Mi az öröm?
“Az öröm egy elképzelés, egy belső  állapot, amelyet Neked kell megteremtened – azt jelenti, hogy az élet minden percét élvezed.” Mondja egyik mesterem, Szvámi Ráma.


Nagyon fontosnak tartom ezt a gondolatot, és fontosnak tartanám azt is, hogy minél többen megértsük ezt. Látok magam körül sok embert, akinek minden megadatott, hogy boldog legyen, és mégsem az, és látok olyan embereket is, akik nagyon nehéz élethelyzetben vannak, és mégis ragyognak. Nem vagyunk egyformák…máshogy kezeljük a nehézségeket, a boldogságot; van, aki nehezebb terhet is elbír, van, aki nem; van, aki valahogy nem is látja maga körül a boldogságot, és így magára se tudja venni. És nem is lehet teljesen egyértelműen azt mondani, hogy minden csak rajtad múlik, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa…sok mindennel érkezünk, mások az életfeladataink, a helyzetünk, különböznek az életkörülmények…és épp ezért nem is lehet ugyanazt elvárni minden embertől, és így saját magunktól sem.
De azért érdemes próbálni megkeresni az örömöt, bárhonnan is indulunk.

Csak gondold végig az életed, és találd meg, amiért hálás lehetsz…

Keresd meg az örömforrásod! Mi az, ami boldoggá tesz, vagy tenne? És ha meg tudod ezt fogalmazni, akkor tegyél is érte…

Először biztos mindenkinek valami külső dolog jut eszébe…család, szerelem, gyerekek, barátok, egy közös vacsora, naplemente, tenger, erdő, csoki, egy jó film…és ez így teljesen rendben van. Élvezd, amit az élet adhat! És a boldogság kereséssel is haladhatsz lassan, lépésről-lépésre haladva…először vedd észre az apró dolgokat, értékeld a kicsi csodákat, legyél hálás a nagyobbakért…ha kifejleszted magadban ezt a képességet, utána már nemcsak örülni tudsz majd a körülötted levő életnek, hanem a nehézségeket is könnyebben fogod kezelni…mintha az öröm együtt járna a könnyedséggel, az elengedéssel…a megengedéssel…és érezni fogod, hogy szép lassan megváltozik a világod…

Aztán, szép lassan, kezdj el befelé is figyelni…elcsöndesedve…és egy idő után talán rájössz, hogy az igazi boldogság, az öröm forrása tulajdonképpen benned van. Minden mást, ami kívül van, elveszítheted…elvehetik tőled, nem tudsz hatni rá, mert van, ami nem rajtad múlik…és csak annyi marad, azzal tudsz dolgozni, ami a tied. 
“A boldogság, a csendesség, a nyugalom állapotán keresztül valósul meg. Nem kívülről jön. A kívülről jött dolgok, folyamatok felkavarhatnak, adhatnak Neked kényelmet, de sosem boldogságot”. – Olvashatjuk megint a Mestertől. 


És bármi történik, te döntesz arról, hogyan fogadod és hogyan kezeled azt a helyzetet. Ez egy választás…Tehát a döntés a tied. A te szabadságod. Ami benned van. Ezt sem veheti el tőled senki. 
És ha már döntés, van egy csodálatos könyv, amit érdemes elolvasni, mert sokat tud segíteni ezen az úton…a címe: A döntés, Edith Eva Eger-től, és pontosan erről szól, hogyan találhatod meg a belső szabadságot, a belső örömöt. 

És ha öröm, fontos arról is szót ejteni, hogy az öröm megtalálásának egy másik, és tulajdonképpen a legjobb módja, ha örömet szerzel másoknak. Mert az öröm is olyan, mint a gyertya…ha meggyújtod, fénye mindenkit bevilágít.

(Cím: Swami Sivananda )


Photo by Alena Shekhovtcova from Pexels

Tags :