Mit igyunk nyáron? Hogyan adjunk egy kis csavart a vizeinknek hogy szép és még kívánatosabb legyen?

Januárban volt szó az hidratáltság fontosságáról, és arról, hogy mennyire nehéz anyaként az ezerfelé levésben még arra is figyelni, hogy igyunk eleget.
A hideg hónapokban jól működtetett teázás nyáron nem annyira aktuális. Bár én, mint mániákus teázó ezzel nem értek egyet, meg az indiaiak sem, akik a mi nyarainknál komolyabb hőterhelést is szépen átvészelnek forró chai-okat iszogatva, de tudom tudom nem Indiában vagyunk és nem lehet mindenkinek ez a heppje.

Ha Neked is nehezen megy az ivás (itt most nem az esti vörösborra gondolunk), azért feltétlen olvasd el a téli tippeket, a teát pedig lecserélheted vízre, de nem akármilyenre, mert azért a vizet is meg lehet unni, nem is kicsit… főleg, ha napi 2-3 litert illene fogyasztani belőle. De sebaj, mert ihatsz úgy vizet, hogy közben nagyon élvezed, a megoldás: az ÍZES VÍZ!

Az ízes víz az nem a limonádé és nem a szörp, hanem az, amikor a vízbe csak éppen annyi ízt csempészel, hogy ne sima víz legyen. Csak kicsit megbolondítod, pont annyira, hogy kedvcsináló legyen.
Az ízes víz legalapabb verzióját mindenki ismeri: ez az éttermekben felszolgált citromkarikás víz. Megjegyezendő, hogy a kezelt héjú citrom nem alkalmas arra, hogy az italodban úszkáljon. Ne kérd bele ott, ahol nem vagy biztos a fajtájában, de bátran cseppenthetsz pár csepp citromlevet a vizedbe, illetve otthon bele is karikázhatod a kezeletlen héjú citromot, már kész is az Ízes víz 1.0.

Ennek mentén csak a fantáziád és a rendelkezésedre álló alapanyagok szabhatnak határt további ízes vízvariációk megalkotásának. Nagyon jól működik minden gyümölcs, fűszernövény és néhány zöldség. Bátran kísérletezz!

A mi kedvenceink egy nagy kancsó vízhez (1,5-2 liter):

– UBORKÁS – ROZMARINGOS – LIMEOS:

Az uborkából a zöldséghámozóval készítesz 2-3 hosszú csíkot. Levágsz a rozmaringbokorról egy kb 15 centis ágat és megmosod és felkarikázod egy megmosott lime felét. Mindez mehet a kancsóba, öntsd fel vízzel. Akár azonnal ihatod.

ízes víz

– MENTÁS – EPRES:

3 szem kicsumázott epret vágj fel hosszában (nem utolsó szempont, hogy így csinos szíveket kapsz), tegyél hozzá 4 ág mentát, majd öntsd tele a kancsót vízzel.

– DINNYÉS – GYÖMBÉRES – KAKUKKFÜVES:

Ez akkor lesz a legszebb, ha a görögdinnyéből magvájó eszköz segítségével golyókat készítesz, persze az íz szempontjából ez teljesen mindegy, ettől nyugodtan eltekinthetsz. Tehát négy öt golyó vagy kocka görögdinnye, néhány karika friss gyömbér és 2-3 kakukkfűág kerül a kancsóba a vízhez. 

ízes víz

– CSERESZNYÉS – ALMÁS – CITROMFÜVES:

4-5 cseresznyét kimagozunk és félbevágunk, 2 karika almát hozzáadunk, majd 2 ág citromfűvel zárjuk. Felöntjük vízzel, és már iható is.

ízes víz


Jó kísérletezést, ebben a műfajban minden ér, hibázni pedig kötelező!
Kellemes ivászatot mindenkinek!

ízes víz

Kiemelt kép: Photo by Alex Azabache from Pexels
Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels, Photo by Jill Burrow from Pexels