Királyfi születik

Amikor megfogantál, felragyogott a Hold,
S kedves csend ölelte át az álmodót.
Amikor megfogantál, felragyogott a Nap,
S tudtam, a legszebb hajnal hasad.
Amikor megszülettél, könnyben ázott az Ég,
Hisz Földre küldte kedves gyermekét.

Valamikor, réges-régen, egy kedves paraszti közösségben élt egy nagyra becsült bölcs: a mesemondó. Ő segítette a haldoklót szavaival, de mesélt a vajúdó nőnek is. Becses kincsét, a meséjét átszőtte az ÉLET. A felnőttek ősidők óta ámulva hallgatták történeteit kétségekről, szerelemről, felnőtté válásról, bánatról, örömről. Történetei apáról-fiára, anyáról-lányára szálltak, s nem fogott rajtuk az idők szele. A félelem isteneket teremtett, az igazság és a bátorság hősöket. A kimondott szó teremtett hidat ember és ember között. A mese végigkísérte az életet.

Mesére vágyunk a kezdetek óta. Értelmet szeretnénk találni az értelmetlenben, magyarázatot keresünk a magyarázhatatlanra. Vágyunk valakire, aki lámpást tart a kezében és utat mutat. Aki megnyugtat: mindenre van megoldás.
Kisbabád legszebb meséi Benned vannak. Abból a feneketlen varázskútból születnek, ami a lelked legmélyén őrzi mindazt, ami szép és igaz.
A terhesség 17. hetétől a babák hallják a hangokat: a villamost, a csengőt, a zenét. Ebben a kusza, sokszor hangos és értelmezhetetlen, néha rémisztő világban valami mégis állandó: a hangod. Egy csodálatosan lágy, kedves dallam, ami mindig megnyugtatja őt.
Ez a hang pedig később is a biztonságot fogja jelenteni kisbabádnak. Akkor is, amikor később ölbe véve mondókáztok vagy kedves dallal ringatod.
Ez a hang később is a békét fogja jelenteni babádnak. Akkor is, amikor később elmeséled neki, hogyan született a legkisebb királyfi, akit a karjaidban tartasz.
A mese feszültségoldó ereje segíti őt visszaálmodni magát az anyaméhbe, köztetek pedig tovább mélyíti a bizalmat és a kötődést.

Gyújtsd hát meg a lámpást, szóljon ma is a mese!


Fotó: Photo by Taryn Elliott from Pexels

Tags :