Ki ne szeretné a jeges teákat? De a bolti verziók tele vannak ízfokozóval, aromával, és színezékkel.
Jobb elkerülni, hogy ilyen dolgok kerüljenek a testünkbe, készítsünk inkább adalékmentes házi jegesteát otthon!
Gyerekjáték az egész, még a gyerekek is el tudják készíteni.



A gyerekjáték verzió by B – Teaalap
Főzz le egy kancsó teát valamilyen teából. (Csinálhatsz koncentrátumot is, úgy hamarabb ihatod, mert gyorsabban lehűl.) Ha készen van a tea, akkor önts fel a kívánt mennyiségű hűtött vízzel, vagy vízzel és jégkockákkal. Facsarj bele egy fél citromot, és ízesítsd ízlés szerint valamilyen édesítőszerrel, majd dobálj bele pár almakarikát, citromkarikát, gyümölcsdarabokat. Zöld fűszerek is jól mutatnak benne, és belecsempésznek még egy kis plusz ízt is.

Ha gyerekek is isszák, akkor vigyázz a koffeinnel! Válassz gyümölcsteát, vagy gyerekeknek készült teakeveréket, vagy bármilyen koffeinmentes teakeveréket.

Ha felnőtteknek készíted, akkor választhatsz fekete, vagy zöldteát is.

A jegestea nagyon jól mutat szép üvegpoharakban, ne a szokásos teásbögrédből idd, vedd elő a koccintós poharakat!

Barackos jegestea
Barackos jegesteához le kell turmixolni minél homogénebbre pár gerezd őszibarackot (én botmixerrel szoktam), majd az elkészített teaalaphoz hozzákeverni. Felöntés után természetesen pici citromlé és édesítés itt is jól jön, majd díszítésnek barackszeletek.

Az őszibarackhoz nagyon illik a fanyarabb teaíz, ha csak felnőttek fogyasztják, főzd feketeteából a teaalapot.

Hibiszkuszos mentatea
A hibiszkusz és a menta hűsítő hőhatásúak, nagyon kellemes fogyasztani őket a nyári hőségben. Ehhez tea helyett szárított hibiszkuszt és mentaleveleket kell leforráznod. A hibiszkusz gyönyörű színt is ad. Majd a szokásos citromos, édesítős kör után, mehet a hűtőbe hűlni.
A hibiszkusz és a menta is koffeinmentes, ezt az egész család szeretni fogja.

Levendulás jegestea
A választott teaalapot levendulaszörppel édesítsd, így tea formában is élvezheted a hűsítő levendulát.

Jeges chai
A chai alapvetően téli ital, hiszen melegítő hőhatású fűszerek vannak benne, de alakíthatjuk egy kicsit nyáriasabbra, és akik fázósabbak, vagy meghűltek a légkonditól, még kifejezetten élvezni is fogják jótékony hatásait.Tehát vízben 20 percig forralunk chai fűszereket, nyáron elsősorban gyömbért, kardamont, csillagánizst. A szegfűszeget hagyjuk most ki, fahéjat csak akkor tegyünk hozzá, ha belső fertőtlenítésre van szükségünk (például elrontottuk a gyomrunkat valamivel). Forralást követően szűrjük le, majd hűtsük ki a teát. Jégkockákat töltsünk pohárba, majd mehet bele a chai és növényi tej 10-1 arányban.

A szofisztikált cold brew
Ehhez valamilyen tényleg minőségi szálas teára van szükség, amit csak minőségi teákra specializálódott teakereskedésekben találunk. Oolong vagy vörös teákkal kezdj kísérletezni, a zöld teák könnyebben keseredhetnek, ezt hagyd későbbre, amikor már profi cold brew készítő leszel. A cold brew hidegeljárással, lassan készül, semmilyen főzést, forralást nem igényel. Annyi a dolgunk, hogy a szálas teára hideg vizet öntünk és a hűtőbe tesszük, majd türelmesen várunk. 12 óra elteltével leszűrhető és fogyasztható. Nem való semmi egyebet beletenni, fantasztikus ízgazdagságban lehet így is részed.

A jegestea nagyon jól mutat szép üvegpoharakban, nehogy a teásbögrédből idd!


Photo by Jill Wellington, Olenka Sergienko Geraud pfeiffer from Pexels