Mindig is egy szupernagyiról álmodoztam, aki érdemben foglalkozik a gyerekeimmel, és amikor kell, tehermentesít. Szerencsés, akinek ez megadatik. Ám ha valakinek nincs ilyen anyukája vagy anyósa, akkor se legyen elkeseredve. Ma már van remény, ha szupernagyi kerestetik!

Sokunknak vagy túl idősek a szülei, vagy épp ellenkezőleg, túl fiatalok és még dolgoznak. Az is lehet, hogy a nagyszülők egyszerűen csak érdektelenek, vagy sajnos már nem is élnek, esetleg túl messze laknak az unokáktól. Így nincs egy nagymama, vagy akár nagypapa, aki besegítene az unoka körül.

Ám vannak olyan még aktívkorú hölgyek, sőt férfiak is, akik szívesen unokáznának, de nem adatott meg nekik, és olyanok is, akik csak jobban meg szeretnék érteni unokáikat, akik már egy „másik nyelvet” beszélnek.

Ezt a helyzetet ismerte fel – szerintem zseniálisan – Sárközy Erika, a CédrusNet programvezetője, aki Kecskeméten elindított egy pilot programot, a SzuperNagyi – ma már HírösNagyi néven futó – hivatásos nagyszülő képzést.

A program végül olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy ma már több városban is indul ilyen képzés.

Miért van egyáltalán szükség a nagyszülők képzésre?

A válasz roppant egyszerű, hiszen a mai korban sok mindent meg kell érteni, ami másképpen van, mint régen. Meg kell érteni, mi változott a világban, milyenek a mai gyerekek, mi foglalkoztatja őket, milyen problémáik adódnak. Igen sokszor a Minecrafttal, és programozó táborokkal – kell versenyezniük a figyelemért már a 6 évesek körében is. A SzuperNagyi képzés arról szól, hogy a tapasztalat akkor igazán értékes, ha hozzátanulnak, ha kompetenciákat szereznek, ha megismerik azt a környezetet, amiben ma élnek a gyerekek és ők is.

Ez a képzés a résztvevők saját életében is igen hasznos. Új tudást szereznek, internetes készségeiket is fejlesztik, munkát vállalnak, ennek minden nehézségével és újdonságával.

Milyen tudással lesz gazdagabb egy SzuperNagyi?

Az életük, munkájuk során eddig megszerzett tapasztalatokat a képzés során az oktatók felfrissítik, új ismeretekkel bővítik.

A tanfolyamot egy önismereti tréninggel indítják, mellyel ráhangolódnak a közös munkára. A következő találkozáskor beszélgetnek a generációk közötti különbségekről és azonosságokról. A folytatásban szakember ismerteti a gyermek fejlődését a nevelés tükrében. Beszél a testi-lelki fejlődés szükségleteiről. A gyermekbetegségek felismeréséről, tüneteiről gyerekorvos tart előadást.

Külön modulban foglalkoznak a mindennapok részét képező informatikai eszközök biztonságos használatával.

Fejlesztőpedagógus és óvónő beszél a hagyományos, – lassan feledésbemerülő – valamint a legújabb játékokról.

A “Munkavállalási 1×1” modul keretében segítséget kapnak a hallgatók az önéletrajzíráshoz, egy felvételi találkozón való megjelenéshez, valamint ahhoz, hogy a Nagyi hogyan illeszkedjen be a család életébe.

Hogyan és miben segíti a családot egy SzuperNagyi?

A Nagyik legfontosabb feladata, hogy segítséget nyújtsanak a szülőknek a gyermekekkel való törődésben. A szülők sokszor nem tudják megoldani a munkájuk mellett, hogy például időben elhozzák a gyereket az óvodából/iskolából, és még a különórára, edzésre is odaérjenek vele.

A HírösNagyik tanulnak a gyerekekkel, kikérdezik a leckét, megtanítják varrni, kötni, sütni, főzni, ha a szülők kérik. A cél nem csak a gyermekfelügyelet, hanem a hasznos időtöltés. 

Fotó: Mikhail Nilov

Természetesen, ha a szülők közös programot szeretnének, a SzuperNagyik akkor is rendelkezésre állnak, hogy a szülők számára szabadidőt biztosítanak.

Sőt, a SzuperNagyik még értékes tanácsokkal is segíthetik az arra nyitott, fiatal szülőket.

Kikből lehet SzuperNagyi?

A Hivatásos nagyszülőképzés egyike azoknak a CédrusNet programoknak, amelyek feladatot, hasznosság élményt, új szerepeket, munkát kínálnak a már nem fiatal, de még nem idős korosztálynak 55 és 75 éves kor között.

A jelentkezők többsége felsőfokú végzettségű, sok közöttük a tanár, de van könyvelő, jogász, kereskedő, építész is. Ám, ez nem jelenti azt, hogy nem jelentkezhet bárki, aki ennél kevesebb iskolával rendelkezik.

Hol érheted el a SzuperNagyikat?

A CédrusNet weboldalán, a szolgáltatások között találhatóak a HírösNagyik. Fel lehet venni velük a kapcsolatot személyesen és telefonon (?06 76 326 045) is. A szolgáltatás úgy működik, hogy a humánszolgáltatási koordinátor megbeszéli a szülőkkel, hogy hol, milyen jellegű segítségre van szükség, milyen rendszerességgel. A munkát vállaló Nagyik közül a CédrusNet munkatársa próbálja megtalálni a feladatra legalkalmasabb jelentkezőt.

A SzuperNagyikat a Facebookon is meg lehet találni, az Első Kecskeméti SzuperNagyik csoportjában. A „Kiemelt”-ek között találod a bemutatkozásokat.

A szolgáltatás díja az igénybe vevő és a HírösNagyi közötti megállapodástól függ.

Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amit minden településen el lehetne indítani! Akár te is kezdeményezheted!


Kiemelt kép: Andrea Piacquadio