Egészséges nasst keresel? Avagy mire jó a reklámszünet.

Előszó – magyarázkodom

Többnyire nem eszünk már vacsora után. Ennek lehetne mindenféle egészségügyi megfontolása is akár. Testtudat, beach body vágyak vagy dietetikai szempontok. Vagy dobálózhatnék azzal is, hogy a HKO (hagyományos kínai orvoslás) szerint este 7 után már ne együnk, mert akkor lesz a gyomor energiája minimumán, és ez az egész szervezetünkre károsan hat.
De nem erről van szól. Hanem arról, hogy a gyerekek azokkal a szuperérzékeny miniradarjaikkal rögtön kiszúrják, ha zörren egy csipszes zacskó, vagy kinyílik a mélyhűtő ajtaja. Irtó ciki dugdosni a tőlük lopott kekszet is az altatás után „csak még egy kis vízért” kibotorkáló ovisok elől.
Szóval hivatalosan nem nassolunk este. Vagyis így volt ez pár héttel ezelőttig, amikor véletlenül bekapcsoltuk a tévét. És ami ennél is nagyobb baj, hogy sikerült tökéletesen rákattannunk az aktuális főzőműsorra. Na innen viszont nem volt megállás. Tegye fel a kezét, aki végig bírja nézni nassolás nélkül ezeket!
Teltek a hetek, szépen lassan elfogytak a dugicsokik, mogyorók, csipszek és még a fagyi is, amin nem a mi nevünk volt… Ezzel egy időben az álom beach body esélye is erősen redukálódni kezdett, nemcsak a szószok a műsorban…

És akkor jött a csokor!

Kaptam a piacról egy szép nagy adag kelt. Nézegettem egy napig a vázában – húsvét óta lazán dekorálok zöldségekkel -, aztán megint hétfő lett, és azok ott elkezdtek főzni…

Kel-lesz nekem

Még egyszer végigmértem újra az asztal közepén csinoskodó kelcsokrot, majd elkaptam a derekát és benyomtam a csap alá. Bekapcsoltam a sütőt, és amíg lecsöpögött, visszafektettem a kicsit.
Tépkedjek? Á, dehogy. Van egy profi konyhai ollóm, nyisz-nyassz, csitt-csatt, összevágtam ahogy kel(l). Nem volt időm sokat bíbelődni a fűszerekkel, találtam egy caserollet keveréket – jó, oké, elloptam, a férjem készletéből -, meg egy kis só, egy kis cayenne bors, olívaolaj, összemasszíroztam, és hopp, be a sütőbe.
150 fokon sütve jobb lesz mint 200-on, de mi úgy is megettük. Egyébként (ha nem rontod el a hőfokot) 10-15 perc alatt megbarnul és ropogós lesz. Na szép, az nem lesz. Ha már láttál csúnya nasst, akkor ez az. Látványra gáz, de az esztétika hívei megnyugodhatnak, irtó gyorsan elfogy.

Tehát a kel-chips hozzávalói:

  • 1 csokor fodroskel
  • 1 nagyobb löttyintés olívaolaj
  • só, bors, egyéb hozzáférhető fűszerek

Elkészítési idő: pont egy reklámszünet

Kel-lemetlenségek

Jó tudni: a kel, ha rendes vegyszermentes helyről van, nemcsak nekünk jön be, hanem a csigáknak is. Szóval, amikor vagdalod, legyél résen, mert ahol összehajlik a levél, lehet, hogy összefutsz Bogyó házatlan kollégáival… Brrr… Viszont annyira finom a végeredmény, hogy még ez sem rettent el, akármilyen finnyás liba vagyok…

Rendes receptek továbbra is a MÁR MEGINT A KONYHÁBAN rovatunkban.

Kiemelt kép: Karolina Grabowska, fotók: Nóra