Kiss Judith, a MoNa Anyatermészet Egyesület Palántázó programjának társalapítója olyan hasznos tanácsokkal látott el amíg beszélgettünk, hogy nem tehettem mást, mint jól követhető listába rendeztem ezeket. Hajrá Mompik, hajrá vállalkozó anyukák!

♡ Ez egy MoNa - MUM Park koprodukciós cikk, Judith remek gondolatait Nóra keretezte. ♡

1. A vállalkozásodra tekints úgy, mint egy stratégiai játékra!

Sokat segít, ha kívülről, fentről nézünk rá arra, amit csinálunk. A stratégiai látásmód jó eszközünk abban, hogy kitaláljuk, mikor, hova, mennyi energiát tegyünk. Ugyanúgy zsonglőrködünk az erőforrásainkkal, mint anyai szerepeinkben.

2. Nem kell mindent tökéletesen csinálni, az elég jó már jó.

Ahogyan az anyaságban sem a tökéletességre törekszünk, ez a vállalkozásunk életében is így van. Nagyon sok terület jelenik meg, amiket lehetne tökéletesen is csinálni, de ettől lehet, hogy nem lesz életszerű. Elégedjünk meg az elég jó üzleti tervvel, az elég jó marketinggel, az elég jó márkanévvel.

3. Használd az anyai szupererődet!

A midet? Igen, a szupererődet! Ha még nem ismerted fel magadban a szuperhőst, itt az ideje. Az anyaságot sokszor úgy kezeljük, mintha handicap lenne, pedig ha jobban megnézzük, hogy mi anyák mi mindenre vagyunk képesek, elámulunk. Hiszen mind krízis- és válságmenedzselünk, egyszerre öt feladatot csinálunk, fókuszálunk, alkalmazkodunk, újratervezünk. Ezek a csodás képességek mindig jól használhatók a vállalkozásunkban is.

4. Ne ragadj le a részleteknél!

Korábban lehet, hogy egész osztályok foglalkoztak azzal, amivel most mind magunknak kell. Sokan emiatt hajlamosak a kedvenc vagy épp ellenkezőleg, a legkevésbé ismert területeken leragadni, és elhanyagolni a többit. Ilyenkor jobb, ha kicsit hátrébb lépünk és a nagyobb képet nézzük. A Palántázó programban az egymásra épülő feladatok segítik ezt a jó ritmusú haladást. És ha ez még nem lenne elég, lásd a 2. pontot.

5. Anyaként vállalkozni egyszerre lehet menő és nehéz.

Amikor egy anyuka vállalkozni szeretne, nem mindig látja önmagát reálisan, és időnként a támogató környezet is hiányzik. Ezért érdemes kikérni szakemberek véleményét vagy vállalkozásindítással foglalkozó csoporthoz tartozni, hogy tisztában legyünk a vállalkozás fényes és árnyékos oldalával egyaránt.

6. Ne a régi életedbe próbálj meg visszatérni!

Van, aki a gyerekek születése után is ugyanúgy tud tovább dolgozni a korábbi munkahelyén. De azt el kell fogadnunk, hogy nem minden munkakör alkalmas arra, hogy anyaként töltsük be, ráadásul nem egyforma a vágyott családképünk sem. Ezért a múlton való kesergés helyett inkább azt mérlegeljük, hogy jelen élethelyzetünkben mi az, ami számunkra és a családunk számára is egyensúlyt jelentene.

7. Gondoljunk a régiekre!

Ha belegondolunk, a dédszüleink és nagyszüleink életében még nem jelentett ellentmondást a munka és a család, ez egy új keletű problémakör. Ők, amikor gyermekágy után visszamentek dolgozni a földekre, vitték magukkal a gyerekeket, ez teljesen természetes volt. Csak amikor a következő generáció elkezdett egy másik munkaformában, például gyárakban dolgozni, akkor vált az egész antinaturálissá. Szóval nem is kell olyan messzire visszamenni, hogy felülírjuk a mintáinkat. Gondoljunk arra, hogyha a dédszüleinknek sikerült megtalálni az egyensúlyt, nekünk is menni fog.

8. Ne felejtsük el a korábban tanultakat!

A Palántázó programban is azt látjuk, hogy mindenki hoz valamit a korábbi munkahelyeiről, amit a saját vállalkozásában is tud kamatoztatni. Akármit is dolgoztunk korábban, egészen biztosan elsajátítottunk olyan módszereket, eljárásokat, amik jól jöhetnek.

9. Tudjuk a gyengéinket, de az erősségeinket is!

A vállalkozás, mint az anyaság is, kiváló önismereti út. Csak az tudja jól felmérni a lehetőségeit, aki ismeri a saját kapacitását, erőforrásait, nyomógombjait, hiányosságait is. Ezért, ha szeretnéd biztos alapokon tudni a vállalkozásodat, érdemes önismereti oldalról indulni. A Palántázóban az első trimeszter nagyrészt erről szól.

10. Ez nem sprint, hanem maraton.

Ne tévesszen meg a kezdeti lendület, mert könnyen elfáradhatsz, ha az elején minden rakétát begyújtasz. Gondolj arra, hogy ez egy igen hosszú távú futás, ahol lehetnek majd hullámhegyek és hullámvölgyek, érdemes jól taktikázni és beosztani az erődet.

 +1. Nincs tuti recept.

Minden vállalkozás és minden élethelyzet más. Más környezetből jövünk, más céljaink vannak. Sokat tanulhatunk egymástól és szakemberektől, de általánosan alkalmazható tuti megoldások nincsenek. A receptet magadban, magadnak kell megtalálnod. A te vállalkozásod, a te anyaságod, a te utad lesz a befutó.

Ha szeretnél támogató közegben indítani vállalkozást, szakemberekkel és hozzád hasonlókkal kapcsolódni, akkor mindenképp kövesd a MoNa Anyatermészet Egyesület Palántázó programjait, hamarosan érkezik az őszi programkiírás is. A 9 hónapos program 3 trimesztere alatt az önismereti munkától a vállalkozásindítási alapokon (pénzügy, marketing, vevőszerzés, adózás, stb.) át a válságkezelésig minden fontos területről lesz szó. Igazi inkubátorként működik a program a növekedő ötletek nevelgetéséhez.

Photo by Karolina Grabowska