Egy nagy kedvenc vegán, gluténmentes változata. Ha szénhidrát szegényebben ennéd, pl. fogyókúra, IR diéta, vagy egyéb miatt, javaslom hozzá a cukkíni spagettit! És hagyd ki a cukrot, nem feltétel a szuper ízekhez! Ha nem vagy olyan szigorú magaddal, választhatod a sima durumtésztát és a valódi sajtot is, természetesen. Így esélyes, hogy a gyerekek is szeretni fogják!

HOZZÁVALÓK (6 személyre)

A tésztához:

  • 2 zacskó kukoricalisztből készült spagetti tészta
  • 2 ek hidegen sajtolt olívaolaj
  • 1 ek só

A szószhoz:

  • 250 gr vöröslencse
  • 2 ek vegamix
  • 2 babérlevél
  • 2 aprított konzerv paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál halványító zeller (szárzeller)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors, bazsalikom, oregano, kakukkfű ízlés szerint (részemről lehetőleg friss, és sok)
  • 2 ek nádcukor (elhagyható)
  • 4 ek kókuszolaj

A szóráshoz:

  • vegán cheddar sajt és/vagy:
  • pirított kókuszchips és/vagy:
  • sörélesztő pehely
  • A salátához:
  • 3 kígyóuborka
  • fél citrom leve (vagy kicsit több)
  • 1, 5 ek erdei méz/fenyőméz
  • frissen őrölt vegyes bors
  • 1-2 ek olívaolaj
  • hántolt napraforgómag
ELKÉSZÍTÉS:

Tegyük fel főni a vöröslencsét 2 ek sós vegamix-szel és a babérlevéllel. Nem kell beáztatni, anélkül is nagyon gyorsan megfő! A levét félretehetjük, hátha szükség lesz rá a szószhoz. A babérlevelet vegyük ki, ha elkészült!

Amíg fő, kevés kókuszolajon karamellizáljuk az apróra vágott vöröshagymát. A sárgarépát és a szárzellert finomra reszeljük sajtreszelőn, vagy nagyon apróra vágjuk aprítógépben. Ezt is rádobjuk a hagymára, és összepirítjuk. Mehet rá a cukor, ha használunk, ezzel is kevergessük egy percig. Aztán a megfőtt, leszűrt vöröslencse – ezen a pontos tehetünk rá 1-2 ek kukoricalisztet, hogy sűrűbb legyen, de nem muszáj. Majd ráöntjük a két paradicsom konzervet, és fűszerezzük – mehet bele a kipréselt fokhagyma is.

Közben a tészta is megfő némi sóval. Ha elkészült, szűrjük le (a főzővizéből tehetünk a mártásba 1-2 kanállal), és forgassuk meg 2 ek olívaolajban, hogy ne ragadjon össze.

Az uborkasalátához reszeljük le az uborkát karikákra, sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a mézet, az olajat és a citromlét, majd szórjuk meg napraforgómaggal.

A spagettit tálaláskor pirított kókuszpehellyel, vegán, vagy sima sajttal, esetleg sörélesztővel szórjuk meg.

Jó étvágyat!

Kajtár Macska mindenmentes receptjeit itt, a Már megint a konyhában rovatunk ínycsiklandó receptjeit itt találod.