A késő őszi borongós, didergős napoknak nálunk a fűszeres indiai tea, a masala chai a sztárja és megmentője is egyben.

Úgy képzelem, hogy Indiában minden családnak van egy tuti masala chai receptje, amire esküsznek a családtagok, és képesek heves hitvitáig juttatni más családokkal egy-egy eszmecserét a megfelelőnek gondolt fűszerösszetételről és arányokról. Számunkra igazából minden masala chai egykutya, mindet szeretjük, bár idén ősszel arra lettem figyelmes, hogy mintha kezdene nekünk is saját, családi receptünk lenni… Igaz, egyelőre senki mással, csakis egymással vitázgatunk arról, hogy például mennyi gyömbér is az elég.

A fűszeres tea azért is jó, mert nemcsak meleg, hanem hatékonyan melegít is ezekben a rezsiterhes időkben.

Indiai fűszeres tea / Masala Chai

Egy lábasban vizet forralunk. Amikor lobogóan forró a víz, akkor beletesszük a következőket:

1ek sima fekete tealevél

1ek reszelt gyömbér

1ek egész fekete bors

pár szem kardamom (opcionális)

1 fahéjrúd (opcionális)

pár szem szegfűszeg (opcionális)

Tíz-húsz percen keresztül forraljuk az egyveleget és közben élvezzük a finom illatokat. A konyhában garantált az adventi illatosítás.

Öntsünk hozzá annyi tejet, vagy növényi tejet, hogy tejeskávé árnyalata legyen, és édesítsük ízlés szerint. Forraljuk jól össze ismét, majd szűrjük le és fogyasszuk.

Ha már elég sok fűszeres indiai teát ittunk, akkor jó indiai módjára bátran kezdhetjük a kísérletezgetést az összetétellel, az arányokkal, és megalkothatjuk saját családi masala chai receptünket.

Melengető teázgatást kívánunk mindenkinek!


Kiemelt kép: Yan Krukov Pexels