Egy nagy kedvenc vegán, gluténmentes változata. Ha szénhidrát szegényebben ennéd, pl. fogyókúra, IR diéta, vagy egyéb miatt, javaslom hozzá a cukkíni spagettit! És hagyd ki a cukrot, nem feltétel a szuper ízekhez! Ha nem vagy olyan szigorú magaddal, választhatod a sima durumtésztát és a valódi sajtot is, természetesen. Így esélyes, hogy a gyerekek is szeretni fogják!
HOZZÁVALÓK (6 személyre)
A tésztához:
- 2 zacskó kukoricalisztből készült spagetti tészta
- 2 ek hidegen sajtolt olívaolaj
- 1 ek só
A szószhoz:
- 250 gr vöröslencse
- 2 ek vegamix
- 2 babérlevél
- 2 aprított konzerv paradicsom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 szál közepes sárgarépa
- 2 szál halványító zeller (szárzeller)
- 4 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű ízlés szerint (részemről lehetőleg friss, és sok)
- 2 ek nádcukor (elhagyható)
- 4 ek kókuszolaj
A szóráshoz:
- vegán cheddar sajt és/vagy:
- pirított kókuszchips és/vagy:
- sörélesztő pehely
- A salátához:
- 3 kígyóuborka
- fél citrom leve (vagy kicsit több)
- 1, 5 ek erdei méz/fenyőméz
- só
- frissen őrölt vegyes bors
- 1-2 ek olívaolaj
- hántolt napraforgómag
ELKÉSZÍTÉS:
Tegyük fel főni a vöröslencsét 2 ek sós vegamix-szel és a babérlevéllel. Nem kell beáztatni, anélkül is nagyon gyorsan megfő! A levét félretehetjük, hátha szükség lesz rá a szószhoz. A babérlevelet vegyük ki, ha elkészült!
Amíg fő, kevés kókuszolajon karamellizáljuk az apróra vágott vöröshagymát. A sárgarépát és a szárzellert finomra reszeljük sajtreszelőn, vagy nagyon apróra vágjuk aprítógépben. Ezt is rádobjuk a hagymára, és összepirítjuk. Mehet rá a cukor, ha használunk, ezzel is kevergessük egy percig. Aztán a megfőtt, leszűrt vöröslencse – ezen a pontos tehetünk rá 1-2 ek kukoricalisztet, hogy sűrűbb legyen, de nem muszáj. Majd ráöntjük a két paradicsom konzervet, és fűszerezzük – mehet bele a kipréselt fokhagyma is.
Közben a tészta is megfő némi sóval. Ha elkészült, szűrjük le (a főzővizéből tehetünk a mártásba 1-2 kanállal), és forgassuk meg 2 ek olívaolajban, hogy ne ragadjon össze.
Az uborkasalátához reszeljük le az uborkát karikákra, sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a mézet, az olajat és a citromlét, majd szórjuk meg napraforgómaggal.
A spagettit tálaláskor pirított kókuszpehellyel, vegán, vagy sima sajttal, esetleg sörélesztővel szórjuk meg.
Jó étvágyat!
Kajtár Macska mindenmentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk ínycsiklandó receptjeit itt találod.