Ennél finomabb sütit mostanában nem ettem, tiszta haszon, hogy fel tudok ilyeneket találni. Komolyan mondom, próbáljátok ki! Éppen zajlik a ribizliszezon, jön a hétvége – ne tétovázzunk! 🙂 Csupa csoki tészta, könnyű krém, ráadásul a rózsa és banán finoman hűt is.

Csupa csoki torta alap

Ezt a receptet a neten találtam, és néhány dolgot változtattam rajta, hogy jó tortaalap legyen – ebben az esetben növeltem a sütési időt, illetve a cukor mennyiségét (utóbbit duplájára), valamint tettem bele tojást is. Az eredeti, vegán receptet itt találod.

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizsliszt/glutén mentes süteményliszt
  • 3 érett banán (vagy 2 banán, és a növényi tejkészítésből visszamaradt paszta kis cukorral)
  • 20-25 dkg nyers nádcukor
  • 4 ek kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg laktózmentes margarin/laktózmentes vaj/kókuszzsír
  • 2,5 dl növényi tej
  • 4 ek étcsokipasztilla/fél tábla reszelt étcsokoládé (tejmentes)

A száraz hozzávalókat összekeverjük. A zsiradékot felolvasztjuk. A banánból és a tejből turmixot készítünk. Egy keverőtálba töltjük a száraz hozzávalókat, a turmixot, a (kissé visszahűtött) zsiradékot és a tojást, és jól elkeverjük. Folyékony tésztát kapunk. 26 cm-es kapcsos tortaformába töltjük, amit előtte sütőpapírral kibélelünk. 175 fokon 1,5 órát sütöttem, ez így pont tökéletes volt, de már 40 perc után érdemes tűpróbát végezni. Mikor megsült, pár perc után óvatosan levesszük a tortaforma oldalát, és hagyjuk hűlni. Kicsit később rácsra téve teljesen hagyjuk kihűlni. Tölthető is, de nem muszáj – így is tökéletes, hogy a tetejére megy a krém.

A krémmel a tetején rusztikus látványt nyújt.

Ribizlizselé

  • 250 g ribizli
  • 6-8 g Dr.- ral kezdődő pektin
  • 75-80 g cukor

Két lehetőségünk van: vásárolunk egyet készen – vagy pár perc alatt gyártunk frisset. Szezonban az utóbbit javasolnám, összehasonlíthatatlanul jobb lesz. Vegyünk (szedjünk) ribizlit, szemezzük le (5 perc), és dobjuk egy lábosba. Szórjuk rá a cukorral elkevert pektint, és kicsit nyomkodjuk meg krumplinyomóval. Kis lángon forraljuk fel, és főzzük 5 percig. Próbakő: egy kiskanálnyit tegyünk tányérra, és várjuk meg, míg kihűl. Ha megdermed, akkor jó lesz, levehetjük a tűzről a lekvárt (ha nem, főzzük még egy kicsit, vagy adjunk még hozzá egy késhegynyi pektint).
Ezt kenjük a teljesen kihűlt csokis tortára. Ha kihűlt, ennek a tetejére jön a:

Rózsakrém

  • 250 g laktózmentes mascarpone
  • 200 ml laktózmentes habtejszín (legyen hideg!)
  • 70 g porcukor
  • 1 zacskó Dr.-ral kezdődő ZselatinFix
  • 1-2 ek rózsaszirup

A rózsakrém helyett ribizlis krémet is készíthetünk, ribizliszörp használatával. A habtejszínt géppel felverjük, majd belekeverjük a cukrot, a rózsaszirupot, a ZselatinFixet és a mascarponét, végül a krémet a tortára halmozzuk, elegyengetjük. Tegyük hűtőbe legalább pár órára, hogy a krém jól megdermedjen! A kész tortát friss ribizlivel, és/vagy kandírozott rózsaszirmokkal (nekem erre nem volt most időm) díszítsük. Garantált siker!

Ez a torta maga a ragyogó június!

Fényes nyári napokat kívánunk!

Kajtár Macska mentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk receptjeit pedig itt olvashatod.


Photo by: kajtarmacska.blog.hu