semmi dolgod. Omlós, puha, édes. A legjobb ajándék karácsonyra! Persze nem kell feltétlenül ajándékba adnod… 😉

HOZZÁVALÓK:

  • 240 gr gluténmentes liszt (én 210 gr rizsliszt és 30 gr zabliszt keverékét használtam)
  • 150 gr nyers nádcukor (vagy cukorhelyettesítő megfelelő arányban)
  • 180 gr kókuszreszelék
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 bio narancs héja
  • 1,5-2 dl narancslé (fodmap vagy fruktóz diéta esetén édesítetlen növényi tej, pl. kókusz)
  • 2 tojás
  • 60 gr puha laktózmentes vaj (vagy margarin)
  • porcukor (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS:

A vajat a nádcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a narancslét és eldolgozzuk. A szárazanyagot egy másik tálban összekeverjük (liszt, kókuszreszelék, sütőpor, só, narancshéj). A két tál tartalmát egymásba öntjük, jól elkeverjük, tészta állagúvá dolgozzuk. Nedves konyharuhával letakarjuk, és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztából kezünkkel golyókat formálunk, porcukorba forgatjuk őket. Ezt a lépést el is hagyhatjuk, így is elég édes lesz a végeredmény! A tepsire sütőpapírt fektetünk, arra tesszük a golyókat, egymástól kb. 3 cm-re. 15-20 percig sütjük. Akkor kész, ha megrepedezett, és könnyen leválik a sütőpapírról!

Ha kihűlt, mehet a kis aranyos kis üvegekbe, újrahasznosított celofánzacskókba, kerüljön rájuk szalag, máris kész az ajándék!

Jó étvágyat, szép hétvégét és kellemes adventi készülődést nekünk! 🙂

Enikő

További kipróbált, glutén- és laktózmentes finomságokat itt, egyéb recepteket pedig itt találhattok!