Juhász Kispál Zsóka, azaz inspirálZsóka lételeme a mozgás és a természetben töltött idő. Családjával is ennek szellemében élik a mindennapjaikat és Zsóka a munkájában is erre inspirálja a közösséget, akit maga köré szervez.

Mit ad Neked az utazás, túrázás és a természet közelsége?

Már gyerekkoromban is része volt az életemnek az utazás. Mindig azt kérdeztem, hogy „evés vagy menésmeglepetésre” számíthatok épp :). A séták a mindennapjaim része voltak nemcsak a babakocsiban, de később is. A Tisza partján nőttem fel, így nem volt nehéz a természetet megtalálni,  még ha hegyekbe nem is botlottam a dél-alföldi kisvárosban. Amikor tehettük, utaztunk, elsősorban a hazai tájakat ismertük meg. A túrázásra szüleim szoktattak rá, aztán továbbvittem magammal ezt a szokást és fiatal felnőttként már én szerveztem kirándulásokat itthon és Erdélyben is. Akkor még csak a természetre való rácsodálkozás, a közösséghez tartozás volt a húzóerő számomra. 30 éves koromban kezdtem el önismerettel foglalkozni, és egyre több olyan élethelyzet gördült elém, amikor észrevettem, hogyha azonnal bakancsot ragadok és kimegyek egy erdőbe, akkor már másképp értékelem a dolgokat. Gyakran barátnős séták alkalmával annyira elbeszéltük az időt, hogy épp, hogy hazaértünk sötétedés előtt. Az utazás számomra szenvedély, életérzés, néha menekülés majd megnyugvás, új tapasztalatok szerzése, felfedezés, és önismereti kaland is egyben. 

Mindezt nemcsak a saját élményeid megosztásán keresztül próbálod meg átadni a követőtáborodnak, hanem őket is mozdulásra hívod, hogy túrázás közben dolgozzanak önismereti témákon. Hogyan született meg Benned az inspiráltúrák ötlete?

Nem tartanék inspiráltúrákat, ha nem vonzana az erdő, a természet, a zöld, a madárcsicsergés és gondot okozna pár kilométert sétálni természetes közegben. A saját élmény mindenképp a kezdő pont.  Amikor elkezdtem coacholni, már akkor előjött az az érzés, hogy szűk a szoba 4 fala és ha mozgásban lennénk, akkor sokkal természetesebbé lehetne tenni ezt a kérdezős műfajt. Kerestem egy olyan formát, ami segíti ezen természetes folyamatot, hogy minél könnyebben közelebb kerüljünk önmagunkhoz, megismerjük belső természetünket. Tudományosan igazolt, hogy a természettel való kapcsolódás kihat a fizikális és mentális egészségünkre is. Tehát nemcsak  a szív- és érrendszerünkre van pozitív hatással, hanem az emberi pszichére és a mentális funkciókra is. És ilyen inspiráló környezetben a coaching már csak hab a tortán, akarom mondani a toboz a fenyő tetején 🙂  
Ehhez társult az, hogy hiszek a közösség erejében; ha néhányan összekapcsolódunk, ott biztos sokkal több születik meg, mintha csak egyedül vagyok magamban, a gondolataimmal. Az inspirál szó pedig egyértelmű volt, hogy benne lesz a szolgáltatás nevében, hiszen inspirálZsókaként gyakran kapom azt a visszajelzést ügyfeleimtől, hogy magas az energiaszintem és a velem való munka inspirálja őket továbblépésre. Természetes önismeret lépésről-lépésre címmel számos videót is készítettem, ahol láthattok anyaként a gyerekeimmel túrázva és inspiráltúrákat is vezetve.

Hogyan kell elképzelni egy—egy ilyen alkalmat?

A túra már ott elkezdődik, amikor valaki találkozik az eseménnyel, megérinti a téma és igent mond. El kezd benne dolgozni az a terület, és amikor megérkezik, már olyan állapotban lesz, hogy körvonalazódik a megoldása is legbelül. Ennek a tudatosításában egy eszköz a csoportos coaching, a természet pedig segít ezt felszínre hozni. A túrán csoportos, páros feladatok váltják egymást, többnyire beszélgetünk és gyakran „használom” a természetet is egy-egy metaforához. Előfordul, hogy egy érdekes útkereszteződés, egy híd vagy egy természeti jelenség szolgál kiindulási pontnak a következő sétaszakaszhoz. A természet mindig és mindenkinek elérhető, érdemes aktívan bevonni; nemcsak a mozgásnak, hanem a nyílt gondolkodásnak is korlátlan teret kínál. A túrán semmi sem kötelező, bár ritka az olyan résztvevő, aki csak végigsétálja a távot. Feltöltött energiatankkal, letisztult elmével megyünk haza és lesz muníció a hétköznapokhoz. 

Nemcsak önismereti témákban szervezel ilyen túrákat, hanem kifejezetten vállalkozók számára is. Ezt írod az oldaladon: „Vállalkozást lehet a laptop mellől építeni, de nem érdemes. Nem érdemes bezárni magunkat a 4 fal közé, saját korlátaink közé. A természet sokkal tágabb teret kínál erre.”  Mesélsz erről egy kicsit? 

Vállalkozni általában magányos dolog. Sokan gondolják így, elkönyvelik, hogy napi 8-10 órát kell a laptop előtt ülni és onnan megváltani a világot. A természet adja az inspiráló teret. Kilépve a zöldbe eltávolodunk a mindennapi feladatoktól és természetes valónkkal tudunk foglalkozni, akár a küldetésünkkel. A friss levegő és a mozgás hatására agyunk  másképp kezd el működni, kipattanhat új szolgáltatás a fejünkből, vagy az is lehet, hogy egyszerűsíteni tudunk folyamatainkon. Mindenképp változást generál az erdőben eltöltött néhány óra. Arról nem is beszélve, hogy társakkal túrázva jöhetnek újabb inspirációk, sőt, olyanra is volt már nem egyszer példa, hogy együttműködések születtek. A kapcsolati hálónk mindenképp erősödik.

Itt tudtok belenézni, milyen egy inspiráltúra

A következő inspiráltúra május 27-én délelőtt kerül megrendezésre a Merzse-mocsárban. Az alkalom témája az ÖNBECSÜLÉS lesz. Ez egy olyan önismereti terület, amivel (akár anyaként, akár vállalkozóként) sosem lehet eleget foglalkozni. A túrán kapunk egy rálátást, hogyan is állunk mi saját önbecsülésünkkel, ránézünk, melyik pillére az, ami már stabil a mi életünkben, ahol már magunkhoz képest megfelelő szinten állunk és arról fogunk párokban és együtt is beszélgetni és gondolkodni, hogyan lehet eggyel magasabb szintre lépni.


A képek Juhász-Kispál Zsóka saját fotói.