Jön a medvehagyma? Máris? Valami csodás ezeken a gusztustalan, hideg, háborús, lehangoló napokon? Óriási rajongó vagyok, én mindenbe beleteszem. Legjobban nyersen, salátában szeretem, vagy tejföllel, de jöhet bármibe!!” – Kolléganőnk, Márti eképpen reagált arra, amikor megtudta, hogy indul a medvehagymaszezon.

Miközben Márti gépelte a Messenger-csoportunkba a fenti szavakat, addig Blanka már be is dobta a közösbe ezt a csodás levest, ami tele van élettel, csakúgy mint Blanka. De nézzük, hogy mitől is ilyen különleges ez a leves!

HOZZÁVALÓK
  • Először is szerezz be egy csokor medvehagymát, majd ezeket dobd még a kosárba:
  • 2 db burgonya,
  • 1 kisebb fej hagyma,
  • 1,5 l víz (ezt ne a kosárba dobd, kivéve, ha palackozott!),
  • 1 nagy gerezd fokhagyma,
  • 500 ml tejszín (lehet növényi is),
  • pirított, szeletelt mandula
  • só,
  • bors.
EXTRA HOZZÁVALÓK
  • csili
  • koriander/ petrezselyem/ turbolya/ bazsalikom vagy a kedvenc zöldfűszered
INDULHAT IS A FŐZÉS!

A krumplit, hagymát, fokhagymát és a medvehagyma felét vágd fel tetszés szerinti darabokra, öntsd rájuk a vizet és kezd el főzni. Ha megfőtt, turmixold össze a levest. Mehet bele a maradék medvehagyma, majd a tejszín. Ismét jöhet a turmix. Ha kell, melegítsd fel a levest. Ízesítsd sóval, borssal, tálaláskor szórd meg a mandulával.

Amitől igazán különleges lesz a leves, az nem más mint a csili és a felaprított zöldfűszer. Annyit használj belőlük, amennyi jólesik! Teljesen más lesz így az íze, mint egy egyszerű, hagyományos medvehagyma-krémlevesnek – bár az is nagyon finom tud lenni.

Ha a gyerekek is esznek belőle, akkor főzd meg az összes medvehagymát egyből a többi hozzávalóval, és valószínű, hogy a csili sem a kedvencük, ezért csak a te tányérodba tegyél belőle!

További szuper receptjeinket a Már megint a konyhában rovatunkban találod.

A kiemelt kép csak illusztráció, forrása: lostinfood.co.uk