Ha valakik tökéletesek egy olyan projekt megálmodására, megtervezésére és kivitelezésére, amely az ukrán kamaszok iskolai integrációját segíti, akkor Ági és Mykola, a magyar-ukrán színészpáros azok.

Az első ukrán menekültek érkezése óta rendíthetetlenül segítenek a gyerekeken, kamaszokon

A színészházaspár mentálhigiénés és közösségformáló segítő munkája az ukrajnai menekültekkel több mint egy éve zajlik. Ezalatt az idő alatt folyamatosan próbálják feltérképezni azokat a kritikus pontokat, amelyeken hozzáértő támogatással közösen tudnak túllendülni, és segíteni a fiatalok előrehaladását.

Miért pont a gyerekekre, kamaszokra fókuszálnak?

Az ukrán gyerekeknek nemcsak az otthonukat, fél családjukat, barátaikat, megszokott életüket kellett hátra hagyniuk, hanem egy teljesen új, szokatlan környezetben kell helytállniuk úgy, hogy bizalomvesztettek, érzékenyek, félelemben élnek, s közben az iskolában egy új nyelv, egy már meglévő közösségbe való beilleszkedés nehézségei várják őket. Ráadásul mindez kamasz korban, ami amúgy is a világ teljes megkérdőjelezéséről szól.

A bő év során rengeteg tapasztalatot szereztek

Tapasztalataik szerint ezek a gyerekek ellenállóbbak, lázadóbbak magyar diáktársaiknál, ami pont a közösségből való kirekesztést válthatja ki, a magyar diákok, pedagógusok és a szülők ellenérzését, bizalmatlanságát eredményezheti.

Ez egy ördögi kör, melyben mindegyik fél álláspontja érthető. Ezért Ezeket az álláspontokat szeretnék
közelíteni egymáshoz, a bizalmat erősíteni a teljes iskolai közösségen belül egymás és saját maguk
felé.

Egyedi módszertannal az integrációért, egymás megértéséért

Egyedi módszertanuk révén olyan utakat is megtalálnak, ahova a klasszikus pedagógia nem ér el. Saját fejlesztésű előadásuk által pont arra a kérdésre keresik a választ, ami éppen most foglalkoztatja mind az ukrán mind a magyar gyerekeket, tanáraikat és szüleiket.

TEATR – Színházzal egymásért

A projekt a United Way Magyarország támogatásával valósul meg.